Moldova figurează printre țările exemplare în reducerea căilor de transmitere a virului HIV

1264

sida_57458600Moldova figurează printre țările exemplare în ceea ce priveste reducerea căilor de transmitere a virului HIV, fiind menționată la una din sedințele ONU cu privire la problema droguriilor din întreaga lume. 

La eveniment a fost lansat un nou raport, care avertizează că multe țări nu reușesc să reducă noile infecții HIV, din cauza absenței condițiilor pentru prevenirea acestor maladii. În document se arată că în perioada 2010 și 2014, eșecul multor țări de a adopta practicile orientate spre nevoile oamenilor, nu a adus niciun progres în reducere a numărului global de noi infectii cu HIV in randul persoanelor care injectează droguri.

La Adunarea Generală ONU din 2011 a fost trasat obiectivul de a reduce transmiterea HIV în randul persoanelor care injectează droguri cu 50 la sută până în 2015.

“Lumea trebuie să învețe lecțiile din ultimii 15 de ani, urmând exemplul țărilor care au reusit să inverseze numărul de epidemii HIV în rândul persoanelor care injectează droguri. Acestea au adoptat unele metode de reducere a noxelor care acordă prioritate sănătății oamenilor și a drepturilor omului,” a declarat Michel Sidibe, Director Executiv al UNAIDS.

Țările la care oficialul a făcut referire sunt China, Iran, Kenya, Moldova și Portugalia.

Țările în curs de punere în aplicare a practicilor sanitare orientate pe respectarea drepturilor omului au redus noile infectii HIV în randul persoanelor care injectează droguri.

Încătusarea persoanelor care consumă sau dețin droguri pentru uz personal, de asemenea, sporeste vulnerabilitatea acestora la infectarea HIV și a altor boli infecțioase, cum ar fi hepatita B, hepatita C si tuberculoza.

De asemenea, ONU solicită țărilor lumii să se asigure că 90 la suta din mai mult de 12 milioane de persoane care injectează droguri la nivel mondial au acces la servicii combinate de prevenire a HIV, au acces la prezervative servicii de consiliere, îngrijire, testare și servicii de tratament pentru virusurile tuberculozei și bloodborne, cum ar fi HIV și hepatita B și C.

Sesiunea speicală a Adunării Generale ONU privind problema drogurilor la nivel mondial se va desfășura la New York între 19 – 21 aprilie.

Comments

comments