imagini din filmul “Experimenter”
Filmul Experimenter din 2015 este un film biografic, dedicat faimosului psiholog social Stanley Milgram. Stanley este născut în New York într-o famile evreiasca. Părinții lui au emigrat în America din Romania și Ungaria, relatează HORA in America. 
Toată viața sa, Stanley a fost foarte interesat de Holocaust, deoarece famila lui apropiată și cea extinsă au avut de suferit în cel de-al doilea razboi mondial. După ce a obținut un doctorat în psihologie la Harvard, a devenit profesor asistent, timp în care, în 1961, a creat renumitul lui experiment despre obediența umană în fata autorității.
Acest experiment a fost foarte controversat, deoarece rezultatele lui sunt tulburătoare, iar modul de cercetare a fost considerat unul nonconformist. El a studiat conștiința, liberul arbitru și conformitatea oamenilor obișnuiți, în condițiile în care erau convinși de o oarecare autoritate medic în halat alb să aplice curentul elecric de shock unei persoane total străine lor, aflată într-o cameră alăturată.
Rezultatele l-au surprins pe Stanley. Ele au aratat că 65 % din cei testati, au fost de acord să electrocuteze o altă ființă umană. Stanlay Milman a scris și o carte despre acest subiect, “Obediența în fata autoritaății, pe care a publicat-o abia în 1974 și care i-a adus un premiu de la Behavioral Science Research, pentru partea de sociologie a experimentului său.
sursa: wikipedia.com

El a sugerat și un film despre acest experiment și care este considerat unul clasic în domeniul sociologiei pentru aspectul social al obedienței. Potrivit lui Milgram, “esența obidienței constă în faptul că o persoana se vede pe sine ca pe un instrument, care îndeplinește dorințele altei persoane, de aceea, nu se mai consideră responsabilă pentru propriile acțiuni.

Odata ce această schimbare a punctului de vedere se produce în acea persoană, toate trăsăturile esențiale ale obedienței încep să apară. Milgram nu a reușit să devină profesor universitar la Harvard, anume din cauza acestui experiment extrem de controversat, dar mai tarziu, a predat psihologia la City University of New York Graduate Center.
Inspirat de evenimentele îngrozitoare din Germania nazistă, experimentul lui Milgram despre obediență a fost folosit pentru a explica o serie de influnțe sociale asupra individului, incluzând modul în care interogatoriile poliției pot face oamenii inocenți să mărturisească crime pe care nu le-au comis.
Violeta Stoica

Comments

comments