imagine simbol

LOS ANGELES | MARINA ANDREI| Tot mai mulți români talentați au reușit să muncească în SUA cu o viză de tip O1, care le permite să-și pună în aplicare talentele. Este adevărat că ofiţerii USCIS sunt mult mai stricţi în evaluarea probelor şi mult mai zgârciţi ca să aprobe petiţii care, după părerea lor, nu se clasifică drept merite. În continuare, avocata Marina Andrei ne sfătuie cum să aplicăm pentru această viză în SUA. 

Persoanele cu abilităţi extraordinare în domeniul afacerilor, artei, cinematografiei, atleticii sau educației, pot beneficia de o viză specială, viza O1 cu sub-categoriile O1A (profesionişti în domeniul artistic) şi O1B (alte domenii de activitate de excelență).

Am avut ocazia să scriu despre una din pasiunile mele, tenisul, am putut să cunosc nume mari din domeniu, în timp ce clientul meu a fost partenerul de antrenament al unui mare campion de Grand Slam în 2001, care a sărit imediat în ajutorul lui şi a fost de acord să colaborăm şi să scrie o scrisoare de recomandare pentru fostul lui colaborator.

Solicitantul vizei trebuie să demonstreze că o persoană juridică (agenţie, angajator) îl angajează, sau cel puţin, îi oferă o poziţie pentru care sunt cerute aceste talente și abilităţi pe care expertul le posedă. Oferta de lucru trebuie să precizeze şi ce proiecte de viitor sunt estimate și care necesită expertiza solicitantului.

Viza O1 este o viză cu dublă funcţie: poate începe ca o viză temporară şi poate fi aprobată iniţial pe 3 ani şi apoi poate fi reînnoită cu câte un an, însă în timp, se poate transforma într-o viză permanentă de lucru dacă angajatorul sau solicitantul însuşi, fără să aibă nevoie de o ofertă de muncă, solicita viza EB1 şi apoi rezidența pe baza acestei vize permanente de muncă.

Marina Andrei, avocată, Los Angeles

Pregătirea şi talentul extraordinar în domeniu artistic, de exemplu, va trebui dovedit printr-o documentaţie bine pusă la punct. Dacă persoana care solicită viza deţine un premiu naţional sau internaţional în domeniu, lucrurile se simplifică, pentru că această realizare în sine, dacă este recunoscută în domeniu, este suficientă ca să obțineți aprobarea vizei.

Dacă nu există un premiu de anvergură naţională sau internaţională, solicitantul va trebui să demonstreze că îndeplineşte cel puţin trei din zece criterii cerute de oficiul de imigrări.

Criteriile sunt următoarele şi este foarte important ca titlurile fiecărui paragraf să enunţe în prezentare întocmai criteriul enunţat de USCIS în regulament.

  1. Probe referitoare la nominalizări sau premii. De exemplu: poze de la festival, articole de ziar şi media, în special din presa de specialitate, linkuri la trailer-ul unui film şi alte clipuri referitoare la film de pe Youtube sau alte site-uri de specialitate, screen shots de pe pagina de blog sau pagina personală referitoare la filmele respective, Wikipedia; link la website-ul oficial de prezentare a festivalurilor şi alte articole de prezentare generală a importanţei festivalurilor. Acestea sunt doar exemplificări, bineînţeles, lista nu este exhaustivă.
  1. Dovada că solicitantul este membru în asociaţii de profil din ţara de origine, sau de oriunde în lume (asociaţii profesionale ale cineaştilor, de exemplu);
  2. Articole scrise de solicitant şi publicate în media de orice gen (inclusiv blog personal), referitoare la activitatea de actor/producător, de exemplu;
  3. Dovada unor creaţii originale: un scenariu în pregătire; alte lucrări în pregătire sau chiar şi sub formă de idei;
  4. Articole din presă despre solicitant în calitate de actor/producător (pot fi tipărite şi enumerate împreună cu link-ul către ele, dacă sunt articole online).
  5. Dovada unui salariu semnificativ, oferit de către agentul solicitantului pentru diferite oferte de lucru; ofertele pot fi şi verbale, sau sub forma incipientă de negocieri, nu trebuie să fie neapărat contracte semnate;
  6. Dovada că solicitantul a participat la jurizarea unor evenimente de artă teatrală/cinematografică sau că i s-a cerut părerea/opinia cu privire la un eveniment cultural din breaslă. Poate fi obţinut un certificat de participare şi poze din timpul evenimentului;
  7. Dovada că solicitantul lucrează pentru o organizaţie de profil (chiar şi muncă onorifică). Poate fi un sindicat al actorilor sau o asociaţie care să îi reprezinte chiar şi la nivel de oraş, nu neapărat la nivel naţional;
  8. Scrisori de recomandare (cât mai multe şi nu atât scrisoarea contează, dar cine o scrie. Nu uitaţi, de obicei, este nevoie de minim 6 şi CV-ul persoanei care scrie scrisoarea trebuie să fie mai voluminos decât scrisoarea);
  9. Oferte de roluri şi proiecte viitoare (e foarte important ca agentul să găsească nişte proiecte interesante, care să se desfăşoare pe o durată ce ar justifica cerinţa de a obţine viza pe o durată cât mai mare, poate chiar maximă, care este de 3 ani, chiar dacă ele nu se vor îndeplini, dar o listă de minim 5-6 ar arăta mai bine.)

“În algoritmii moldoveanului de la NASA”, pe paginile revistei “HORA in America”

Documentaţia necesară unui asemenea caz poate varia de la sute de pagini (cazul unui arhitect pe care l-am pregătit până în cele mai mici detalii şi deşi avea şi premii naţionale am ales pentru mai multă siguranţă să includem şi cât mai multe din criteriile de calificare) până la câteva zeci de pagini, până în 50 (cazul unui antrenor de tenis la care am lucrat anul trecut şi care a fost aprobat în mai puţin de 20 de zile.)

La pregătirea caestor dosare, am libertatea de creaţiesă construiesc strategia în jurul poveştii şi pregătirii clientului meu. În acelaşi timp, însă, aşa cum eu am libertate de a folosi diferite criterii în mod creativ ca să îi conving că solicitanul merită să fie considerat o persoană cu abilităţi extraordinare, aşa şi ofiţerul care citeşte cazul are puterea discreţionară, din cazua subiectivităţii acestor noţiuni, să argumenteze contrariul.

Familia solicitantului de viză O1 (soţia şi copiii minori, până în 21 de ani) beneficiază de viză O3, însă nu pot obţine un permis de muncă. Titularul vizei O1 nu poate lucra decât pentru anagajatorul sau agentul care l-a susţinut şi angajat iniţial pe când dependenţii lui, deţinătorii vizei O3 nu mai pot lucra în orice domeniu, așa cum se practica în alți ani.

Un alt aspect pe care vreau să îl subliniez este că modul în care sunt revizuite dosarele în probele acestor tipuri de cazuri, în ultimul timp s-au schimbat dramatic. 

Comments

comments