Violeta Gașițoi, avocată

VIOLETA GAȘIȚOI | California | Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curții Constituționale să stea la paza Constituției și să asigure că Republica Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflați la putere. 

În Moldova, judecătorii independenți sunt la mare căutare în Guvernul Sandu. Pentru funcția de judecător a Curții Constituționale, concursul este organizat de Consiliul Superior a Magistraturii, unde e nevoie de înaintat doi candidați, alți doi din partea Guvernului și doi de către Parlament.

Haideți să analizăm cum este desfășurat concursul de către CSM și care este greșeala comisă de această instituție, cine sunt candidații și cât de comod este să fie reprezentați doar doi candidați în situația în care numai de doi e nevoie.

Data limită pentru depunerea dosarelor la CSM este 11 iulie 2019, termenul limită încă u a expirat, iar lista tuturor candidaților a și fost publicată. Prima inechitate este faptul că, imediat cum s-au acumulat două candidaturi, CSM s-a grăbit să publice această listă,  decizie care deja îi descurajează pe alți candidați. Se crează senzația că aceștia sunt deja candidații CSM și nu se mai cer alte candidați.

O altă neclaritate a acestui concurssunt condițiileși evaluarea candidaților. Nu există niciun regulament cum vor fi evaluați candidații.O problemă enormă este reputația ireproșabilă a candidaților. Doi candidați din guvernarea precedentă, în timpul căreia s-au comis cele mai grave infracțiuni în RM candidează, revin în funcții publice.

Unul din candidați a fost Ministrul Justiției, a fost în funcția agentului guvernamental la CtEDO din partea Guvernului. De fiecare dată, acesta a menționat în toate interviurile că reformele în justiție sunt simțite, că încălcări în domeniul drepturilor omului nu mai avem. În viziunea mea, o persoană care a deținut așa funcții și care nu a recunoscut niciodată că reformele în justiție sunt mimate și nu reale, acesta nu are cum să contribuie la vreo schimbare și nici nu are cum să fie judecător la Curtea Constituțională.

Un alt candidat, la fel a deținut mai multe funcții, a fost membru al unui partid politic, a fost membru CSM, a activat în cadrul Primăriei Chișinău. Dacă e să analizăm ce schimbări au fost efectuate de acest candidat în funcțiile pe care le-a deținut, rezultatul va fi nul.

Le propun acestor candidați din fosta guvernare să se folosească acum de toate beneficiile create de ei în domeniul justiției, executării legislației și să muncească în sectorul non-guvernamental, exact ca toți ceilalți cetățeni de rând cu ei, să meargă prin instanțele de judecată în calitate de avocați, să participe la acțiuni de urmărire penală la poliție și procuratură și să se folosească de toate reformele pe care le-au realizat. Ei trebuie să simtă și să testeze propriile reforme, ceea ce au creat pentru noi cetățenii acestui stat, fără a tinde la vreo funcție publică.

Conform principiilor generale, într-un stat de drept, funcționarilor publici li se recomandă să facă o întrerupere de la activitatea publică. Aceasta va asigura încrederea societății în faptul că funcționarul public acționează în interesele societății. După finisarea funcției publice, funcționarul nu trebuie să dețină funcții publice, pentru a-i oferi posibilitatea să testeze toate beneficiile create de guvernare pentru cetățeni.

De asemenea, această întrerupere va oferi posibilitatea funcționarului public să vadă și să simtă pe propria piele cu ce probleme se confruntă cetățenii unui stat. Aceasta va asigura posibilitatea societății să-l atragă pe funcționarul public la răspundere civilă ori penală pentru acțiunile ilegale comise în timpul aflării în funcție publică. Aflându-se neîntrerupt în funcții publice, funcționarul public creează un obstacol esențial pentru societate să-l atragă la răspundere, din cauza puterii deținute și a termenului de prescripție, inclusiv și imunităților care împiedică verificarea acțiunilor funcționarului public în mod obiectiv.

Curtea Constituțională a R. Moldova

Un concurs pentru funcția publică trebuie să fie previzibil, transparent și cu reguli prestabilite din timp, toate acestea trebuie să fie publicate. Nu trebuie să fie întreprinsă nicio măsură care poate să-i descurajeze pe ceilalți candidați să-și depună dosarele pentru funcția publică. Criteriul reputației ireproșabilă trebuie să fie crucial atunci când merge vorba de funcții publice, unde legea stabilește anumite criterii pentru candidați. 

Doar în cazul dacă nu există candidați mai mulți decât numărul prevăzut și selecția este mică, concursul trebuie să fie anulat, cu verificarea cauzelor și condițiilor care au condus, ceea ce ar însena dosare insuficiente pentru acest concurs.

Ca regulă, lipsa candidaților în funcții publice demonstrează că cetățenii nu au încredere în comisiile create, ei consideră că alegerile candidaților sunt trucate, nu sunt cinstite, din care motiv nici nu aplică pentru aceste funcții. Altă problemă mai gravă este corupția și traficul de influență. Societatea consideră că anume candidații pot cumpăra funcții publice, ori persoanele cu influență pot face abuz de aceasta. În ultimii ani, în RM am observat tot mai des că funcțiile publicii sunt atribuite nu datorită reputației ireproșabile și capacităților personale, dar doar unor acțiuni ilegale.

Chiar și în cazurile când această influență este evidentă, organele de urmărire penală și Procuratura nu pornesc vreo investigație și lasă lucrurile să deruleze în continuu, în mod ilegal, sub ochii întregii societăți. În viziunea mea, noi trebuie să punem capăt acestor practici ilegale, care duc RM pe o cale greșită, spre un stat unde supremația legii este călcată în picioare, iar funcțiile publice sunt ocupate de persoane interdependente. În aceste condiții, se încalcă principiul separării puterilor în stat, se încalcă principiul de reținere și contra echilibru, care la rândul său, distrug statul de drept.

Dacă actuala conducere a țării cu adevărat își dorește oameni onești în funcții, atunci trebuie să organizeze aceste concursuri în mod transparent, cu reguli bine stabilite, iar dacă până la data limită nu sunt suficienți candidați, ori sunt candidați care sunt incompatibili, concursul trebuie anulat după cum am indicat mai sus. Altfel, nu vom avea nicio schimbare, aceiași oameni ne vor guverna, doar că ei își schimbă fotoliu dintr-un birou în altul.

Dacă Guvernul Sandu își dorește cu adevărat să aducă oamenii din diasporă acasă și să-i încurajeze să candideze, atunci aceste anunțuri trebuie făcute cu cel puțin o lună înainte, pentru că fiecare cetățean a RM să poată candida. Atunci când oamenii sunt plecați, au nevoie de mai mult timp pentru a veni în Moldova și a-și depune candidatura. Acum, însă, observăm că se organizează concursuri în fugă, fără reguli clare de evaluare, candidații se cunosc până la închiderea concursului. În asemenea condiții, noii profesioniști și oameni competenți au șanse scăzute să-și depună dosarele.

Violeta Gășițoi

Comments

comments