Chicago
Chicago

Restaurantul “Versailles” din Chicago a devenit cel mai popular local pentru nunți și cumetrii, preferat de cetățenii Moldovei stabiliți cu traiul în SUA. Proprietarul restaurantului a emigrat din Moldova imediat după Independența Republcii Moldova, iar din cauza situației tensionate în regiunea transnistreană, Guvernul american i-a oferit statut de refugiat.

Acum 23 de ani, Igor Foltușanskyi a început viața de la zero, ajuns în SUA a reușit să continue să cânte, îndeosebi, la petrecerile și nunțile rusești, iar mai apoi, această experiență l-a determinat să deschidă propria afacere. Este pasionat să adune comunitatea de moldoveni la restaurantul “Versailles”, pentru că aici pot găsi căldura și liniștea sufletească de acasă.

Astăzi, mii de cetățeni moldoveni, dar și imigranți din Europa de Est, îi pășesc pragul în fiecare an pentru a savura cele mai alese bucate tradiționale.

“Ne vizitează foarte mulți clienți din Bulgaria, România, Moldova, probabil se datorează faptului că pe scena noastră cântă o moldoveancă, iar bucatele sunt tradiționale, tocăniță, mămăligă, sarmale, răcituri, etc,” spune proprietarului restauranului.

Originar din Bălți, Igor și-a consacrat toată activitatea profesională muzicii, a organizat concerte și festivaluri alături de Nicolae Bodgros, Nicolae Sulac și alți interpreți. Dacă compară perioada anului 1993 cu 2016, migrația este privită de către tinerii moldoveni drept o tranziție mult mai ușoară, pentru că atunci, granițele Moldovei după URSS de abia s-au deschis.

Restaurantul Verssailes din Chicago
Restaurantul Verssailes din Chicago

Statele Unite îi conferă libertatea și posibilitatea de a-și vedea visurile realizate, unde antreprenoriatul este înalt apreciat, iar afacerile se dezvoltă pe seama creativității și a dedicației.     

“Aici trebuie să lucrezi zile și nopți, dar vezi un rezultat, apoi poți să-ți permiți să călătorești și să-ți cumperi o casă. Aici avem deja două fete americane, nu cred că m-aș întoarce acasă. Îmi pare rău de cei care au rămas acasă, pentru că situația din Moldova nu este îmbucurătoare,” afirmă Igor Foltușanskiy.

Igor Foltușanskiy, proprietarul restauranului Versailles, Chicago
Igor Foltușanskiy, proprietarul restauranului Versailles, Chicago

De multe ori s-a gândit să revină pe meleagurile Moldovei și să activeze cu același succes, însă o doză de neîncredere îl reține în SUA, dat fiind și situația politică incertă din Republica Moldova. Este la curent cu ceea ce se petrece acasă și, în același timp, resimte o compătimire pentru băștinașii care au rămas în Moldova.

La început a fost dificil, spune Igor, dar a rezistat și concurenței și crizelor financiare, pentru că antreprenorii mereu se gândesc la ziua de mâine.

În Chicago locuiesc peste 20 mii de moldoveni, mulți dintre ei au obținut dreptul de a munci și au devenit rezidenți datorită loteriei Green Card. Aici s-au stabilit și își continuă viața, departe de casă, dar nu au renunțat la tradiții și cultură, pentru că astfel, se simt mai aporape de baștină.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator.   

Comments

comments