Ana Sîrbu, ofițer principal pentru finanțe, Nitro, sursa: benzinga.com

Moldoveanca Ana Sirbu s-a bucurat de o creștere vizibilă în lumea fintech, având nevoie de doar 11 ani pentru a urca în vârful băncilor de top americane. A devenit rapid o figură importantă în luarea deciziilor, deservind peste 125.000 de IMM-uri prin inovații digitale la BlueVine în ultimii cinci ani, relatează publicația HORA in America

Un susținător entuziast al fintech-ului, Ana Sîrbu a intrat în lumea finanțelor la Wall Street, apoi a devenit investitor la Google Capital. Cu o educație în spate de la Universitatea Harvard,  Sîrbu a devenit cunoscută pentru atitudinea ei conștiincioasă față de conducere și dedicarea sa pentru a construi afaceri, care să asiste milioane de clienți și să contribuie la diverse comunități.

Moldovan expert became America’s Top 10 women in fintech 2020

Ana Sirbu a venit cu în SUA în 2003 cu un mare entuziasm pentru a-și realiza visele la Universitatea Harvard. „Am apreciat întotdeauna universitățile din SUA și abordarea lor în domeniul educației și am avut norocul să petrec patru ani minunați urmând diploma de licență la Harvard. În viața mea personală și profesională, mă strădui să creez oportunități pentru alții”, spune Ana într-un interviu pentru Silicon Valley Business Journal.

Dedicația sa pentru a susține oamenii din jurul ei se observă chiar de la primul său job, predarea limbii engleze elevilor de la un gimnaziu din Moldova pe când avea doar 15 ani. „Îmi place să-i ajut pe ceilalți să învețe și să văd progresul elevilor, un proces care mi-a adus mereu satisfacție”.

În SUA a început cariera sa în domeniul investițiilor bancare și a lucrat în fintech în ultimii 10 ani. În funcția sa de vice-președinte a băncii BlueVine, a gestionat finanțele strategice, contabilitatea, piețele de capital și analiza afacerilor.

Ea a condus BlueVine prin trei runde de finanțare, unde au fost adunați peste 270 milioane de dolari la finanțarea datoriei și a capitalurilor bancare. Înainte de BlueVine, a fost investitor la Google Capital și investitor pentru Capital G, un grup de investiții de capital din cadrul Alphabet. Vorbește șapte limbi, inclusiv engleză, română, franceză, rusă, italiană și germană. „Am lucrat cu o echipă largă pentru a escala veniturile BlueVine de șapte ori de când m-am alăturat companiei”, spune ea.

Tyler Sosin, partener la Menlo Ventures, unul din investitorii BlueVine, a comentat despre Ana Sirbu ca fiind un pilon important în ascensiunea impresionantă a BlueVine, devenind mai apoi una dintre cele mai de succes startup-uri fintech din prezent”, a spus Tyler pentru Crowd Fund Insider.

Sîrbu părea să acceadă spre o carieră de succes la Wall Street, după ce a migrat de la funcția de analist bancar pentru investiții a companiei UBS din New York la firma Silver Lake Partners. Cu toate acestea, atracția pentru Silicon Valley a fost prea puternică și s-a alăturat mai târziu startup-ului de plăți al Grupului Paysafe Moneybookers, cunoscut acum sub numele de Skrill. Aici a lucrat în rolul de dezvoltare a afacerilor, axat pe expansiunea companiei pe piața SUA, mai întâi la Londra și apoi în San Francisco.

După 18 ani de la venirea sa în SUA, Ana Sirbu ajunge femeia din topurile americane ale FinTech. La Google Capital, a întâlnit peste 400 de companii, în mare parte din industria fintech. „De-a lungul timpului, dacă interacționezi cu o varietate de companii, înțelegi anumite tipare, este util să înțelegeți nevoile unei companii având în vedere un număr mare de start-up-uri”, a explicat Sirbu.

„Muncim din greu în fiecare zi pentru a oferi întreprinderilor mici acces la capital atunci când au nevoie de el”, menționase Sîrbu la Premiul Fintech pentru Inovatorul Anului din 2019. Speră să vadă mai multe femei în tehnologie de-a lungul timpului și scopul ei final este să contribuie în mod semnificativ la construirea unei afaceri de durată, care ajută ca milioane de clienți să contribuie la comunitate.

Experiența acumulată în domeniul tehnologiilor și inovațiior din domeniul finanțelor va putea dezvolta o altă companie americană, Nitro, să avanseze pe piața de capitaluri ca un nou start-up, având-o pe Ana Sîrbu la bordul acesei companii de mai bine de 5 luni.

Natalia Ghilașcu

Comments

comments