Corupția este ”endemică” în România iar durata proceselor este excesivă. Sunt doar două dintre problemele semnalate de Departamentul de Stat al SUA în legatură cu modul în care România a respectat drepturile omului în 2018, relatează Radio Free International. 

Problemele ce vizează drepturile omului includ corupţia la nivel oficial şi violenţa poliţiei împotriva romilor. Raportul arată că libertatea de exprimare, un drept constituţional, a fost respectată parţial de Guvernul de la București. Legat de protestele din 10 august, raportul susţine că presa pro-guvernamentală a jucat un rol important în dezinformare în timpul demonstraţiilor.

Același raport mai arată că sistemul de justiţie a făcut paşi în a da în judecată şi pedepsi oficiali care au comis abuzuri, dar autorităţile au întârziat procedurile fapt ce implică un presupus abuz al poliţiei. Rezultatul a fost acela că multe cazuri s-au încheiat cu achitări.

Romania will lack more than half a million workers by 2023

Raportul critică atitudinea Consiliului Naţional al Audiovizualului şi a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării care au evitat să sancţioneze comportamentul neprofesionist şi lipsit de etică al presei controlate de afacerişti şi politicieni care au legături cu partidul aflat la conducere, în timp ce a sancţionat reporteri care au criticat Guvernul.

Comments

comments