imagine simbol

Avocata moldoveancă din Paris, Svetlana Revineală, îi apără pe concetățenii noștri în diverse dosare penale, dar cel mai important, și-ar dori să investească competențele la îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniul comercial, pentru a le oferi investitorilor străini mai multă siguranță în Moldova. Într-un interviu pentru Moldova Times, ea spune că chiar și în Franța, unii cetățeni moldoveni se conduc după tipajul de acasă, ca să se eschiveze de la plata impozitelor.

Natalia Ghilașcu: Stimată Svetlana Revineală, de 15 ani sunteți plecată din Moldova, iar în Paris sunteți recunoscută drept una dintre cele mai bune avocate. Cum a parent oferta pentru a imigra în Franța?

Svetlana Revineală: Am venit în Franța cu scopul de a studia dreptul, Franța fiind considerată țara drepturilor omului. Dorința mea era de a studia unul din drepturile cele mai vechi din lume, care este și piatra de temelie a mai multor drepturi continentale. De asemenea, ambiția de a studia dreptul în Franța a fost accentuată și de faptul că aici totul se bazează pe meritocrație și pe propriul „eu”.

Experiența de a emigra în Franța nu a fost una ușoară sau evidentă. Am optat pentru procedura dosarului alb, care constă în depunerea cererii de înscriere la trei universități franceze, care sunt selectate prin propria ta alegere. Dacă dosarul este refuzat de către prima universitate aleasă, atunci el este transmis la cea de a doua universitate, iar în caz de refuz și aici, atunci dosarul este trimis la cea de a treia universitate, care este și ultima speranță.

Descoperă ce aspirații au românii ingineri de la Google

Astfel, am depus acest dosar alb la Alianța Franceză, iar prima universitate pentru care am optat a fost Universitatea de Drept din Bordeaux la care am fost acceptată, dar la care, cu părere de rău, nu am putut ajunge, fiindcă mi-a fost refuzată viza de studenți din considerente financiare. Aceasta m-a determinat să aleg altă cale pentru a emigra în Franța și pentru a efectua studii.

Astfel, am fost recrutată în calitate de „Fille Au-Pair” într-o familie franceză, care m-a și adoptat cu timpul. Datorită susținerii acestei familii, am fost admisă la Universitatea din Nant, unde am urmat primii doi ani de studii în drept. Mai apoi, m-am transferat într-o universitate pariziană unde am terminat ciclul de învățământ superior: master și doctorat.

Natalia Ghilașcu: Au plecat peste un milion de cetățeni ai țării noastre în toate statele dezvoltate unde își pot aplica cunștințele, experiența. Cum comentați această stare de lucruri?

Svetlana Revineală: Nu mă miră deloc faptul că concetățenii mei, cu potențial mare, au emigrat în alte state dezvoltate pentru a aplica din plin cunoștințe și experiențe. Când un sistem de învățământ și un sistem de muncă nu poate oferi oportunități tinerilor intelectuali, aceștia își caută un loc mai propice pentru a se dezvolta și pentru a reuși personal și profesional. Realitatea ne demonstrează că aceștia, deseori, rămân în altă țară și foarte rar se mai întorc în țara de origine.

Natalia Ghilașcu: Care sunt principalele interese ale diasporei din Franța, ar putea să influențeze parcursul de dezvoltare al Moldovei dacă ar deveni mai consolidată?

Svetlana Revineală: Diaspora moldovenească din Franța este constituită din diferite tipuri de migranți și anume: moldoveni care au plecat pentru studii și pentru un lucru calificat, sau moldoveni care au emigrat pentru a munci temporar, în contextul unei munci necalificare și, ulterior, de a se instala în Franța. Dezvoltarea Moldovei prin participarea diasporei moldovenești din Franța este un lucru evident.

Svetlana Revineală, avocată

Concetățenii noștri de aici văd perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova prin prisma experienței franceze și anume printr-o luptă cotidiană în ceea ce privește îmbunătățirea vieții, a sistemului legislativ, în exprimarea deschisă și directă a dezacordurilor cu autoritățile statului, etc. Totul devine posibil aici.

Concetățenii noștri au înțeles această realitate rapid și ei beneficiază de oportunități de dezvoltare, însă puțini sunt dintre cei care ar pune la dispoziția Moldovei toate capacitățile lor agonisite înafară.

Natalia Ghilașcu: Ați acumulat o experiență de zece ani de când ați devenit membră la Asociația Avocaților din Paris. Dacă e să facem o comparație dintre activitatea avocaților din Moldova și cei din Franța, care ar fi cele mai semnificative deosebiri?

Svetlana Revineală: Sunt de mai bine de doi ani membru al Uniunii Avocaților din Paris, care se numește Baroul Avocaților din Paris. Cu părere de rău, nu dispun de o cunoștințe întemeiate despre activitățile avocaților din Moldova, pentru a-mi permite să fac comparații. În Franța, un avocat este deseori obligat să se specializeze sau să aibă domenii de predilecție definite și nu poate să fie un specialist excepțional în toate domeniile dreptului. Dreptul este un domeniu foarte tehnic și, în același timp, teoretic. Cunoașterea subtilităților diferitor domenii, dar și gustul pentru detalii, fac diferența  dintre un specialist bun și unul mediocru.

Moldova poate fi o țară plină de oportunități, la fel de bine poate fi total sterilă

Natalia Ghilașcu: Vi s-a întâmplat să acordați asistență juridică și cetățenilor moldoveni din Paris. Cu ce probleme majore se confruntă, de obicei?

Svetlana Revineală: Problemele majore cu care se confruntă cetățenii noștri în Franța au evoluat pe parcursul mai multor ani. Dacă de la început întrebările juridice se refereau la obținerea unui titlu de sejur legal în Franța, astăzi, problemele au deviat pe teren de dezvoltare economică, de instalare durabilă, de desfășurare a activităților de antreprenoriat, de cumpărare a imobilelor, de deschidere a întreprinderilor. Desigur, unele probleme rămân clasice, ca de exemplu, dreptul penal.

Natalia Ghilașcu: Care sunt cele mai importante realizări care v-au marcat?

Svetlana Revineală: Toate realizările mele îmi marchează parcursul. Dosarele câștigate sau, mai rar, pierdute pentru clienții mei sunt realizări des placute și uneori triste. Dreptul penal este un drept unde realizările sunt mai palpitante, fiindcă un dosar penal câștigat înseamnă o viață schimbată pentru oameni urmăriți penal, dar și pentru familiile lor. Secretul profesional și confidențialitatea dosarelor mă împiedică să vă dau exemple concrete.

Natalia Ghilașcu: Cât despre cetățenii moldoveni, care vedeți a fi cele mai mari provocări cu care se confruntă în procesul de adaptare la cerințele statului francez?

Svetlana Revineală: Provocările cu care se confruntă moldovenii în procesul de acomodare la cerințele statului francez nu sunt foarte multe. Este vorba de o schimbare de mentalitate, în primul rând, sau cum spun francezii, de “savoir vivre”. Mulți concetățeni vin în Franța și consideră că acele ajutoare sociale care există aici (sub formă de asigurare medicală, de ajutoare financiare pentru copii minori, etc,) sunt ajutoare de drept, pe care ei trebuie obligatoriu să le primească, chiar dacă nu se înscriu în condițiile de beneficiere a ajutoarelor.

De multe ori, este necesar să le explic concetățenilor noștri că statul francez poate oferi ajutoare celor care într-adevăr au nevoie de acestea și că la rândul lor, chiar și migranții moldoveni trebuie să contribuie cu ceva pentru Franța. Aici există o politică de distribuire a bogățiilor și se inspiră din motto-ul națiunii „liberté, égalité, fraternité”. Desigur, merge vorba și de o educație civică, care la noi este slab dezvoltată.

Drept exemplu, pot să vă indic situațiile în care concetățenii noștri emigrează în Franța, își caută orice formă de ajutor social sau financiar din partea statului, iar când încep să se instaleze mai durabil în Franța și obțin un contract de muncă sau își crează o activitate economică, atunci ei revin către mine și îmi pun întrebarea: cât ar trebui să declar din câștig Finanțelor Publice Franceze ca să nu plătesc absolut deloc niciun impozit acestei țări? Atunci sunt nevoită să explic că ei trebuie să pună „înapoi pe raft”, de unde inițial au luat multe beneficii, pentru ca alții ( chiar și migranți moldoveni), să poată să se instaleze chiar și temporar în Franța.

Natalia Ghilașcu: Dacă veți avea ocazia să vă întoarceți să activați în avocatură, ce ați putea să îmbunătățiți și ce experiență ați putea să aplicați în Moldova?

Svetlana Revineală: Dacă mi se va prezenta oportunitatea să mă întorc și să activez în avocatura Republicii Moldova, aș dori să muncesc în domeniul întreprinderilor și să aplic în Republica Moldova competențele mele din domeniul modurilor alternative de reglare a litigiilor precum arbitrajul, concilierea, medierea, dar nu numai. Mi-aș dori să contribui intens la procesul de îmbunătățire a legislației moldovenești și în special în domeniul comercial moldovenesc.

“În algoritmii moldoveanului de la NASA”, pe paginile revistei “HORA in America”

Mi-aș dori să pun la dispoziția Republicii Moldova competențele mele și experiența mea în aceste două domenii, pentru a oferi securitate legislativă investitorilor străini în Republica Moldova. Sunt absolut convinsă că Republica Moldova poate să crească pe plan economic prin investițiile străine realizate pe teritoriul ei. Moldova are toate ingredientele pentru a reuși economic și în special ea deține o forță de muncă calificată, o piață de vânzare în Est dar și Vest, resurse primare importante, un sistem de impozitare foarte interesant.

Vă mulțumim!

Comments

comments