Patricia Kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja, violonistă din Moldova, a avut o performanță de excepție la Walt Disney Hall din Los Angeles, în cadrul Festivalului Fluxus. Violonista a fost recent director de muzică al Festivalului Ojai, recent a impresionat publicul american, având în turneu o serie de alte orașe importante, relateză HORA in America.

“O violonistă de energie rară, expresivă și dezarmată, de ambiție capricioasă și teatrală”, o descrie Zachary Woolfe în The New York Times, în iunie 2018.

Născută în Moldova, este „una dintre vocile cele mai distinctive din lumea vioarei,“ repertoriul său divers variază  de la baroc și opere clasice redate pe coarde viscerale, la noile interpretări de capodopere moderne.

Pe durata sezonului Los Angeles Phil 2018-2019, la Muzeul Getty din Los Angeles se vor publica eseuri ale unor artiști și cercetători proeminenți cu privire la aspectele mișcării Fluxus și documentarea evenimentelor despre festival, din care face parte și violonista moldoveancă.

În acest sezon, Patricia Kopatchinskaia, colaborează cu dirijori și orchestre importante. Sezonul începe cu debutul Orchestrei symphonique de la Montreal, sub bagheta dirijorului Kent Nagano, urmat de spectacole cu Bayerisches Staatsorchester și Berliner Philharmoniker sub Kirill Petrenko, și un tur european cu Kammerorchester Basel, realizat de renumitul compozitor Heinz Holliger.

În continuare, se va alătura Birmingham Symphony Orchestra și Filarmonicii din Los Angeles condusă de Mirga Gražinyte-Tyla, pentru a prezenta o interpretare unică a concertului de vioară Tchaikovsky. În S.U.A., Kopatchinskaja a făcut un alt debut important, prezentând concerte cu Orchestra Cleveland, care interpretează Eötvös ‘Seven.

O tânără moldoveancă a devenit imaginea brandului Annie Couture

Cu pianistul Polina Leschenko, ea a lansat-o pe Deux în 2018 pentru Alpha, a participat la festivaluri de vară, inclusiv Mecklenburg-Vorpommern, Engadin și Gstaad. Sezonul 2018-19 va fi unul foarte încărcat cu turnee în S.U.A. și Japonia, inclusiv spectacole în Washington, San Francisco, Nagoya și Tokyo.

Patricia Kopatchinskaja, violonistă din Moldova

Sub bagheta lui Teodor Currentzis, ea va susține concertul pentru vioară cu muzica Aeterna, o piesă care a fost înregistrată și lansată pe Sony în 2016. Echipa va avea un tur, de asemenea, în Japonia, cu datele din Tokyo și Osaka.

Fluxus a fost o mișcare de artă care a apărut în anii 1960 și a devenit destul de influentă. Este formată dintr-un colectiv internațional de artiști, compozitori și poeți, care vor să destrame filosofia a ceea ce este considerat peretele fals între artă și viață. Într-un studiu realizat de Christopher Rountree, în colaborare cu Getty Research Institute, muzica și spectacolele adesea pline de umor, de multe ori provocatoare ale mișcării Fluxus vor fi prezentate într-un concert orchestral la Walt Disney Concert Hall.

foto: Carmen Popa

LA Phil va include o combinație de evenimente live, materiale tipărite și simpozioane, inclusiv apariții, instalări și performanțe surprinzătoare în cadrul sezonului centenar 2018-1919. Mai multe detalii găsiți aici. 

Comments

comments