Curtea Constitutionala a R. Moldova

Concursul de selectare al candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale va fi organizat de Guvern pe 6 august. Guvernul trebuie să selecteze doar doi din cei 13 candidați admiși la concurs. Am discutat la acest subiect cu apărătoarea drepturilor omului, Doina Ioana Străisteanu, candidatura căreia a fost exclusă din concurs fără a anunța careva motive. 

Moldova Times: D-na Doina Ioana Străisteanu, ați candidat la funcția de judecător a Curții Constituționale din partea Guvernului. Din declarația publică făcută de dumneavoastră, membrii Comisiei Guvernului v-au eliminat din concurs. Ce nu a mers bine?! 

Doina Ioana Străisteanu: Candidatul la funcția de judecător al Curții Constituționale trebuie să întrunească̆ următoarele cerințe: deține cetățenia Republicii Moldova; are domiciliul în țară; are pregătire juridică superioară; are înaltă competentă̆ profesională; are o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică, în învățămîntul juridic superior sau în activitatea științifică, nu a atins vîrsta de 70 de ani; nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică; are reputație ireproșabilă.

Dacă va uitați în CV-ul meu făcut public, eu sunt unica candidată cu două premii pentru activitatea profesională desfășurată pe parcursul a 19 ani de activitate. Adevărul este că Femei Profesioniste, apolitice și integre cum sunt eu nu se doresc in funcții, dar oameni docili și compromiși, asupra cărora se decid nu în concursuri publice, ci la întâlniri secrete.

Aș adaugă  faptul că am aplicat doar la Guvern, pentru că mi s-a părut cel mai echitabil concurs după lecturarea Regulamentului aprobat pentru acest concurs. La ziua depunerii dosarului, nu am realizat că în comisia de selecție vor fi numiți oameni corupți, neonești, a caror meserie este traficul de influența pe lângă oamenii veniți la putere pentru a-și adăuga vanitate.

Trei membri din Comisie urmau sa facă declarație privind conflictul de interese, în privința mea: este vorba despre N. Osmochescu, cu care care ne cunoaștem personal și cu familia mea din anii mei de liceu, Cazac O.  și Gribincea V., pe care i-am acționat în judecată cu Uniunea Avocaților pentru discriminare când au “organizat” concursul la Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților în 2015.

Atunci nu am avut parte de un proces echitabil și de un magistrat independent și imparțial care a examinat dosarul, și după cum deja înțelegeți, a respins acțiunea. Judecătorii în Republica Moldova foarte greu înțeleg discriminarea și cum aceasta se manifestă. La fel, V. Gribincea urma sa facă declarație și pentru că îl cunosc de 20 de ani, de când era student, și ne-am confruntat sistematic pe unele chestiuni de etică și lege. Comportamentul, acțiunile lui și a lui Cazac in cadrul evenimentelor din Uniunea Avocaților pina azi le califica ca fiind la limita legii și deontologiei profesionale.

Doina Ioana Străisteanu, avocată

MT: Ați mai primit vreo explicație de la Guvern unde să fie indicat motivul de ce nu ați trecut selectarea pentru interviu?

D.I.S: Nu am primit niciun răspuns, deși le-am cerut să-mi indice exact subpunctul din pct 3. O comisie plină cu oameni compromiși nici nu pot să-mi indice un motiv exact. Ei nu-l au.

M.T: Credeți că a existat un interes ca să fiți exclusă din concurs? Considerați că membrii comisiei  au fost imparțiali când au examinat dosarele cu ușile închise?

D.I.S: Odată ce interviurile tuturor urmau sa fie făcute publice, pentru a-și promova candidații aleși deja, urma sa fie excluși toți cei care sunt mai competenți. După cum ați văzut, motivele de excludere au început sa apăra în public după ce deciziile de excludere au fost luate și acestea contravin Regulamentului aprobat de Guvern.

Același scenariu l-am văzut în 2015 în Uniunea Avocaților, când se alegeau membri în Comisia de Licențiere, un Regulament cu prevederi cât de cât obiective, care creează iluzia unui concurs echitabil și apoi, în practică – voturi aranjate, înțelegeri de cartel și o groază de relații de rudenie și de afinitate între cei aleși și cei care alegeau.

M.T: De ce Comisia Guvernului a exclus unii candidați care au depus dosarele la 3 concursuri, dar pe alți candidați i-a lăsat pe liste, credeți că acest lucru nu l-au cunoscut?

D.I.S: Există un interes propriu de a promova propriii candidați, după cum spuneam. În Regulament nu există vreun criteriu de excludere. Concursul dosarelor urma să filtreze candidații, astfel încât să ramână cei care corespund criteriilor din lege. Iată ca, după cum spuneam, când ai interes și pui la cale scheme ilegale, intențiile necurate devin evidente. 

M.T: Cum în viziunea D-ră trebuia să aibă loc aceste concursuri? Unde greșesc guvernanții actuali?

D.I.S: Atât de mult s-au concentrat pe ideea de a avea profesionaliști integri, încât au uitat să filtreze pe cei care intră în comisia de selecție. Un membru compromis, un membru care nu se bucură de respect, nici în propria breaslă, un membru a cărui reputație e pătată de implicare în scheme și scandaluri, un membru care deține o funcție importantă în stat, dar lipsește de fiecare dată când trebuie să aibă o poziție clară și aprigă. Nu sunt capabili de a evalua adevărații profesioniști și oamenii integri. Această comisie de selecție a deturnat întreaga idee a unui proces echitabil și concurs public

M.T: Credeți că mai au o șansă să corecteze situația în privința selectărilor candidaților la funcția de judecător a CC? Dacă da, cum ce ar trebui să facă?

D.I.S: Nu există nicio șansă, candidații doriți deja sunt pe listă, acest concurs este o fațadă pentru “concurs echitabil, public și deschis”, pe care ne obligă să-l acceptăm pentru a nu “crea precedente periculoase”. Aceste scheme și fațade sunt “periculoase” ca niciodată. 

M.T: Cum credeți, vor mai exista reforme reale în domeniul justiției conduse de actuala guvernare după cum se declară?

D.I.S: Se împart funcții între loialii partidelor, neamuri, cumătru, rude … la fel cum s-a făcut în toate guvernele precedente. La fel ca în aprilie 2009, ne-am îmbătat toți cu apă rece. Acțiunile acestei guvernări îi avantajează pe socialiști și pe alții, o sa vedeți la alegerile locale decalajul între PSRM și blocul ACUM, care în opinia mea va merge în declin.

Vă mulțumim! 

Notă: Amintim că din comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului fac parte prim-ministrul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al Guvernului responsabil de actele guvernamentale, Avocatul Poporului, doi reprezentanți ai societății civile delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă.

Comments

comments