Aliona Tofilat Brewer, Phoenix, Arizona
Aliona Tofilat Brewer, Phoenix, Arizona

Mulți dintre moldovenii ajunsi peste hotarele țării, impresionează prin talentele, cunostințele si dragostea de a munci. Este si cazul Alionei Tofilat din satul Logănesti, Hâncesti, care a devenit soră medicală la unul din centrele de asistență din Statele Unite ale Americii. Este mîndră că în curând va deveni cetățean American, dar nu se lasă de cea moldovenească.

Statele Unite ale Americii a devenit cea de-a a doua casă pentru Aliona Tofilat, unde cu zece ani în urmă, a început viața practic de la zero. Ajunsă în Phoenix, Arizona, a mers la scoala de medicină, iar mai apoi a resusit să devină asistentă medicală la unul din centrele medicale, unde zi-de-zi o vizitează zeci de pacienți.

“Cu părere de rău, în Moldova nu am avut posibilitate să învăț, pentru că nu am avut surse bănesti. Mulți spun că în Moldova suntem alungați, este adevărat, aici avem un job bun si putem să trăim în rând cu lumea,” afirmă Aliona Tofilat.

Specialistii de aici se bucură să muncească alături de migranții veniți în SUA si împărtăsesc doar impresii positive despre spiritul de echipă de care a dat dovadă până acum.

Aliona tofilat Brewer si copiii săi în Phoenix, Arizona
Aliona tofilat Brewer si copiii săi în Phoenix, Arizona

Este o fire ambițioasă, a obținut foarte repede permisul de conducere si a reusit să viziteze multe locuri pitoresti. Îi este dor de familia si prietenii care au rămas acasă, dar nu este sigură că se va întoarce vreodată.

Se bucură de succesele celor doi copii, Abby si Alex, care s-au născut în Phoenix. Nu uită să vorbească cu ei în limba română. Ambii merg la o scoala privată, oportunitate pe care a omis-o acasă în privința studiilor, iar week-endurile le petrec împreună în cele mai pitoresti rezervații din Arizona.

Este mândră că a reusit să înființeze aici o fundatie care ajută copiii cu dizabilități mintale. Potrivit Alionei, atât sistemul medical, cît si cel educațional este diferit de cel din Moldova, motiv pentru care se simte mai în siguranță atât pentru ea, cît si pentru familia ei.

“Nu vreu să supăr pe nimeni de acasă, dar asistentele medicale de aici cunosc mai multe decât cele din Moldova, iar medicina este mult mai avansată,” a mai adăugat Aliona.

În Arizona a ajuns după multe eforturi de a obține o viză de la Ambasada SUA la Chisinău, chiar dacă era căsătorită cu un cetățean american. Asta a determinat-o pe Aliona să învețe si mai bine limba engleză si să reusească să înceapă o viață de la zero. Nu a trecut mult timp si a obținut un permis de conducere, iar studiile le-a terminat la Institutul Pema din Phoenix.

În Arizona locuiesc peste 70 de moldoveni, care s-au integrat în viața socială, economică si educațională a Statelor Unite ale Americii. Dorul de casă îi determină să gătească bucatele traditionale si să serbeze cele mai importante evenimente naționale.

Acest reportaj a fost realizat cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, al proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, implemetat în parteneriat cu OIM Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sunt neapărat împărtășite de către fondator. 

Comments

comments