20% dintre moldoveni nu merg la medic nici atunci când se simt rău

1105
imagine simbol
imagine simbol

Recent, în Moldova s-a înregistrat o depășire a pragului epidemic de gripă de 1,2 ori, faţă de aceiași perioada a anului curent, fapt ce a determinat Magenta Consulting să publice o cercetare pentru a observa cât de pregătiți sunt muldovenii să înfrunte valul de gripă.

Așadar, 10% din intervievați au afirmat că vizitează medicul regulat, chiar dacă se simt bine, 13% – consultă medicul regulat pentru că suferă de boli cronice. 57% din moldoveni nu văd necesitatea să calce peste pragul policlinicilor atât timp cât se simt bine, iar 20% din respondenți au recunoscut că nu consultă medicul chiar dacă se simt rău.

Categoria acestor 20% de moldoveni care se supun unui asemenea risc precum neconsultarea medicului având simptome de răceală/gripă este în mare parte reprezentată de cei ce au studii primare sau generale, de bărbați, de persoanele trecute de vârsta de 40 de ani, cei ce sunt divorțați sau văduviți. De mențioant este faptul că, atât persoanele angajate cât și cele neangajate la muncă refuză să viziteze medicul atunci când starea lor de sănătate lasă de dorit.

Publicitate comercială

41% nu merg la medic când sunt bolnavi

Echipa Magenta Consulting a continuat cercetarea întrebându-i pe moldoveni în cazul în care au simptome de răceală sau gripă, care din ele îi fac să se adreseze medicului. La această întrebare 41% din intervievați au răspuns că nu se adresează medicului în general și aleg să se trateze de sine stătător acasă. Majoritatea acestei categorii, la fel, este reprezentată preponderent de către bărbați, persoanele cu studii primare sau generale, cele ce au o vârstă trecută de 30 de ani, atât de cei ce dețin un job cât și de șomeri.

Merg la doctor doar cu febră mare

31% din intervievați au recunoscut că ajung în cabinetul doctorului doar atunci când au febra de 38 de grade și mai mult, iar 12% din intervievați vizitează medicul la primele simptome de răceală, cum ar fi durerea în gât sau nasul înfundat. 5% din moldoveni se consultă cu doctorul la telefon și urmează prescripțiile acestuia la domiciliu. De asemenea, cercetarea marca Magenta Consulting a aflat că 59% de moldoveni cred că în cazul răcelii trebuie să rămână acasă doar dacă apare febra.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

sursa: Agora.MD

Comments

comments