Senatorul McCain se referă la situația din Moldova în timpul campaniei electorale din SUA

1049

 

Senatorul american McCain, Phoenix, Arizona
Senatorul american McCain, Phoenix, Arizona

Senatorul American John McCain, care a susținut mereu parcursul democratic al Republicii Moldova, se arată îngrijorat că Federația Rusă promovează în continuare o politică agresivă în fostele țări sovietice, inclusiv asupra Guvernului de la Chisinău.

Întrebat de reporterul “Moldova Times” cum priveste evoluțiile politice din Moldova si protestele de ultimă oră în fața Guvernului, oficialul American a răspuns că oricare ar fi rezultatele unor eventuale alegeri în Moldova, Statele Unite ale Americii va spriji mereu reformele si parcursul European al țării noastre.

“Prieteni, luând în considerare indicatorii economici, Moldova este cea mai săracă țară din Europa si nu este membră NATO. Moldova se confruntă cu o presiune enormă din partea presedintelui rus, Vladimir Putin, iar situația politică si economică din țară este incertă, în special din cauza condițiilor economice”, a declarant John McCain la o întrunire publică susținută recent în statul Arizona.

Totodată, ofocialul american a mai adăugat că va continua să depună eforturi pentru ca în Moldova să existe alegeri libere si corecte, indiferent de partidele politice care vor guverna în continuare.

În amintirea senatorului McCain de la Chisinău, când a susținut o nouă victorie a Alianței pentru Integrare europeană în 2014, a rămas problema traficlui de ființe umane. Potrivit oficialului, din cauza sărăciei extreme, tinere femei sunt vândute sau furate pentru a fi o destinație a traficanților în Europa sau alte țări.

“Este un scenariu foarte trist si cutremurător. Sunt bucuros că multe organizații, dar si soția mea, este cointeresată să contribuie pentru a îmbunătăți situația respectivă”, a afirmat McCain la o întâlnire publică pentru susținerea candidatului american la alegerile prezidențiale din SUA.

Amintim că McCain a fost parte a delegaţiei de la Washington în 2014 si a discutat cu Guvernul de la Chisinău despre atragerea investiţiilor americane şi intensificarea relaţiilor comerciale dintre cele două state. Sporirea securităţii energetice, evoluţiile din regiune şi reglementarea conflictului transnistrea, au fost de asemenea, pe masa de discuţii.

Natalia Ghilascu

Comments

comments