Schimbările rapide din viața politică moldovenească, unde funcționarii publici, fie că sunt demiși, fie își dau singuri demisia peste noapte, prind tot mai mult contur și atrag interesul și curiozitatea cetățenilor moldoveni din diasporă, care, de altfel, au ajutat și au susținut investirea Guvernului Sandu.

Provocarea cea mai mare rămâne, însă, soarta Procuraturii Generale și a sistemului de Justiție, o misiune dificilă de realizat, după ce funcționarii corupți au reușit să fie protejați de propriile schimbări legislative. Am discutat cu unul dintre membrii diasporei din SUA, Roman Zadoinov, avocat cu peste 20 de ani de experiență la Curtea Europeană, renumit pentru cauzele pentru care sute de cetățeni din țara noastră au cerut despăgubiri fostelor guvernări pentru încălcarea drepturilor omului. Să analizăm sistemul de Drept din R. Moldova.

Moldova Times: Dragă Roman Zadoinov, credeți că Moldova, după instalarea noului Guvern, are o șansă unică să “curețe” sistemul juridic de infractori?

Roman Zadoinov: Orice Stat Suveran și Independent, care dispune de puterea legislativă, executivă și judecătorească, are toate posibilitățile să elimine corupția din sistem. Pentru a ajunge la acest scop, statul are nevoie mai întâi de o legislație pertientntă ca să lupte împotriva corupției, judecătorilor independenți, organelor de urmărire penală independente și penitenciarelor, ca să poată fi executate sentințele. Aceste procedee democratice de luptă împotriva corupției sunt recunoscute efective în toată lumea.

Moldova Times: Să înțeleg că la acest moment, noi nu avem astfel de remedii?

Roman Zadoinov: În Republica Moldova există această legislație penală, care interzice actele de corupție, avem judecători pregătiți, avem organe de urmărire penală și penitenciare. Problema principală a Moldovei este că cei mai corupți s-au protejat prin imunitatea legislativă și distrug sistemul de Drept pe dinăuntu, la nivelul puterilor legislative, executive și judecătorești.

Cu alte cuvinte, imunitatea organismului statului nu funcționează în Moldova și este blocată. Pentru ca acest sistem să înceapă să activeze, Guvernul trebuie să elimene imunitatea împotriva urmăririi penale a deputaților în Parliament și a judecătorilor. După cum s-a constatat, în ultimii 20 de ani, anume aceste organe principale în Stat sunt cele mai corupte.

Roman Zadoinov, avocat

Moldova Times: Ce ar fi trebui să întreprindă conducerea țării, Guvernul, ca să nu repete greșelile celorlalte guvernări?

Roman Zadoinov: În primul rând, imunitatea trebuie să fie numai pentru opiniile exprimate de aceștia în exercitiul funcțiilor sale, în timp ce pentru comiterea actelor de corupție și/sau altor infracțiuni, imunitatea nu-și mai are locul. Trebuie de înnăsprit controlul societății asupra acestor organe, accesul la informație și transparență decizională.

Trebuie de exclus conflictul de interese și de separare a atribuțiilor persoanelor care se află în funcții publice. De fapt, toate aceste prevederi există în R. Moldova, dar nu se aplică. Legea privind imunitatea deputaților trebuie urgent motificată, deoarece procedura este una destul de îndelungată, pe când cererea de ridicare a imunității ar fi bine să se examineze în 24-48 de ore maxim.

Moldova Times: Cum comentați decizia Comisiei de la Veneția? Ce trebuie să urmeze după această decizie?

Roman Zadoinov: Aceasta încă o dată demonstrează că societatea din Moldova are capacitate suficientă pentru a determina că o hotărâre a unei instanțe de judecată este arbitrară și mă refer la cele adoptate de Curtea Constituțională, iar această ilegalitate se vede cu ochiul liber și pentru un cetățean simplu.

Până a se propunța decizia Comisiei de la Veneția, am observat că societatea, juriștii, ONG-le și-au expus indignarea. Constituția a fost încălcată chiar de cei care trebuiau să o aplice. După mine, ar trebui să urmeze demisii și sancțiuni disciplinare și să fie examinate acțiunile acestor magistrati sub aspectul Codului Penal al R. Moldova. Se cere o investigație în acest caz, cum de s-a ajuns la aceste decizii, care ulterior, tot ei le-au anulat?

Moldova Times: Cum trebuie să fie efectuate concursurile pentru funcțiile publice și dacă trebuie ori nu să treacă fiecare candidat vreun filtru de integritate? Dacă da, cum îl verificăm?

Roman Zadoinov: Există o noțiune, reputația ireproșabilă a unui candidat, care se vrea numit în funcție publică. Evident, persoanele care au condamnări pentru infracțiuni trebuie să le fie interzis ocuparea funcțiilor publice. Transparența decizională și accesul public la informație sunt niste elemente principale într-o societate democrată. Aceasta asigură controlul societatii asupra funcționarului public în timpul exercitării atribuțiilor. Noi avem toate aceste mecanisme democratice, dar  ele nu funcționează din cauza conflictelor de interese.

Sistemul de guvernare democratic poate fi privit ca pe un organism viu cu mai multe funcții organice. Ideea este că tot organismul trebuie să lucreze concomitent, de exemplu, avem legi bune, dar nu avem oameni independenți și imparțiali, care să le aplice corect. Din start, această lege este compromisă și sistemul nu va funcționa, să presupunem că avem, legi, persoane competente, dar imunitatea nu permite atragerea la răspundere penală, iar nu va lucra sistemul, pentru că avem o fisură în altă parte. Să presupunem că și imunitatea nu va fi un impediment, dar avem probleme la capitolul conflictului de interese când o mâna spală pe alta.

În concluzie, ca sistemul să funcționeze, toate principiile și elementele necesare într-o socientate democratică trebuie să fie funcționale, toate odată, nu pe rând. Daca măcar un element nu funcționează, acest lanț al guvernării democratice nu va lucra efectiv și nu vom avea niciun rezultat pozitiv.

Roman Zadoinov, avocat

Moldova Times: Credeți că în Moldova există juriști specialiști, integri, care să nu le fie frică să depună CV-ul pentru funcția de Procuror General, sau trebuie de adus un expert din alte țări?

Roman Zadoinov: Cred că avem suficienți specialiști în Republica Moldova care poate deveni Procuror General și care să respecte principiile independenței și imparțialității urmăririi penale. Ideea cu invitarea unei persoane din străinătate este bună, cu condiția că se aduce nu doar un singur expert, nu doar Procurorul General, dar se schimbă toți procurorii cu cei de peste hotare, se schimbă legislația R. Moldova în conformitate cu cea a statului de unde provine Procurorul General, se schimbă toți judecătorii cu cei ai statui străin, pentru ca toți participanții la actul de justiție, începând cu polițiștii și finisând cu judecătorii, să poată vorbi aceeași limbă, să interpreteze și să aplice aceeași lege și să urmărească același scop, doar că acest lucru este irealizabil.

Ca să putem controla mai efectiv Procuratura, funcționarii publici, judecătorii, deputații, trebuie să întoarcem înapoi capacitatea de urmărire penală de a efectua investigații, așa cum este Serviciului de Informație și Securitate, pentru că, actualmente, nu are aceste împuterniciri.

SIS este un organ care trebuie să petreacă investigații operative împotriva funcționarilor publici, dar nu să asculte convorbirile telefonice ale jurnaliștilor, ori a civililor și altor persoane, la comanda unor funcționari. Se mai întâmplă să vină noaptea, fără explicații, să urce în avion cetățeni străini și să-i expulzeze la comandă din țară.

Alegeri pline de dezamăgiri pentru moldovenii din SUA și Canada

La moment, această instituție nu poate fi controlată de societatea civilă. Situația care a adus la comiterea mai multor abuzuri din partea acestui organ, care s-a ocupat mai mult de executarea comenzilor parvenite din partea unor funcționari publici de rang înalt, au urmărit oponenți politici, oameni de afaceri, în loc să se ocupe cu eliminarea din sistem a persoanelor periculoase din Moldova, a infractorilor care dețin funcții de nivel înalt.  Nu în ultimul rând, autoritățile trebuie să încerce să  aducă oameni integri în funcții SIS, care la fel, să fie independenți.

Moldova Times: V-ați întoarce în Moldova pentru a partcicipa la concursul de Procuror General, având o experiență vastă în Drept și fiind un luptător pentru drepturile omului, un om care din istoricul Dvs, cunoaștem că nu va tolera corupția și a luptat împotriva acesteia câțiva ani?!

Roman Zadoinov: Sigur, pot să vă spun că nu tind să ocup funcții publice în Moldova, cu toate acestea, aș vrea să las o urmă pozitivă în istoria Republicii Moldova, ca o persoană care a putut să schimbe sistemul din interior, să elimene corupția și conflictul de interese, să pună pe picioare funcționarea corectă a organului de urmărire penală, să elimine din sistem persoanele care au venit în această instituție numai cu scopul de a se îmbogaăți, folosindu-se de funcția publică.

Moldova Times: Să înțeleg că sunt șanse să participați la concurs, să reveniți din SUA?

Roman Zadoinov: Nu am luat încă o decizie în această privință, din cauză că este o decizie foarte dificilă. Să devii Procuror General în condițiile actuale înseamnă să refuzi viața privată, să sacrifici timpul tău liber și să te dedici în totalitate funcției publice. În Moldova este foarte mult de lucru, altfel, nu vor fi rezultate.  Să iai o așa decizie nu este ușor în condițiile actuale, dar aș analiza la rece această propunere.

Moldova este blamată pentru tortură, oameni uciși în arest și corupție la nivel înalt

Moldova Times: Se speculează că nu va fi posibil de întors în bugetul țării miliardele furate, Dvs ce opinie aveti? De ce autoritățile nu au reusit să condamne pe nimeni și nu au adus banii înapoi?

Roman Zadoinov: Eu consider că este posibil, cu toate că ultimele guverne care au venit în funcții au facut totul posibilul să deposedeze bugetul statului de banii poporului, să monopolizeze afaceri de milioane, prin corupere și favorizarea licitațiilor de stat pentru întreprinderi și rudele lor. De fiecare dată, luau puterea în mâini și tot încercau să modifice legea, astfel ca să îi ajute cu finisarea mandatelor, iar când nu vor mai deține funcții înnalte în stat, să nu poată fi sancționați.

Cert este că trebuie de grăbit lucrurile, așa ca să nu încălcăm legea, trebuie de întreprins pas cu pas, operativ și legitim. Atunci când ai o lege, trebuie să o respecți, și nici într-un caz nu trebuie să încalci legea, iar pentru ca să nu te faci vinovat de încălcarea ei, vii la putere și o elimini printr-o modificare. Anume aceste acțiuni s-au perindat în Moldova în legislativul precedent, folosindu-se de funcțiile sale, pentru a-și rezolva interesele private și se comiteau acte de coruptie la nivel de Stat. Regula în Drept este că absolut toți oamenii trebuie să se supună legii și absolut toți răspund la fel, fără nicio excepție.

Moldova Times: Ce le doriți celor de la Guvernare?

Roman Zadoinov: Să fie foarte atenți, să analizeze fiecare pas care îl întreprind, cu cine negociază, să verifice bine oamenii cu care se înconjoară, atunci când sesizează că au greșit, să își corecteze greșelile, toți suntem oameni și putem greși, dar trebuie repede de înlăturat orice eroare, odată ce ai sesizat-o. Este foarte important acest lucru pentru ei acum, deoarece societatea e obsosită și va fi cu ochii pe ei.

Foarte mult îmi doresc să nu admită înclăcările celorlalte guverne, au fost prea multe dezamăgiri. Să nu se supere pe critici, pentru că vor fi multe atunci când oamenii vor înțelege că ceva nu merge corect, să vină calm, cu explicații, să comunice cu societatea și cu presa, pentru că mass-media a 4-a putere în Stat și aceasta trebuie protejată, mă refer la presa liberă și independentă, societatea trebuie să fie informata corect. În rest, succese în această muncă grea.

Comments

comments