Cristian Coldea, Dave Frederick, Tony Cobbs, Casey Rieboldt, Rachel Hudson, Kim Palmer, on the 6th Street Bridge at sunrise shooting “Between The Fall And Rise”

Are un spirit artistic și este mereu visător, dar cu o solidă ancorare în realitate.Acesta este felul în care îți formezi caracterul, iar caracterul unui om devine, într-un fel, destinul său. Discutăm în această ediție cu Cristian Coldea, pe care l-ați remarcat, cel mai probabil, la evenimentele comunității românilor din Los Angeles. Visul lui nu era deloc să ajungă în industria filmului, dar destinul l-a adus în SUA, țara care l-a determinat să devină azi un artist antreprenor, relatează HORA in America.

“Cunoaște-te pe tine însuți!”

Nu îi este frică de obstacolele care îi apar în cale, din contră, alege, de obicei, calea care duce pe cel mai înalt vârf. Ne spune că, a fi fericit și pozitiv este o alegere pe care trebuie să o facem în fiecare zi.

Cristian Coldea crede că este foarte important să te cunoști pe tine însuți și să știi la ce ești bun ca să poți face decizii valoroase. Înclinația sa pentru artă, pe care a descoperit-o încă din copilărie, prin desen, l-a determinat să aleagă Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, România, orașul unde s-a născut cu câțiva ani înainte de căderea Comunismului. “Mi-a plăcut enorm să sculptez, dar — ce ironie! — eram alergic la praf. Așa că am fost nevoit să mă mut într-un mediu artistic mai curat, și am ales secția de grafică a liceului de arte plastice”. 


A urmat mai apoi Universitatea de Artă și Design din aceeași localitate, care i-a deschis orizontul spre artele vizuale, grafica computerizată și ilustrație. “La acel moment, ca mulți alți prieteni, eram pasionat de jocurile video PC, care au luat ca un val generația mea. Cu cât avansam mai mult în educația artei vizuale, cu atât mă vedeam mai mult făcând parte din noua generație a designerilor de jocuri video,” ne spune Cristian.

A urmat studiile de masterat în desen, pictură și gravură. În timpul acesta a obținut bursa Erasmus, cu care a mers la facultatea de Arte Vilniaus Dailes Akademija în Lituania. În urma călătoriilor sale în Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia și apoi în România, a înțeles că oportunitățile de a avea o carieră în domeniul artistic, în contextul est-european, erau limitate la acea vreme. După ce a vizitat-o pe sora lui în SUA, a rămas frapat de “țara tuturor posibilităților”. Destinul l-a adus în Los Angeles, unde, de nouă ani, își croiește drumul spre succes în industria filmului, dar nu a fost o cale prea ușoară.

Cristian Coldea în cinematografie

“Să nu ai impresia că le știi pe toate”.

Mulți tineri pe care i-a întâlnit în Los Angeles aveau un vis, vroiau să devină actori, scenariști, regizori, etc. Când a ajuns în Los Angeles, Cristian visa să devină și el designer pentru jocuri video sau ilustrator. Locurile de muncă în industria jocurilor video erau limitate și nu erau multe companii dispuse să preia candidați fără experiență.

Așa că a început să lucreze la producțiile de film ale studenților de la University of Southern California School of Cinematic Arts, după ce a fost introdus de Daniel Druhora, care producea un film despre România din timpul celui de-al doilea război mondial, numit „Elie’s Overcoat”. Cristian a fost introdus pe această producție de film în departamentul de ilustrație, costume și wardrobe department si production assistant, ilustrația fiind parte din pregătirea sa din România. Desena schițe și chiar a ilustrat afișul acestui film, dar și alte câteva filme de scurt metraj.

Scenariul povestea despre bunicul soției lui, care a ajutat sute de evrei să evadeze în timpul ocupației naziste din România, salvându-i de deportarea în lagărele de concentrare. A urmat o colaborare de succes, ca apoi să-și găsească un rost în tot mai multe filme, documentare, reclame și videoclipuri.

“Îmi amintesc de sfaturile unui regizor, care îmi zicea: „Concentrează-te pe meseria ta, nu trebuie să înveți meseriile tuturor.” Atunci am realizat că nu sunt genul de persoană care caută neapărat să se limiteze și să se specializeze într-o singură meserie în domeniul artistic. Eram într-o perioadă de explorare și vroiam să învăț cât mai mult. Așa am descoperit talentul pentru a deveni producător video, unde e nevoie să cunoști meseria fiecăruia, asta ajută să faci decizii bune, mai ales când asamblezi o echipă și trebuie să angajezi profesioniști cu diverse înclinații profesionale”, ne explică Cristian Coldea.

Criastian Coldea pe platoul de filmări

Transformă afacerile clienților în povești

Cristian Coldea și-a asumat riscul să își creeze propriul drum și să învețe business-ul din spatele artei. Din această meserie a învățat să nu facă micro-management. Deseori îl parafrazează pe Steve Jobs: „Nu are sens să angajezi oameni inteligenți, ca apoi să le spui ce să facă. Noi angajăm oameni inteligenți ca ei să ne spună nouă ce e de făcut.”

Astăzi este antreprenor și gestionează o companie de producție video, după ce a învățat secretele de funcționare a acestei industrii. Cristian ne zice că este un drum pe care îl vei parcurge singur la început și apoi va trebui să încerci cât de repede să îți formezi o echipă, care te va ajuta să crești. Lecția pe care a învățat-o este că nimeni nu îți va ceda locul lui pe piață și în primii ani de antreprenoriat vei lupta împotriva curentului, de aceea ai nevoie de voință ca să treci peste acest prim pas.

Fii atent cum îți calculezi taxele dacă vrei să-ți cumperi o casă în SUA

“Am decis să deschid propria agenție de producție video, să gestionez proiecte și să preiau clienți valoroși. A fost o decizie care mi-a schimbat traiectoria în cariera artistică. Când am înființat compania de producție video COLDEA Productions, în anul 2014, am gândit-o în așa fel, încât să producă capital financiar cât de repede, ca să reușesc să pun bazele unei companii stabile încă de la început. În primii ani de activitate, am pus accent pe producția de marketing content pentru companii și corporații”.

Cu ajutorul agenției sale de producție, companiile americane sunt mai libere să-și povestească istoria publicului larg. Tânărul îi ghidează cum să-și construiască un brand, de fapt, îi ajută să își descopere povestea lor unică, ca apoi să o poată relata într-un mod autentic, care să captiveze inimile (și nu doar buzunarele) publicului.

Cristian Coldea, antreprenor, CEO Coldea Productions

Nu este cel mai ușor lucru să vinzi video și fotografie în Los Angeles, chiar în inima industriei filmului. “Este ca și cum ai încerca să vinzi pește la pescar, trebuie să fii destul de “clever” pentru a reuși să îți croiești propriul drum pe o cale gata definită”, se destăinuie tânărul.

“Dacă înființai propria companie de producție video în anii dinaintea digitalizării producției video, îți stăteau în cale foarte multe bariere. Datorită noilor tehnologii, care au dus la scăderea prețurilor echipamentului, poți să realizezi o lucrare de impact, dacă ești talentat, priceput și ai o poveste interesantă de relatat cu costuri relativ mici.

La ora actuală, clienții noștri cei mai mari sunt din industria serviciilor financiare, imobiliare și de fabricație: UBS Financial și Association of Certified Fraud Examiners. Am filmat proiectele doctorilor specialiști în medicina cerebrală și vertebrală de la Brain and Spine Institute of California (BASIC), până la poveștile doctorilor de la spitalul St. Joseph Hospital din California.

Am filmat trupe de muzică pop precum Maroon 5. Anul trecut am fost aleși ca „furnizori preferați” ai USC (University of Southern California) și UBS Financial”. Se mândrește cu multe proiecte, produse în colaborare cu diferiți producători, care pot fi privite pe IMDb sau pe pagina companiei www.coldeaproductions.com

Cristian Coldea și Cerina Vincent

Talentele nu se nasc peste noapte

O expresie veche românească “meseria e brățară de aur” este cât se poate de potrivită în cazul artistului care dorește cu adevărat să ajungă departe și să reușească să monetizeze arta cu care se îndeletnicește. Potrivit lui Cristian, lumea caută rezultate rapide la toate problemele vieții. “Pentru dezvoltarea unui profesionist, însă, este necesară o perioadă de incubare, studiul și practica sistematică este secretul succesului, acestea sunt singurele îndeletniciri pe care nu le pierzi, e ca și cum înveți mersul pe bicicletă”.

“Tot timpul m-a atras, metaforic vorbind, vârful cel mai greu de atins și drumurile neexplorate, de fiecare dată când viața mi-a deschis o oportunitate am luat-o, fără să mă gândesc la dificultățile pe care le implică. Am apreciat șansa de a avea o provocare și am explorat meserii noi, bineînțeles, o notă de care e bine să ții cont când te aventurezi în idei noi; totuși, e important să nu mergi cu mâna goală, e bine să ai o bază solidă de cunoștințe, care te vor ajuta la momentul potrivit”.

Și-a dat seama că este un explorator și îi place să călătorească și să descopere locuri noi, asta l-a ajutat, fiind departe de țară. A ales să trăiască visul unui imigrant pentru meseria pe care a descoperit-o în California. Dacă i se ofereau aceleași oportunități în altă țară sau în România, probabil că făcea o altă alegere.

Crede că meseria unui artist, în timp de criză este pionul cel mai dispensabil al societății și că acesta, are nevoie de un mediu social și economic stabil pentru a se dezvolta. Nu este o persoană bacoviană și nu îl încântă ideea de a obține faimă pentru creațiile sale post-mortem, ne destăinuie Cristian.

“Destinul este fluid, nu este prestabilit, noi avem puterea de a schimba cursul vieții, și mai ales când ești conștient de asta, jocul vieții se schimbă. Dacă nu ai motivație, trebuie să o inventezi sau să o descoperi, altfel nu ai nicio șansă să devii un antreprenor de succes. Dacă îți dorești această carieră, trebuie să devii “self motivational speaker” și să îți croiești propriul drum.

Americanii au o zicală: “Work hard, play hard”. Chiar dacă e o idee eficientă, o consider distructivă, pentru mine funcționează mai bine propria zicală “Live like a monk and work like a rockstar”. Este important ca într-o lume plină de stres și ambiguitate, să îți găsești echilibrul spiritual și mental, pentru a fi eficient și practic în munca pe care o faci zi-de-zi.

Descarcă cu plată ediția online sau tipar a revistei HORA in America (martie).

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments