Octavian Belostecinic, Arizona, SUA
Octavian Belostecinic, Arizona, SUA

De opt ani este plecat de acasă, iar ajuns în SUA, Octavian a învățat să devină mai întreprinzător. Cu o experiență bogată în șofat, s-a gândit să înființeze o companie de transport. Este optimist și îi plac riscurile, iar aceste calități l-au ajutat să prosprere în business.  

Clienții sunt în mare parte americani, dar atunci când are ocazia să muncească cu europenii sau cei veniți din spațiul ex-sovietic, încrederea este mai mare, explică Octavian. Până a ajunge la o cifră de afacere de milioane, a trebuit să muncească mult. 

“Aici se valorează personalitatea, dacă știi să fii onest, ambițios și ai scopuri mari, poți reuși. Am văzut show-urile de la Discovery și am riscat să mă urc pe un camion. Cu ajutorul studiilor de acasă și studiile pe care le-am făcut, am decis să deschid o afacere,” afirmă Octavian.

De trei ani are o afacere în domeniul transportului, iar produsele au o mare valoare, pentru că e vorba de echipament american, care etse transportat la distanțe enorme. 

Vorbind despre în afacerile dintre cele două țări, povara fiscală în SUA este mult mai lejeră, iar autoritățile nu te împiedică să prosperi, îndeosebi dacă ești onest și plătești taxele anuale la timp. 

“Aici statul american ajută foarte mult micile afaceri, pe când în Moldova, ți se pun bețe în roate. Ar trebui să se atragă o mai bună atenție tinerilor. Când am plecat de acasă, am avut gândul să mă întorc, acum, însă, e mai greu,” mai explică tânărul antreprenor.

Octavian s-a gândid de multe ori să revină acasă, însă în ultimul timp, schimbările promise așa și nu s-au mai realizat, iar investițiile adunate în ultimii ani le-ar investi tot într-o altă țară. 

În Arizona locuiesc peste 200 de cetățeni moldoveni, marea majoritate fiind tinere familii care au obținut permisul de muncă și au decis să-și încerce norocul. Mulți dintre ei și-au dezvoltat propriile afaceri în companii de transport, servicii imobiliare, IT, iar o asociație pentru diaspora de moldoveni îi ține mai uniți.   

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments