ONU cere țărilor membre să abroge legile blasfemiei

1219

 

blasfemieReprezentanții Asociației Umaniste Britanice s-au arătat indignați de faptul că doar 55 de țări au scos blasfemia în afara legii, în 39 de țări oamenii sunt întemnițați pentru că au defăimat religia, alte sase țări au condamnat la moarte persoanele care luptă împotriva religiei, iar 15 dintre aceste state sunt membre ale Consiliului Organizației Națiunilor Unite.

În ultimul său raport, Heiner Bielefeldt, raportorul special al ONU pentru libertatea de religie si de convingere, a atras atenția asupra necesității abrogării tututor legilor care protejează blasfemia. Motivul invocat de către oficial este că aceste legi promovează intoleranța, discriminarea si incită la violență.

Potrivit oficialului, aceste legi îngrădesc libertatea de exprimare, în special în rândurile agnosticilor, criticilor, iar legile care pedepsesc persoanele împotriva blasfemiei nu crează un climat favorabil pentru libertatea de constiință.

O astfel de lege în Rusia a fost adoptată recent, în 2013, care pedepsește orice manifestație publică care are drept scop să insulte sentimentele religioase ale credincioșilor. Aceste amenzi ajung până la 15.000 dolari SUA, și închisoare pe o perioadă de trei ani.

Este si cazul miscării “Pussy Riot”, membrii cărora au fost arestați pentru desfăsurarea unui spectacol în incinta unei Catedrale de la Moscova. Potrivit Mashei Aliokina, persoanele care nu sunt religioase, nu ar trebui să fie pedepsite, dar să fie încurajate să-si exprime liber opiniile.

Rezultatele sondajului plasează Rusia în topul ţărilor europene cu cele mai multe persoane care îşi declară credinţa în Dumnezeu. Sondajul realizat de Public Opinion Fund (POF) a relevat că doar 13% dintre ruşi nu cred în Dumnezeu.

În Pakistan, legea asupra blasfemiei prevede pedeapsa cu moartea pentru persoanele găsite vinovate de ofensă adusă islamului. În Republica Moldova, persoanele care profanează locurile sfinte sunt pedepsiți în conformitate cu codul penal.

Comments

comments