Dacă ați reușit să obțineți un capital de minimum 100K și aveți nevoie să vă investiți banii, Marius Moldovan din SUA vă explică de ce e bine să considerați piața de capital. În fiecare zi românii din America sunt expuși știrilor despre piețele de capital: spre exemplu a fost raportat recent în mas media că cifra Dow Jones a crescut cu 3% iar în ziua precedentă, același indice arată că a scăzut cu 2%, relatează publicația HORA in America.

Ce reprezintă acest indice și cum putem să beneficiem de pe urma tranzacțiilor oferite de piețele de capital? Dar mai ales, ar fi bine să cunoaștem ce este de fapt piața de capital.

În Statele Unite există numeroase instrumente financiare care sunt tranzacționate pe piețele de capital și care pot fi utilizate pentru a investi banii economisiți. Cele mai  populare sunt următoarele, listate în ordinea gradului de risc, de la scăzut, la ridicat: savings account, certificate of deposit, bonds și stocks. Vă descriu pe scurt despre fiecare instrument:

Savings Accounts – este un tip de cont ce poate fi deschis la orice bancă și vă oferă o rată de dobândă foarte mică (momentan aproximativ 0.01% pe an). Banii pot fi accesați oricând, fără nicio penalizare, fiind garantați de guvern până la suma de $250K.

Certificate of Deposit (CDs) – este un instrument financiar la termen emis de bănci. La termen înseamnă că este pe o anumită durată de timp, de obicei 3 luni, 6 luni sau un an. În cazul CDs, rata de dobândă e mai mare decât la Savings Accounts (aproximativ 2% pentru CDs pe termen de un an), dar banii sunt blocați pe durata termenului (se pot scoate și înainte de termen, dar se aplică o penalizare). La fel ca Savings Accounts, Certificates of Deposit sunt garantate de guvern pana la suma de $250K.

Bonds – sunt instrumente financiare emise de către guvern sau corporații. Ele sunt, de fapt, împrumuturi la termen din partea investitorilor către guvern sau corporații, oferind o rată de dobândă, de obicei, mai mare decât CDs. Investitorii aici au rolul de creditori ai instituțiilor ce le emit. Bonds nu sunt garantate de către guvern și pot să scadă în valoare. Siguranța acestora depinde de calitatea instituției sau a corporației ce a emis bond-ul. Cel mai practic mod de a investi în bonds este prin intermediul unui fond mutual, sau ETF (exchange traded fund), pe care le voi descrie mai târziu.

imagine simbol

Stocks – acestea sunt emise de corporații publice și reprezintă proprietatea corporației. Deținătorul unui stock este, de fapt, proprietarul unei fracțiuni din corporație, acesta având drept de vot și drept proporțional în profitul corporației. Principalul

beneficiu al unui stock este că acesta crește în valoare, în cazul în care corporația are succes și își crește profitul. Riscul, însă, este că valoarea acestuia poate scădea atunci când corporația întâmpină probleme și poate chiar să ajungă la zero în cazurile rare, când corporația ajunge în faliment. Stocks sunt cotate la bursa de schimb și pot fi identificate după un simbol unic, cum ar fi AAPL pentru Apple Inc sau AMZN pentru Amazon.

Un alt beneficiu pe lângă creșterea în valoare este că stocks generează dividende în mod periodic. Savings Accounts și CDs se pot accesa la orice bancă comercială, iar stocks și bonds se pot cumpăra prin intermediului unui broker-dealer gen Fidelity, E-Trade, Charles Schwab etc. Orice persoană poate să-și deschidă un cont direct prin internet la una din aceste companii și să înceapă să investească în stocks și bonds.

Cristian Coldea: “Live like a monk and work like a rockstar”

Deoarece e greu să știi care anume stocks să cumperi, care au prospecte bune, etc, mulți investitori preferă să investească în Fonduri Mutuale sau Exchange Traded Funds (ETF). Acestea reprezintă grupuri de stocks care sunt administrate de manageri specializați (Active Funds) sau care doar urmează automat compoziția unui indice (Index Funds).

Indicele Dow Jones de care menționam mai sus este de fapt un grup de stocks al 30 celor mai mari corporații din Statele Unite. Valoarea lui este raportată des în mass-media ca un barometru al piețelor de capital. Un indice mai diversificat este S& P500, care reprezinta valoric cele mai mari 500 companii din SUA. Exemple de alți indici ar fi cei care conțin: companiile de mărime mai mică din SUA, companiile din țările dezvoltate din afara SUA, sau companiile din țările în curs de dezvoltare, adică Emerging Markets.

Într-o ediție viitoare, vom vorbi despre diferite strategii de investiții. Dacă doriţi un sfat specific pentru a vă investi banii, vă recomand să contactați un Financial Adviser.

Comments

comments