Moldova nu mai este de ceva timp „povestea de succes” a Parteneriatului estic al Uniunii Europene

1098
Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova
Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova

Declarațiile de suspendare a Acordului de Asociere sunt „aberații”, a declarat fostul premier Iurie Leancă în cadrul unui interviu acordat pentru radio EuropaLiberă. Leancă a făcut aluzie la afirmațiile făcute de către liderul socialist, Igor Dodon și Renato Usatîi.

Potrivit liderului PPEM, în cazul suspendării Acordului de Asociere, relațiile UE – Republica Moldova ar intra într-o perioadă de instabilitate.

„Să presupunem că ne dezicem de Acordul de Asociere. Intervine o perioadă glacială în relația noastră cu Uniunea Europeană. Cine va veni să ne ajute, să facă presiuni? Noi fără presiuni nu putem face reformă în justiție. Cine va fi forța din afară care va vrea să ne ajute, dar, totodată, să ne ghideze în direcția necesară, așa cum a făcut-o în România sau în Țările Baltice? După mine, este o utopie și iresponsabilitate astfel de declarații.”

Totodată, acesta ținut să precizeze că economia Moldovei nu a avut de suferit din cauza Acordului, ci din cauza sancțiunilor impuse de Rusia.

„Este doar o aberație, scuzați-mă că folosesc acest termen mai puțin diplomatic. Economia Republicii Moldova a fost afectată nu de zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Economia Republicii Moldova a fost afectată, pe de o parte, de sancțiunile impuse de către Federația Rusă, de faptul că nu am fost suficient de competitivi, pentru aceasta e nevoie de investiție, e nevoie de sprijin”, a menționat Leancă.

Republica Moldova ar mai obține o mulțime de fonduri investiționale, fonduri structurale pentru infrastructură și administrația, asta numai în cazul în care Moldova ar obține statul de țară candidat pentru aderarea la UE.

“Acum cel mai important e să ne axăm pe a face ordine acasă şi a depăşi acest scepticism, această neîncredere care există pe interiorul ţării şi în afara ţării. E mult mai complicat să recâştigi încrederea, decât să începi de la zero, aşa cum a fost în 2009. E complicat, nu e simplu, situaţia regională e foarte complicată, Europa e în criză care ţine de refugiaţi, acte teroriste, dar încă mai e posibil, a mai declarat fostul premier, Iurie Leancă.

Comments

comments