Republica Moldova s-a arătat îngrijorată față de situația drepturilor omului în Ucraina

1138
TUDOR ULIANOVSCHI, reprezentantul Republicii Moldova la ONU, Geneva
TUDOR ULIANOVSCHI, reprezentantul Republicii Moldova la ONU, Geneva

Republica Moldova s-a arătat îngrijorată față de situația drepturilor omului în Ucraina, în special după ultimele evenimente politice din regiunea Crimeea. În cadrul sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a avut loc recent la Geneva, au vorbit peste 70 de reprezentanți ai statelor membre a Uniunii Europe si a Consiliului Europei.

Încălcările masive ale drepturilor omului în Crimeea, comise de către autoritățile proclamate rusesti din regiune, a atras atenția Uniunii Europene, dar si a țărilor membre ale Consiliului Europei. Republica Moldova a susținut raportul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului privind situația drepturilor omului în Ucraina.

“În ultimele trei luni, observând o tendință de reducere a numărului populației civile din regiunea de Est a Ucrainei, rămânem profund îngrijorați de situația oamenilor civili, care locuiesc în zonele de conflict, în special în zona controlată de forțele armate. Acestia sunt supusi detenției arbitrare si continua să lupte în lipsa unui proces judiciar, unde este aplicată tortura, restricția dreptului la libera circulație, lipsa accesului la un mecanism de petiționare”, a declarat Tudor Ulianovschi, reprezentantul Republicii Moldova la ONU, Geneva.

Pentru a stopa acțiunile ostile din regiunea de est a Ucrainei si pentru a respecta prevederile Acordului de la Minsk, țara noastră s-a pronunțat pentru prevenirea viitoarelor dificultăți cu care se confruntă oamenii civili din Ucraina.

“De asemenea, ne aratăm îngrijorați de situația drepturilor omului din regiunea Crimeea, care se referă la intimidarea si persecutarea celor care împărtăsesc viziuni contrare, precum si intimidarea si discriminarea minorităților tatare din Crimeea”, a declarat Ulianovschi la Geneva.

De asemenea, Republica Moldova a dat asigurări că va milita în continuare pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului în această regiune. Reprezentantul Republicii Moldova la ONU s-a pronunțat pentru soluționarea cât mai grabnică a conflictului politic din țara vecină, în spiritul suveranității si integrității Ucrainei, si respectându-se hotarele recunoscute la nivel internațional.

Comments

comments