Mariana Ionescu, Festivalul cultural “Be Romanian for a Day”, California

FLORIDA | Doina Calcea | Băuturile din inima României, “Bran”, sunt recunoscute pentru aromele sale bogate, iar acum îşi caută locul și pe piaţa americană. Până a ajunge pe masa fiecărui român din America, acestea au făcut cale lungă, tocmai din Satu Mare și sunt atestate încă din 1969. Femeia de afaceri din Florida, Mariana Ionescu, a mizat pe buna tradiție a băuturilor românești şi a pornit mica afacere împreună cu fiul ei, Valentin, de care acum se bucură toți românii din SUA, relatează HORA in America.

Când o firmă din Satu Mare reușește să pătrundă pe o piața cum este cea americană, bucuria este cu atât mai mare, fiind o dovadă că și în acest colț de țară se pot realiza afaceri de succes. Distileriile Bran sunt prima firmă producătoare de băuturi alcoolice spirtoase care ajunge pe piața din Statele Unite ale Americii. Acestea au devenit cunoscute datorită unui istoric secular, tradiției și experiențelor îndelungate.

“Povestea noastră cu băuturile românești este una foarte sentimentală, deoarece socrul și bunicul copiilor a fugit din România pe vremea lui Ceaușescu și datorită lui, noi am putut veni aici cu toții pentru o viață mai bună și că românii noștri să nu uite de produsele și tradițiile noastre. Băutura o aducem în memoria lui, pentru că tare mult s-a bucurat că are nepoți, băieți care să-i ducă numele în continuare. Am luat în considerare și faptul că în America există o mare concurență la capitolul băuturi alcoolice”, se destăinuie Mariana.

Astfel, generația actualei distilerii Bran a avut ocazia să revadă vechea producție și să cunoască aprecierea pe care românii o au pentru acest brand. Majoritatea consumatorilor sunt intrigați de cea mai largă colecție de băuturi din lume și de vechimea acestora. Mariana și Nicolae Ionescu au fost cei care au adus gustul românesc în Hollywood, Boca și în Chicago, iar în curând, produsele vor fi găsite și în New York.

A fost entuziasmată de ideea frumoaselor tradiții și a fost încrezută în propriile puteri, cu doi ani în urmă a știut că va reuși să devină o companie de succes. A reușit să contracteze 5 distribuitori din SUA, printre care rețeaua de magazine “Hollywood” din Miami.

Totul a început de la distilarea palincii de prune, iar acum compania de import are o gamă largă de băuturi. Cel mai interesant ce trebuie să știți e că acestea sunt realizate după rețete proprii, tradiționale, vechi de peste 300 de ani. “De câte ori mergeam în vizită la cineva acasă, fiecare te servește cu o palincă din diferite regiuni ale României, așa a fost primul meu contact cu băuturile tari până a începe colaborarea cu Bran”, ne spune Mariana Ionescu.  

Să nu credeți că brandul “Bran” a fost adus în America așa de ușor, deoarece legile americane pentru importarea produselor de alcool sunt foarte stricte. Compania a trebuit să obțină aprobarea fiecărei băuturi și fiecărui ingredient, la fel și aprobarea etichetelor, până și sticla. Un alt factor este distanța, taxele, dar și faptul că americanii sunt recunoscuți ca fiind consumatori de whiskey, când vine vorba de băuturi spirtoase.

În cele din urmă, alegerea acestui brand a fost una de bun augur, pentru că este cea mai pură și naturală pălincă pe care o puteți găsi în România, iar acum a fost aprobată și în America, fiind produsă sută la sută natural. Femeia de afaceri aduce în SUA circa 6 mii de de sticle pe an, iar cele mai solicitate sunt băuturile din vișinată și caisată.

Festivalul cultural “Be Romanian for a day”, California

Antreprenoarea se simte pioneră în ceea ce privește cunoașterea tradițiilor, a culturii românești care se transmite consumatorilor americani. Ca orice piață de desfacere, SUA are specificul său, pentru a avea succes e mult de muncit. Cert este că brandul “Bran” a trecut prin urcușuri și coborâșuri, dar trendul este în creștere, fapt ce demonstrează că a ales calea corectă.

Brandul “Bran” se face recunoscut cel mai des în comunitatea de români la majoritatea festivalurilor românești din New York, California, Florida, iar după ce ați dansat o horă încinsă și ați gustat cei mai delicioși frigărui, neapărat trebuie să faceți o degustare și la aceste băuturi. “Mi-am dorit ca și americanii să guste din băuturile noastre tradiționale românești, aducem și căpșunată, afinată, vișinată și caisată. Când guști din băuturile noastre, simți gustul fructului de parcă l-ai lua din pom și îl mănânci”, se laudă Mariana.

O agenție de asigurări în SUA nu se zidește peste noapte

Românii sunt renumiţi pe întreg mapamondul pentru băuturile pe care le produc. Dar dacă la partea de producţie stăm bine, în ceea ce priveşte marketingul şi expansiunea pieţei, sunt puţini cei care fac pasul înainte, depăşind simpla tradiţie de a produce palincă sau ţuică.

Astăzi, nu există petreceri americane la care să nu se servească pălincă românească, lichior și Samaro, băuturile bucurându-se de multă apreciere. Dacă vrei să simți gustul de acasă, caută băuturile în magazinele specializate din Florida, la restaurantul românesc “Vendetta” și la lichior store în Hollywood și Boca, de asemenea în Chicago. Foarte curând vor ajunge și în New York.

Descarcă cu plată ediția online sau tipar a revistei HORA in America (martie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments