Transferurile băneşti din străinătate continuă să scadă

1136

Illegal transfer of money. Dollars in an envelope.

Moldovenii de peste hotare transferă acasă tot mai puţini bani. În prima lună a anului curent, volumul remiterilor a totalizat 58,6 milioane de dolari, cu 16,2% mai puţin față de ianuarie 2014, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit BNM, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 4,9 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în ianuarie 2016, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 11,2%.

Aproape jumătate (47,7%) din suma totală de 58,6 milioane de dolari a fost remisă în dolari, 36,4% – în euro, iar 15,9% – în ruble ruseşti.

În 2015 volumul transferurilor băneşti în favoarea persoanelor fizice s-a cifrat la 1 miliard 129 milioane de dolari, în descreştere cu 483 milioane de dolari faţă de anul precedent. Principalul stat din care au provenit remiterile a rămas Federaţia Rusă, însă valoarea transferurilor din această ţară s-a redus de două ori.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că remiterile sunt o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În trimestrul trei al anului 2015 acestea reprezentau în medie circa 20% din total venituri, contribuţia acestora fiind cu 1,5 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

sursa: Eco.MD

Comments

comments