imagine simbol
imagine simbol

Unii candidați electorali s-au arătat nemulțumite de faptul că articolul din codul electoral ce ține de colectarea semnăturilor de către grupurile de inițiativă, nu acordă drepturi egale tuturor aspiranților la funcția de președinte, și nici posibilitatea de a finanța partidele politice din Moldova.

Liderul PAS, Maia Sandu a cerut Curții Constituționale să se expună asupra legii care interzice cetățenilor din diaspora să plătească cotizații și să facă donații partidelor politice. Potrivit Maiei Sandu, legea respectivă încalcă principiul egalității în fața legii.

„Am sesizat Curtea Constituțională în privința legii care interzice cetățenilor din diaspora să plătească cotizații și să facă donații partidelor politice (prin ridicarea excepției de neconstituționalitate).

Interdicția în cauză încalcă principiul egalității în fața legii, suprimă dreptul la asociere și este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneția și altor instituții internaționale. Doar finanțarea transparentă a partidelor politice, din donații mici, inclusiv din partea cetățenilor din diaspora, va dărîma dependența politicului față de interesele perfide ale oligarhilor”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În același rând, Grupul de iniliativa pentru susfinerea candidatului Vadim Brânzan, la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a comunucat într-o conferință de presă că procesul de colectare a semnăturilor în vederea susținerii candidatului au apărut neclarități. În raioanele de est ale ţării nu există autorităţi alese constituţional, cei peste 200 de mii de cetăţeni moldoveni din regiunea transnistreană pierd automat posibilitatea de a semna în susţinerea unui pretendent la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale.

Aceștia au fost indignași de faptul că susținătorii candidatului domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, precum și a cetățenilor aflați peste hotarele țării, nu au dreptul să susțină candidații electorali.

Vadim Brânzan a cerut Comisiei Electorale Centrale să explice modalitatea de autentificare a semnăturilor, colectate de la cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, domiciliați în raioanele din stânga Nistrului, dar și a cetățenlor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, care doresc să-și exercite dreptul prevdzut de lege pentru sprijinirea unui candidat in cadrul scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016.

Astfel, candidații care ar putea avea spijin din partea cetățenilor moldoveni de peste hotarele țării, întâmpină obstacole în procesul de înregistrare. “Legea adoptată de guvernanții noștri face aproape imposibilă colectarea într-o perioadă atât de scurtă a unui număr atât de mare de semnături unice. Dar noi vom depune tot efortul ca să reușim. Împreună cu echipa mea, vom fi primii care vom face public procesul de colectare a semnăturilor”, a punctat Vadim Brânzan.

În cadrul unei conferinţe de presă, Vadim Brînzan a făcut o comparaţie între sistemul fiscal din Moldova şi cel din Statele Unite, unde este stabilit de mai mulţi ani. Astfel, el s-a arătat surprins de taxele mari pe care le plătesc cetăţenii Republicii Moldova. Potrivit lui Brînzan, sumele sunt comparabile cu cele din America, doar că acolo banii contribuabililor sunt folosiţi în mod transparent pentru dezvoltarea localităţilor.

Comments

comments