Amnesty International Moldova condamnă violențele de la Marșul „Fără frică”

1107

LGBT2Amnesty International Moldova condamnă reacția unor grupuri de persoane, care au atacat participanții la marșul solidarității „Moldova Pride” 2016, organizat la data de 22 mai curent de GENDERDOC-M.

Mai multe persoane, inclusiv angajații AIM, au fost împroșcați cu ouă, aruncate din una din clădirile din strada București, colț cu str. Bulgară, proprietarii căreia, considerăm, că pot fi identificați cu ușurință.

În momentul în care mai multe persoane au încercat să treacă de lanțul polițiștilor, aceștia au ripostat, astfel, între cele două grupuri au avut loc altercații. Din cauza incidentelor, marșul a fost întrerupt, iar participanții au fost evacuați. Datorită acțiunilor coordonate ale poliției, în perimetrul acțiunii publice nominalizate, participanții la marș nu au avut de suferit.

Organizația califică acțiunile grupurilor, care au atacat participanții la eveniment, ca acțiuni de huliganism și instigare la ură /cu referire lit. d) din alin. (1) al art. 77 din Codul penal privind „săvârșirea infracţiunii din motive de ură socială, naţională, rasială sau religioasă.

De asemenea, atenționează privind implicarea copiilor în acțiunile  persoanelor care protestau contra participanților la marș. Amnesty International Moldova consideră că implicarea copiilor în acțiuni de protest este un fapt foarte grav, ce le pune în pericol viața și sănătatea.

Aceasta solicită organelor abilitate să identifice și să investigheze corect și imparțial, cu respectarea tuturor normelor juridice ale statului, toate cazurile de încălcare ale drepturilor omului, produse în timpul marșului din 22 mai curent; să identifice și să investigheze acțiunile persoanelor care au organizat aceste acțiuni, dar și persoanele care au implicat copiii.

Organizația mai scrie că „egalitatea și nediscriminarea sunt principii fundamentale ale tuturor societăților, iar drepturile omului sunt pentru fiecare persoană, indiferent de apartenența acesteia la un anumit grup”.

Comments

comments