Nicolae Florea, antreprenor, California

Vally Napa | Natalia Ghilascu | Din copilărie, Nicolae Florea rămâne un învederat al viilor; el le curățea, avea grijă de struguri, de must și acest dar l-a moștenit de la părinții săi din Galați. Multe veri le petrecea la țară, la rudele mamei sale, și evident, mai toată ziua se afla în vie.

Cu timpul a făcut de toate: a spălat butoaie, a presat strugurii, ca mai apoi, să aducă o vie de aur tocmai la Napa, o cale lungă pe care a parcurs-o 20 de ani. Acum românii din California pot să se bucure și să admire mereu o vinărie cu totul specială, așa cum le vedeți pe câmpiile întinse ale României, relatează HORA in America. 

La mijlocul anilor 2000, organiza acasă, cu soția sa Pavlina, degustări de vin, în fiecare săptămână; această practică a devenit cu timpul un rit religios. Printre cei care veneau constant în vizită erau prietenii Micheal și Alisha Villas, Brian McClintic, Jason Wise. Ultimii doi au colaborat mai târziu la documentarul “Somm”, iar Michael și Alisha au devenit cu timpul partenerii săi de afaceri. Baza fundamentală a unei afaceri sănătoase, care să nu te zdrobească și să te aducă în genunchi, este pasiunea și viziunea constantă a scopului final, și nu în ultimul rând, ambiția, ne explică Nicolae Florea.

În acele vremuri, discutau foarte mult despre vin, istorie, politică, artă etc. care, cam toate merg mână în mână. Se simțea mândru să promoveze vinurile românești și posibilitățile remarcabile ale României, cultura română și frumoasa noastră națiune. “Eu și Micheal mereu ne gândeam cum am putea să facem un vin care să fie de cea mai înaltă calitate, care să nu fie manipulat și care să fie accesibil oricui. În vara anului 2013, la premiera documentarului “Somm din Napa”, l-am întâlnit pe Steve Matthiasson, care în curând va juca un rol principal în toată această aventură”.

Motocicltele de epocă, o nouă inspirație pentru tinerii migranți în SUA

Steve este unul dintre cei mai recunoscuți viticultori din USA. Filosofia lui despre vin, despre agricultură și mediu, pasiunea și înțelepciunea sa făceau subiectul acelor discuții pe care le purta Nicolae cu Michael câțiva ani în urmă. În acea toamnă, a început colaborarea cu Steve și a avut prima producție de aproximativ 200 de cutii de Cabernet Sauvignon Napa Maison d’Amis. Investiția a fost pe măsură, o tonă de struguri de cea mai bună calitate, în Napa, poate costa între 4 mii și 20 mii dolari, baricele franțuzești ajung la 1,5 mii dolari. E un calcul care se vede doar la suprafață…

“Un an mai târziu, pe 24 august eram la New York, îl vizitam pe un văr, pe care nu îl văzusem de aproape de 20 de ani și în acel timp am primit un telefon…. dezastrul și cutremurul din nordul Californiei a distrus Napa, iar locația noastră la acel moment a fost deasupra epicentrului.

În mai puțin de un minut, toată investiția și munca de un an s-a făcut pulbere, la propriu și la figurat. Din toată producția, am rămas cu mai puțin de jumătate… Era prea mult din tot ce am salvat cu mulți ani de muncă, care se dusese pe apa sâmbetei. Orice om normal s-ar fi oprit, și ar fi acceptat înfrângerea… dar nu eu. Aici ambiția și-a făcut apariția”.

sursa: www.maisondamis.com

A continuat luând totul de la zero, și ca pasărea Phoenix, a reînviat. Astăzi, de la un sortiment Cabernet din trei podgorii, a ajuns să facă și 100% Rutherford Cab, Cabernet Franc, Chenin Blanc și Merlot. Mama sa s-a născut la Târgul Bujor în Galați. Puțini știu, dar aceasta e o regiune viticolă.

“Părinții mei au venit în sudul Dobrogei și au lucrat în turism la Neptun, unde m-am născut eu, stațiunea fiind construită de Ceaușescu și ușor a devenit perla litoralului românesc. Întâmplarea face că în jurul Neptunului erau podgorii de vii, livezi de caise, mere și cireșe, agricultură sănătoasă ce aparținea de IASE Mangalia, așa că mereu am fost expus acestui produs”, ne explică Nicolae.

Vinul californian este extraordinar, acești oameni au o dedicație și o pasiune ieșită din comun. Nivelul de profesionalism, seriozitatea sunt la cele mai înalte standarde. Diversitatea de oameni veniți din toate colțurile lumii, contribuie enorm la realizarea unor produse excepționale. Vremea generoasă, pământul și oamenii fac totul posibil.

De la Nicolae aflăm că vinăriile și cramele sunt excepționale, statul american ajută mult și încurajează agricultura. Când intri într-o cramă, de la cele mai luxoase până la cele mai rustice, totul este pus la punct, și asta reflectă calitatea și dedicația oamenilor. “Am învățat și continui să învăț de la acești oameni enorm. În retrospecție, încerc să contribui și eu cu ceea ce știu și pot, pentru succesul tuturor”.

Locuiește în Orange County, în Los Angeles; comunitatea română nu i se pare așa de accesibilă. Și-ar fi dorit să se implice mai mult, iar pe viitor, se gândește să organizeze un festival al mustului, cum se făcea pe vremuri acasă. “Sunt deschis pentru orice sugestie. E păcat că avem o așa de bogată cultură și nu reușim să o împărțim cu restul lumii”.

În Orange County colaborează cu Dan Niculescu, proprietarul restaurantului “Dunărea”, care, fără să stea pe gânduri, a pus vinul în meniu, imediat ce a auzit că un român face vin în California. Potrivit lui Nicolae Florea, vinul Maison d’Amis provine din podgorii certificate organic, iar vinul în sine reprezintă regiunea Napa în forma cea mai naturală, într-un stil clasic al anilor ‘70-‘80.

sursa: www.maisondamis.com

“Există tehnici de manipulare a vinului, noi am optat pentru un vin natural, pământul, vremea, prețul și necompromisul este filosofia după care ne ghidăm. Cu alte cuvinte, am lăsat natura să-și ducă cursul, iar asta se vede în cerința pieței”.

Nicolae este convins că America este un loc incredibil. Accesul la vinuri de pe plan mondial este formidabil. În sudul Californiei este o cerință mare pentru soiurile de Cabernet, Chardonay, Suvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot, în alte cuvinte, soiuri nobile. Observă, cu timpul, o trecere masivă spre alte soiuri, cum ar fi Granage Syrah, Chenin, Ribola, Temparnio și multe altele.

“Avem o colaborare frumoasă cu câteva restaurante de excepție, cum ar fi Mastro’s Steakhouse, vinul fiind în meniu în toate locațiile, inclusiv BH, Malibu etc. Pizza Mozza din Newport Beach, restaurant al faimoasei Nancy Silverton și Mario Batali, Les Marchands în SB, The Hobbit în Orange, Five Crowns în Corona, HiTimes în Newport Beach, și multe altele”, se laudă Florea.

Vinurile românești au un potențial extraordinar și ar exista o piață de desfacere, dar din păcate, nu există un marketing și o promovare a vinului românesc. Speră că Asociația Viticolă Română va “ataca” această piață, în special cu soiurile autohtone românești. Până a ajunge în America, cea mai mare realizare a fost să vadă aproape toate țările europene, care, la vremea aceea pentru un puști de 24 de ani era ceva fantastic. A obținut mai apoi viza pentru Franța, iar asta i-a permis o expunere și o experiență de neuitat, care l-a ajutat enorm, ce-i drept, mult mai târziu în viață.

Welcome to HORA in America!

Pentru că avem cu cine ne mândri, pentru că avem același vis când am plecat de acasă, pentru că suntem o comunitate mare și unită, intră în HORA in America să dansăm Hora Unirii în SUA! Abonează-te azi și simte pulsul Americii! www.HORAinAmerica.comTipar lunar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZDTipar anual – https://sowl.co/x8wPg

Posted by HORA in America on Wednesday, March 27, 2019

“Pe viitor mi-aș dori să colaborăm și cu România, multe restaurante de acolo au vinuri americane și, bineînțeles, și cu toți românii din SUA. Poate reușim toți oamenii de afaceri să ne organizăm într-o comunitate a oamenilor de afaceri români din SUA, bineînțeles dacă nu există deja așa ceva. Din nou, sunt deschis pentru orice sugestie”, ne spune Nicolae Florea.

Își dorește cu orice preț să crească producția și notorietatea, dar și participarea și implicarea în proiecte noi. Ca român, om de afaceri, a trebuit să demonstreze că este competitiv și duce la bun sfârșit ceea ce a pornit. “Primele contracte pe care le-am încheiat nici măcar nu au fost puse pe hârtie, am bătut palma cu oamenii și am îndeplinit ce am promis că fac, asta așa un pic românește, cum am învățat de la ai mei”.

“Teoria asta se aplică pentru oricine, nu numai pentru români. În Statele Unite am ajuns cu prietena, care mai târziu mi-a devenit soție. Am venit singuri, aveam doar niște amici în Orange County, care m-au ajutat să găsim o chirie decentă și o slujbă într-un restaurat.Relația cu partenerii o tratează cu cea mai mare seriozitate. Aproape zilnic îl sună clienții și menține contactul cu ei. Crede că afacerile sunt făcute cu oameni, nu cu bani, și asta este prioritatea cu care se ocupă zilnic.

Dar din nou, seriozitatea și cuvântul m-au ajutat enorm, provocări au fost mereu, să devin cetățean american a fost una, să deschid o afacere, în special când e vorba de alcool și de a obține documentația necesară, a fost o luptă acerbă. Iar apoi distanța de cei de acasă. Deciziile pe care le fac, și e o chestie universală, nu le fac gândindu-mă la partea sau avantajul financiar. Relațiile cu oamenii este cheia succesului”.

Nicolae Florea are o soră mai mare, Aneta, care locuiește în Buftea, și un frate mai mic, Eugen, în Anglia. “Lor le voi fi mereu recunoscător pentru suportul moral primit în momente dificile din viață. După absolvirea liceului, am mers la Facultatea de Drept, de care m-am lăsat după doi ani.

Ca mulți români, am lucrat pe vas de croazieră timp de doi ani, după care am venit în California.  Soția Pavlina, originară din Cehia, este unul din parteneri; avem un băiat de patru ani, Nicolae Maximilian; Max este mândria tatălui și încercăm să adoptăm o fetiță, Rosie, care are aproape 3 ani și stă cu noi din luna august anul trecut”.

Descarcă cu plată ediția online sau tipar a revistei HORA in America (martie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments