Efimia Climov, Peoria, Arizona
Efimia Climov, Peoria, Arizona

O moldoveancă originară din satul Mileștii Mici a reușit să-și deschidă propria afacere în Arizona. Acum, casă ei a devenit un azil pentru îngrijirea bătrânilor americani, unde găsesc liniște, servicii de înaltă calitate și multă dragoste.

Efimia Climov a emigrat în SUA acum 10 ani și a decis să ia viața de la capăt. Ușurința de a face față dificultăților în viață, caracteristică emigranților moldoveni, a ajutat-o să învețe o nouă limbă pentru a se integra mai bine în comunitatea americană.

“Este aceeași casă, ei devin parte din familia mea, e la fel cum ai înfia copii. Din păcate, bătrânii noștri din Moldova nu-și permit să locuiască în case de lux. Sperăm că Guvernul se va gândi și la ei”, explică Efimia.

Așa cum micile afaceri în SUA sunt populare și ușor realizabile, Efimia a fost impresionată de oportunitățile economice și de business pe care le-a oferit până acum statul american. În scurt timp, a decis să înființeze chiar în propria sa casă un azil privat de bătrâni.

 Serviciul de îngrijire a bătrânilor americani nu este unul ușor, dar nici prea complicat pentru cei care doresc să inițieze o astfel de afacere. Munca zilnică administrativă, evidența fișierelor medicale și coordonarea vizitelor pentru persoanele vârstnice a ajutat-o pe Efimia să înțeleagă mai bine sistemul de îngrijire american.

Azil de bătrâni în Peoria, Arizona
Azil de bătrâni în Peoria, Arizona

“Autoritățile americane mereu îți ajută, ușile sunt deschise pentru a dezvolta afaceri. Sperăm că mai mulți tineri vor reuși și în Moldova să deschidă propriile afaceri. Pe internet te informezi despre toată documentația. Decât să facem un business în țara unde nu ne-am născut este un mare păcat când nu îl poți realiza la tine acasă. La noi trebuie să dai mită la fiecare pas,” a mai adăugat Efimia.

 Și asta nu este tot, în fiecare săptămână beneficiarii casei de azil se bucură de un program complex, planificat cu multă dedicație și dăruire, ceea ce le aduce bătrânilor mai mult zâmbet și împlinire sufletească.

 Odată intrat în azilul privat, asculți muzică bună, predomină mereu buna dispoziție, fiecare beneficar locuiește într-o cameră privată cu televizor, baie și este bine dotată. Aceștia se bucură nespus de serviciile care li se oferă de familia de moldoveni care a emigrat în Arizona.

“Aceasta este camera mea, acolo este o baie și iată aici am ajuns să locuiesc.  Am o casă alături, dar copiii au decis să o vândă. Iată așa ne descurcăm”, explică Connie Peters.

“Îmi place de Effy și Igor. Fac orice ca să te simți confortabil. Mă ajută să să instalez filme pe DVD la televizor, pentru că noi, oamenii mai în vărstă, nu ne pricepem la noile tehnologii. Bucatele sunt excelente, Igor, soțul Efimiei, se pricepe bine la gătit. La fel, au grijă să administrez medicamentele prescrise de medic”, afirmă Mary Cope, una dintre beneficiarele centrului de bătrâni.

Efimia Climov, Peoria, Arizona
Efimia Climov, Peoria, Arizona

Întrebată dacă ar putea fi adus și în Moldova un serviciu similar de îngrijire a vârstnicilor, Efimia consideră că nu e imposibil, doar că e nevoie de o reformă, care ar fi foarte necesară pentru a ridica calitatea vieții în rândurile populației în etate.

În cele din urmă, Efimia și-a văzut visul american împlinit, iar pe lângă banii acumulați pentru călătorii și o casă frumoasă în Peoria, serviciile de îngrijire a bătrânilor sunt înalt apreciate de către autoritățile americane.

Natalia Ghilașcu

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments