Moldova își suspendă calitatea de membru într-o organizație internațională pentru asigurari

1108
A close up of a risk management flow chart on a blackboard.
A close up of a risk management flow chart on a blackboard.

O nouă lovitură de imagine pentru Republica Moldova. Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a fost nevoită să îşi suspnde calitatea de membră a Asociaţiei Internaţionale a Supraveghetorilor în Asigurări (IAIS).

Iurie Filip, vicepreşedinte al CNPF a relatat pentru Mold-Street că decizia a fost adoptată din cauza lipsei de bani.

„Avem o datorie faţă de această organizaţie. CNPF nu a achitat cotizaţiile pe parcursul ultimilor doi ani. E vorba de o contribuţie de 16.000 de franci elveţieni pe an (circa 310.000 de lei), bani pe care instituţia nu îi are”, a precizat oficialul.

Totodată Filip a spus că suspendarea este provizorie, pentru o perioadă de un an.

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a devenit parte a Asociaţiei Internaţionale a Supraveghetorilor în Asigurări în anul 2009, iar statutul de membru oferă atât posibilitatea schimbului de informaţii cu colegii din străinătate, cât şi schimbul de experienţă în formarea sferei legislative.

CNPF se angaja atunci să prezinte periodic rapoarte şi oferte argumentate pentru îmbunătăţirea activităţii organelor de asigurare.

Înfiinţată în anul 1994, IAIS reprezintă autorităţi de supraveghere şi reglementare a pieţei asigurărilor din circa 200 de jurisdicții şi aproape 140 de țări, ceea ce cuprinde 97% din piaţa asigurărilor din lume.

Obiectivele IAIS sunt promovarea unei supravegheri eficace și consecvente la nivel global a industriei de asigurări, în scopul de a dezvolta și de a menține piețele de asigurări echitabile, sigure și stabile în beneficiul și protecția asiguraților; dar și să contribuie la stabilitatea financiară globală.

Comments

comments