Mariana Lozovanu, președinta Asociației diasporei din Arizona, SUA
Mariana Lozovanu, președinta Asociației diasporei din Arizona, SUA

De șase ani, Mariana Lozovanu este stabilită cu traiul în Arizona, cea mai aridă regiune din SUA. Dorința de a vizita această țară a o avea de mic copil, ca într-un final, să obțină dreptul de a emigra aici împreună cu întreaga familie.

Nevoile de acasă îi motivează pe tot mai mulți moldoveni să-și încerce norocul peste hotarele țării. Originară din Lozova, Strășeni, Mariana a lucrat în sectorul de servicii, marketing, iar această experiență a ajutat-o să ajungă la alte înălțimi, departe de casă.

“La început, am simțit că am venit pe o altă planetă, total diferită decât Republica Moldova. Eram atenți la felul cum oamenii se comportă aici. Când te gândești, de șase ani sunt aici și nu sunt sigură dacă obțineam același succes în Moldova. Pe vremuri, locuiam într-un apartament închiriat cu stăpân alături, pentru că nu ne puteam permite o casă în chirie. Acum am ajuns să avem propria casă, nu am cumpărat-o cu mari eforturi,” explică Mariana Lozovanu.

Pe lângă comunitatea de moldoveni din Arizona pe care a reușit să o integreze acum doi ani, reușește să meargă la două locuri de muncă: contabilă la Universitatea din Phoenix și agent imobiliar. Investește aproape tot timpul în serviciile imobiliare, care îi aduce plăcere mai ales când îi reușește tranzacția. Are planuri mari pentru viitor, de a-și deschide propria agenție imobiliară.

“Rata băncilor în SUA este foarte convenabilă, 3.5% în comparație cu ratele din Moldova de 19%. Am început să prezint case în week-end, am găsit clienți și astfel, am început să îmi creez propria clientelă”, mai adaugă Mariana.

Mariana Lozovanu, Arizona, SUA
Mariana Lozovanu, Arizona, SUA

Mariana Lozovanu a susținut un examen, iar în curând s-a văzut cu licență în regulă pentru a deveni agent imobiliar. Îi place această muncă, iar odată ce obții un venit stabil, primul lucru la care recurg moldovenii din SUA este o casă procurată în rate.

În Arizona a întâlnit mulți alți cetățeni moldoveni care sunt dornici să-și procure case în aceaste regiune pitorească. Așa cum statul american atrage noi rezidenți în zonă, prin intermediul prețurilor mai ieftine pentru case, această afacere devine tot mai populară.

Afacerile în SUA devin prospere pentru că sunt ușor de gestionat dacă ești întreprinzător și cunoști bine legislația. Toată documentația necesară de a gestiona un business este accesată online, iar cultura americană în dezvoltarea afacerilor i-a atras și pe tinerii moldoveni.

 După o vizită scurtă în Chișinău, orașul îi păruse neîncăpător pentru tinerii moldoveni reveniți de peste hotarele țării. Șocul cultural este o experiență inevitabilă, iar faptul că Moldova bate pasul pe loc, nu îi determină pe cetățenii moldoveni să revină atât de curând.

“Revenită acasă, m-am aflat în multe situații stresante, nu puteam merge la un veceu, pentru că în magazine acestea sunt accesibile doar angajaților. Apoi în trafic, șoferii nu cedează, îți poți pierde toată ziua de muncă”, explică Lozovanu.

Familia Marianei Lozovanu în Phoenix, Arizona
Familia Marianei Lozovanu în Phoenix, Arizona

Realitățile pe care le trăiesc din nou acasă îi încurajează pe mulți să revină în SUA, dar într-un viitor mai îndepărtat, Mariana se gândește totuși să aducă experiența ei acumulată peste hotarele țării.

În susținerea tinerelor familii stabilite cu traiul peste hotare, le vin în ajutor părinții, mai ales când au ocazia să îngrijească de nepoți. În timp ceMariana este plecată la serviciu, copiii se bucură cel mai mult de dragostea pe care le-o oferă bunicii.

În agențiile imobiliare americane activează mulți alți cetățeni din Moldova, care reușesc să-și dezvolte nu doar propriile afaceri, dar și relații amicale cu clienții. Casele în Arizona variază între 100 de mii și 400.000 mii dolari, bani care îi oferă orice bancă dacă reușești să demonstrezi o bună istorie creditară.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments