captura%cc%86-de-ecran-din-2016-11-25-la-13-01-20Odată ajunși în SUA, majoritatea moldovenilor care au obținut permis de ședere datorită loteriei Green Card, spun că succese și norocul le surâd rapid. Este și cazul Tatianei Mutu, o tânără de 35 de ani care a emigrat acum șase ani în Arizona împreună cu familia sa. Aici a trebuit să reia viața de la capăt. A renunțat la cariera sa de pedagog școlar din Chișinău, dar a îmbrățișat o nouă profesie. În scurt timp, a devenit un stilist popular la cele mai bogate saloane de coafură din Arizona.

Tatiana se consideră o femeie fericită, pentru că SUA i-a deschis noi oportunități și s-a văzut în curând pe scenele cele mai importante de show business din Dallas, Texas. Anul trecut s-a clasat în categoria finală pentru premiile celor mai buni stiliști.

Stilista a avut mereu o pasiune pentru artă, fiind o fire creativă, a învățat noile tehnologii. Șefa salonului, Diana Schumacher, afirmă că profesioniștii internaționali sunt apreciați de către americani, iar europenii au un stil aparte și pot aduce o plus valoare culturii americane.

Tatiana Mutu la Rumors Salon
Tatiana Mutu la Rumors Salon

Schumacher, șefa salonului Rumors din Arizona spune că a întâlnit-o pe Tatiana în cadrul prezentărilor pe care le desfășoară salonul în școlile de perfectionare. “Ea deja avea o bună carier[ în pedagogie în țara de baștină. Când s-a angajat, era foarte determinată și încrezută. Nu știam cum să reacționăm, pentru că era atât de entuziasmată și energică. Am îndrăgit mult atitudinea ei și acum vedem că eforturile noastre s-au adeverit”.

Într-o perioadă atât de scurtă, a reușit să obțină multe succes. La moment, aplică una dintre noile tehnologii și lucrează alături de o echipă profesionistă. Tânăra a fost încurajată să meargă la diverse evenimente de modă, unde stabilește relații noi și învață meseria de a excela în industria frumuseții. A obținut foarte rapid licența, iar clienții se mândresc să fie coafați de către cei mai buni profesioniști, chiar și dacă sunt imigranți.

captura%cc%86-de-ecran-din-2016-11-25-la-13-05-37Una dintre clientele ei spune că vine la acest salon de aproape 20 de ani, iar de când a întâlnit-o pe Tatiana, a rămas o clientă fidelă. “Îmi place rezultatul și stilul ei. Sunt foarte mulțumită, este foarte profesionistă și arăt bine. Îmi place cum lucrează, iar pe lângă asta, apreciez personalitatea ei”.

Tatiana se mândrește că este cetățean al Republicii Moldova, chiar dacă, după cinci ani, a obținut-o pe cea americană. Consideră că țara noastră dezvoltă multe talente, iar oamenii curajoși nu așteaptă oportunitățile, dar le caută oriunde nu s-ar afla.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.

Comments

comments