Fost Ambasador SUA: “Aderarea Moldovei la NATO ar agrava soluționarea diferendului transnistrean”

937

Captură de ecran din 2016.05.24 la 18.01.56Fostul ambasador al SUA în Moldova, Rudolf Perina, și fost mediator în negocierile 5+2 privind soluționarea conflictului transnistrean, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că statutul de neutralitate al Moldovei o favorizează, iar aderarea la NATO ar complica și mai mult negocierile. 

Totodată, Rudolf Perina se așteaptă pe viitor ca ambele eforturile din partea autorităților de la Chișnău și Tiraspol, să fie mai decisive pentru a apropia cele două maluri ale Nistrului.

“Am fost mediator în soluționarea conflictelor din Nagornâi Karabah, Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria. În comparație cu celelalte regiuni, Transnistria este una dintre cele mai ușoare diferende. Cred că actuala criză din Ucraina și situația tensionată în creștere în această parte a lumii a zădărnicit soluționarea conflictului transnistrean”, a declarat oficialul.     

Potrivit fostului ambasador, una din cheile importante pentru a progresa în acest proces este atractivitatea pe care ar putea-o oferi Moldova regiunii transnistrene, astfel încât cetățenii acestei regiuni să își dorească aderarea, făcând o comparație cu reunificarea celor două Germanii de Est și de Vest.

“Pe termen lung, anume neutralitatea ar putea să contribuie la soluționarea mai grabnică a conflictului transnistrean. Interesul de a urmări aderarea Moldovei la NATO ar agrava situația și ar putea schimba actualul peisaj”, a mai adăugat Perina în cadrul aceluiași interviu.

Fostul Ambasador s-a mai referit la necesitatea de a lupta împotriva corupției, ceea ce ar aduce o mare schimbare, dar și schimbarea atitudinii cetățenilor ar ridica imaginea țării.

Comments

comments