sursa: adobe.stock.com

Medicii moldoveni din SUA au fost printre primii care s-au vaccinat cu ambele doze anti-Covid 19 și se arată destul de optimiști în privința reducerii riscurilor în criza pandemică. Până acum, în întreaga lume, au fost administrate peste o sută milioane de vaccinuri, câștigătoare fiind companiile Pfizer și Moderna, care au avut încasări record. În timp de vaccinul este privit ca fiind lumina de la capătul tunelului, mulți încă privesc cu reticență aceste vaccinuri. 

Natalia Ghulașcu: De ce ați considerat important să administrați vaccinul anti-covid?
Rusalina Mincu: Mi-am făcut vaccinul antiCovid pentru mai multe motive, dar în principal pentru că răspunsul imunitar postvaccinare este mai sigur, mai reliable. Sigur, eu în particular am avut chiar infecție, ceea ce mi-a dat un răspuns imunitar (respectiv anticorpi), dar nu se știe exact pentru cât timp acești anticorpi sunt prezenți. 
Anca V. Dacă la început am avut îndoieli despre efectele secundare ale vaccinului Covid 19, datorită faptului că, față de alte vaccinuri, timpul de a-l scoate pe piață a fost scurt, am luat decizia de a merge înainte și a mă vaccina din câteva motive: lucrez în sala de operație și vin în contact direct cu pacienții la intubare și extubare.
Am ales vaccinarea decât îmbolnăvirea cu Covid 19 și consecințele devastatoare ale bolii. Da, unii au avut noroc să facă forme ușoare, dar alții au stat luni întregi intubați pe patul de spital, până când organismul lor a cedat…Cei care au avut o formă gravă de Covid, și au supraviețuit, au sechele cum ar fi: capacitate pulmonară redusă, tuse, slăbiciuni, dificultate în respirație.
Anna Chudnaya: Am speranță în descoperirile științifice și am vrut să contribui la crearea unei posibile soluții. 
Tatiana Mîțî: Eu cred că e datoria fiecărui cetățean a cărui sănătate îi permite să se vaccineze. În așa mod, protejăm pe cei din jur care nu pot să se vaccineze și pentru care covid 19 ar putea avea consecințe grave sau chiar letale.
Natalia Ghilașcu: Cum a fost această experiență de vaccinare pentru Dvs și cât de rapid au fost simțite efectele acestui vaccin? 
Rusalina Mincu: Eu am primit vaccinul Moderna; după 48 de ore de la vaccin am avut o reacție care a durat aproape 24 de ore, cu frisoane, dureri musculare ( mai ales brațul stâng unde am fost vaccinată), dureri de cap; reacție care a răspuns la acetaminofen (tylenol) și hidratare; este considerată o reacție moderată, și reprezintă de fapt răspunsul imunologic al organismului la agentul stimulant.
Anca V. Mi-a fost administrat vaccinul Pfiezer, și după ambele doze, am avut doar o ușoară durere de brat pentru o zi. Nici un alt efect, și sunt aproape 4 saptamani de când am primit doza nr 2.
A.C: Am avut succes cu vaccinul, cu toate că etapa a 2a mi-a dat o reacție imunitară (24 ore de febră). Acum mă simt bine și am grijă de sănătatea mea. Nu am testat pozitiv niciodată și mă protejez riguros.
T.M: Vaccinarea a luat 30 minute prima dată, și doar 20 minute pentru a 2a doză (inclusiv așteptarea timp de 15 minute sub supraveghere după administrarea vaccinului). După prima inoculare, am avut a doua zi un pic de febră subfebrila (37.5C) și apatie timp de o zi și nu m-a durut brațul unde am primit vaccinul. După a doua doză, am avut febra (38.1C), m-a durut un pic brațul și am avut o stare de slăbiciune a doua zi.
Natalia Ghilașcu: Cum vă explicați cazurile de deces după administrarea acestui vaccin pe care le citim în presă? Ați avut ceva temeri?
Rusalina Mincu: Nu pot explica cazurile de deces despre care se vorbește în mass-media pentru că nu am suficiente date în legătură cu aceste decese , dar pot sa spun că nu am avut nici un fel de temeri legate de vaccinare; mai degrabă am temeri legate de infecție și de sechelele ei pe termen îndelungat.
Anca V: Nu sunt expert în epidemiologie, nu sunt medic, nu am urmărit statisticile referitoare la cei care au decedat în urma vaccinarii, deci nu pot sa explic ce nu știu. Da, temeri am avut, dar cum am menționat, am preferat să primesc vaccinul decât să zac pe un pat de spital cu complicații pulmonare și/sau sistemice. 
A.C: Nu am avut temeri. Nu cred ceea ce citesc în presă cu excepția publicațiilor științifice.
T.M: După câte știu, nu sunt dovezi clare că cineva ar fi decedat din cauză de vaccinare. Decesul după administrarea vaccinului poate avea multiple cauze și coincidențe se pot întâmpla. Știu că sunt îngrijorări referitor la doza aplicată oamenilor de vârstă înaintată și se fac cercetări în continuare și sunt posibile modificări ale dozelor. Se pot întâmpla efecte secundare grave rare, dar nu cred că toate cazurile de deces raportate după administrarea vaccinului se datorează acestor reacții. Așteptăm rapoartele oficiale. Uitându-mă la mecanismul de acțiune și ingredientele vaccinurilor de la Pfizer și Moderna, mi-am dat seama ca ele sunt mai sigure decât multe vaccinuri pe bază de viruși vii.
N.G: Cum reacționează oamenii cu care discutați despre necesitatea administrării vaccinului, sunt de acord să ia această decizie?
Anca V: Personal, consider că fiecare este responsabil pentru sănătatea lui, dar când e vorba de pandemie, fiecare ar trebui să gândească și la persoana de lângă el. Părerile sunt și vor fi împărțite, pentru că mereu sunt și vor fi persoane pro și contra vaccinării în general, nu neapărat împotriva Covidului. Fiecare are libertatea de a decide pentru propria persoană, cum am menționat, dar simultan, trebuie să fie conștient că decizia lui afectează indirect pe cei din jur, în mod pozitiv (dacă se vaccinează) sau negativ (dacă nu se vaccinează  și este purtător de Covid fără simptome).
A.C: Opiniile sunt polarizate. Unii sunt de acord, alții nu. Totul este în fază nouă și nu este informație suficientă despre efectul vaccinului asupra corpului uman. Cu toate ca genomul nu are risc de infectare cu COVID, reacții imunitare apar și nu este clar cum corpul va primi informația codata în vaccin la nivel genetic.
T.M: În anturajul meu nu am persoane care au refuzat să se vaccineze dacă au avut posibilitatea. Mămica mea s-a vaccinat în aceleași zile ca și mine și practic nu a avut efecte secundare. Nu-mi pot imagina că sunt persoane care nu și-ar dori să se vaccineze dacă le permite sănătatea.
Rusalina Mincu, medic internist, directorul Centrului “Vitalina”, Chicago
N.G: De ce este nevoie să mai purtați mască odată ce v-ați vaccinat și nu mai sunteți în risc să îl agățați vreodată?
Rusalina Mincu: În legătură cu purtatul măștilor:  chiar dacă o persoană este vaccinată, deci teoretic imună la un anumit virus sau la o bacterie, asta nu înseamnă că nu poate fi purtătoare și posibil să transmită infecția la o persoană care este la risc (persoană neimunizată sau cu un sistem imunitar deficitar și care nu are suficientă protecție prin vaccinare; acest lucru e valabil nu numai referitor la Covid ci la oricare alt tip de agent viral sau bacterian care se transmite prin aerosoli.
Riscul de a mă infecta după vaccinare: el există în continuare ( vaccinul conferă imunitate numai în 94% ( deci 6% risk), în plus, încă nu se știe exact dacă această imunitate este de lungă durată sau temporară, drept urmare consider că precauțiile generale precum purtatul măștilor, spălatul pe mâini, evitatul aglomerarilor, etc, sunt necesare.
Anca V: Port și voi purta mască de câte ori ies în public. În primul rand, mă protejez pe mine față de cei care pot fi purtători de virus fără simptome, chiar dacă m-am vaccinat. În al doilea rand, prin decizie judecătorească, este obligatorie purtarea măștii în public în zona unde locuiesc.  
A.C: Masca este un mod de protecție universal. În momentul când se inspiră oxygen filtrat – este protejat purtătorul de mască. În momentul de expirare a oxigenului și bioxidului de carbon este protejată persoana de alături. Este un mod să avem grijă de noi înșine și de cei din jur.
T.M: Sunt mai multe pricini. Prima, e că teoretic timp de 2 săptămâni după vaccinare, încă suntem susceptibili. A doua pricină e că nu sunt semne distinctive între cei care s-au vaccinat și cei care încă nu s-au vaccinat și ar putea fi persoane care ar abuza regula de omitere a măștii pentru persoanele care s-au vaccinat. Asta ar duce la o răspândire mult mai rapidă. Și a treia cauză este că deșii cei vaccinați, teoretic nu se pot imbolnavi, pot fi totuși purtători pe o scurtă durată, deci ar expune pe cei din jur.
N.G: Ce se va întâmpla dacă doar 50% din populația americană va dori să se vaccineze? 
Rusalina Mincu: Dacă numai 50% din populație  se vaccinează și cealaltă jumătate nu, în orice comunitate am fi, înseamnă că virusul va continua să se transmită și să se adapteze (deci să devină mai rezistent la vaccin) în jumătatea de populație nevaccinată… ce se poate întâmpla în acest caz? Speculez că vom avea mult mai multe decesuri și afecțiuni cronice ca urmare a îmbolnăvirii.
Anca V: Pentru că vaccinul nu este îndeajuns testat pe copiii sub 18 ani, care pot fi purtători fără simptome, inevitabil se reduce procentajul populației care poate fi vaccinată. Însă, limitarea pe moment a celor care vor primi vaccinul, din cauza vârstei și a ocupației profesionale, combinată cu faptul că nu sunt destule doze de vaccin disponibile, reduce drastic procentajul celor care sunt și vor fi vaccinați în viitor. 
A.C: Întrebarea are nevoie de argument științific și cercetare adecvată. Opinia mea personală este că indiferent dacă persoana e vaccinată sau nu, riscul rămâne. În cazul persoanelor vaccinate riscul este mai mic. 
T.M: Nu știu,  nu sunt epidemiolog. O speculație pe care o pot oferi e ca va varia în dependență de rata de contagiere a virusului. La rata de 2.3 persoane (cea care se crede a fi actuală în state acum), am ajunge la imunitate comună când 60% din populație e vaccinată, deci nu am fi în siguranță. 

Diaspora din SUA: „Ultimele alegeri au arătat că noi putem genera o schimbare acasă”

N.G: Considerați că vaccinurile sunt unica soluție de a reveni la normalitate? 
Rusalina Mincu: Ce înseamnă normalitate? Da, în principiu, consider că această pandemie poate fi “stinsă” numai prin vaccinare masivă, dar în ceea ce privește revenirea la normalitate trebuie să acceptăm faptul că normalitatea deja este alta la ora actuală. Discuția despre dobândirea imunității este mult mai largă și mai detaliată însă.
Anca V: Vaccinarea este o soluție viabilă, față de infectarea întregii populații, cu sau fără simptome, ca o modalitate de a face imunitate…cum precizam, nu sunt medic, și nu decid pentru nimeni… însă nu văd o altă soluție pentru oprirea pandemiei.
A.C: Nu sunt unica soluție dar sunt o parte importantă a soluției. Este important ca lumea să respecte purtarea de mască, să fie grijulii cât timp petrec în locurile cu multă circulație. E important ca toți să aibă grijă de sistemul imunitar și să aibă grijă de sănătate.
N.G: Care este expertiza Dvs în SUA și de cât timp activați în această carieră? 
Rusalina Mancu: Sunt medic internist; practic de aproape 25 de ani  (mai precis din 1998 aici în State) medicina internă și homeopathie.
Anca V: Lucrez în domeniul medical de 15 ani în sala de operație.
Anna Chiudnaya: Sunt asistentă medicală, asist surorile medicale, medicii, chirurgii iî tot felul de proceduri medicale. Am grijă de pacienți în secția de urgență la un spital major din Tulsa, Oklahoma. De asemenea lucrez în secția critică de intervenții cardiace. Am susținut licența de activitate 5 ani de zile și am activat întreaga perioadă. 
T.M: Sunt PhD în fizică cu orientare în biofizică. Curent lucrez într-un centru de cancer unde fac modelare matematică a cancerului. Biologia celulară și moleculară au fost parte din curriculumul meu universitar la diferite etape. Activez în domeniul biofizicii din 2012.

Comments

comments