sursa: www.nasa.gov
sursa: www.nasa.gov

Omenirea a petrecut 300 de ore pe suprafața lunară. În cele 21 de ore cât au stat Buzz Aldrin și Neil Armstrong, iar apoi zilele petrecute pe Lună de astronauții care i-au urmat, au fost lăsate în urmă multe gunoaie.

Pentru că nu era destul loc în modulul lunar pentru a găzdui toate obiectele din el, împreună cu rocile care trebuiau întoarse pe Pământ, o parte din posesiunile astronauților au fost lăsate pe Lună.

Acestea încă se află acolo în stare intactă de la ultima aselenizare care a avut loc acum mai mult de 40 de ani.

Printre obiectele curioase care încă se mai află pe Lună sunt cele 96 de pungi de excremente și vomă care au rămas acolo după ce echipajul Apollo 12 a plecat de pe planeta care le-a fost casă pentru câteva zile. Printre obiectele ceva mai prețioase se numără și 12 camere Hasselblad cu care astronauții au filmat suprafața lunară.

După ce exploratorii lunari au terminat de filmat, aceștia au fost nevoiți să scoată filmele pentru a fi developate înapoi pe Pământ, lăsând camerele pe Lună. Un singur model a fost salvat, pe motiv că astronautul lui Apollo 14, Edgar Mitchell, nu ar fi avut timp să scoată filmele atunci când se pregătea de plecare. Camera s-a vândut în 2014 contra sumei de 910,000 de dolari.

Pe lângă aceste obiecte mai este și telescopul personal al lui George Carruthers, membru al expediției Apollo 16. Acesta fiind placat cu aur, e posibil să fi scăpat intact în urma radiațiilor solare extrem de puternice care lovesc Luna în fiecare zi.

Cei care își mai aduc aminte de faimoasa fotografie cu Buzz Aldrin plantând steagul american pe suprafața lunară în timpul misiunii lui Apollo 11, pot afla că acel steag nu mai este în picioare din cauza jetului motoarelor capsulei lunare cauzate de decolarea acesteia. Chiar și așa, pe Lună se mai află alte cinci steaguri care probabil au rămas încă înfipte în sol, dar e foarte probabil să se fi albit complet până acum.

Pe lângă aceste obiecte mai este și fotografia de familie a astronautului Charles Duke, care a venit cu expediția Apllo 16. Chiar dacă partea din față probabil că, de asemenea, s-a albit, partea din spate a fotografiei, probabil că încă mai poartă scrisul: ”Aceasta este familia astronautului Duke de pe planeta Pământ. Am aterizat pe Lună în aprilie 1972”

Ar fi interesant de văzut ce obiecte se vor mai găsi dacă o altă expediție pe Lună ar urma să se mai organizeze, dar în orice caz, toate ar trebui adunate într-un viitor îndepărtat și păstrate într-un muzeu.

Acum e rândul planetei Marte să aibă și ea parte de steagurile ei. Ale cui vor fi, nimeni nu știe exact, scrie playtech.ro, citat de Unimedia.

Comments

comments