Explicaţiile Consiliului Atlantic despre vizita delegaţiei din Moldova la Washington DC

1805
Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic
Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic

Reprezentanţii Consiliului Atlantic din Washington DC sprijină eforturile Republicii Moldova de a deveni o ţară europeană, unde reformele şi eforturile de a reduce corupţia sunt indispensabile.  Oficialii americani vin cu mai multe explicaţii despre vizita nedocumentată la Ministerul Afacerilor Externe a delegaţiei Republicii Moldova, după mai multe reacţii a societăţii civile.

Solicitat de Moldova Times, Damon Wilson, vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic, a explicat că instituţia pe care o conduce nu alege actorii politici care decid să participe la evenimentele organizate la nivel internaţional şi că uşile organizaţiei sunt mereu deschise pentru toţi actorii politici importanţi din Moldova. Oficialul american a mai specificat că organizaţia non-guvernamentală este una nepărtinitoare şi este cointeresată ca programele şi politicile sale internaţionale să sprijine toate regiunile lumii.

“Susţinem aspiraţiile ţărilor din Europa de Est, în special, ale Moldovei, UCrainei, Georgiei de a se integra în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, noi nu alem liderii din aceste regiuni, nu selectăm sau favorizăm un partid politic sau o anumită figură politică din regiune. Scopul nostru este să ne reunim cu toţi liderii din diverse spectre politice, lideri ai societăţii civile, mediului de afaceri, media” a menţionat Damon Willson.

atlanticÎntr-o scrisoare adresată redacţiei “Moldova Times”, se arată că în componenţa delegaţiei au participat mai mulţi reprezentanţi din Moldova, şi anume: Vlad Plahotniuc, Octavian Calmâc, Victor Osipov, Veaceslav Petuşcan, Gheorghe Saghin şi Cristina Balan. Totodată, Consiliul Atlantic mai specifică că Vladimir Plahotniuc nu este membru al acestei instituţii, iar cheltuielile financiare au fost acoperite independent de către fiecare vizitator.

Într-un mesaj se mai arată că instituţia americană îşi doreşte să sprijine efortuile Moldovei de a deveni o ţară europeană, pentru că cetăţenii îşi doresc reforme, instituţii democratice şi reducerea corupţiei.

“Cunoaştem că Republica Moldova este bulversată de numeroase crize politice şi economice, însă monitorizăm care vor fi progresele înregistrate pe viitor atât în Moldova, cât şi în Europa. De aici din Washington, vom susţine aceste eforturi şi suntem convinşi că Republica Moldova va progresa şi va deveni membră a comunităţii transatlantice, dar totul este în mâinile elitei politice în ce direcţie va conduce aceste aspiraţii”, a mai declarat vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic pentru “Moldova Times”.

Consiliul Atlantic aminteşte că printre vizitele precedente din partea Republicii Moldova, au trecut pragul acestei instituţii atât reprezentanţi guvernamentali, cât şi politici, cum ar fi: Andrei Galbur, Natalia Gherman, Iurie Leanca, Maia Sandu, Vlad Filat, Dorin Chirtaoca, Chiril Gaburici, Victor Osipov,  Viorel Cibataru, Valeriu Triboi,  Mihai Balan, Andrian Candu, Mihai Ghimpu, Andrei Neguta.

Consiliul Atlantic este unul dintre cele mai cunoscute centre analitice din SUA. Înfiinţat în 1961, Consiliul Atlantic oferă expertiză şi consultanţă în domeniul afacerilor internaţionale inclusiv pentru reprezentanţii Administraţiei şi Congresului SUA.

Natalia Ghilaşcu

Comments

comments