Americanii mereu gândesc pe termen lung și, pentru că știi că viitorul este incert, vrei să ai un plan de rezervă pentru a putea face față cu demnitate oricăror circumstanțe. Te-ar putea interesa atunci o asigurare de viață care îmbină mai multe avantaje. Sorin Dina și-a înființat propria companie de asigurări, SAV Insurance, și ne explică la HORA in America ce faci cu investițiile depuse de-a lungul anilor.

Natalia Ghilașcu: Dragă Sorin Dina, activați pe piața asigurărilor din SUA de trei ani. În calitate de broker, ați întâlnit mulți români care își caută o poliță de asigurare și care sunt cele mai populare?!

Sorin Dina: Cele mai populare polițe de asigurare sunt cele auto și pentru case, deoarece aceste asigurări sunt obligatorii. Cu toate acestea, asigurările pentru chiriași sau pentru viață nu sunt atât de populare, dar sunt esențiale și benefice cânt se inundă apartamentul sau casa, bunurile personale sunt furate sau stricate din cauza inundațiilor, focurilor.

Asigurările de viață sunt cele mai bune pentru familiile care au copii sau case. Majoritatea americanilor cumpără aceste tipuri de asigurări. Ele vă garantează un viitor mai bun pentru copiii voștri, sau vă ajută să atingeți un nivel de trai mai bun la bătrânețe. Sunt disponibil să vă răspund la toate întrebările.

O asigurare de viață este mult mai valoroasă decât plătim pentru ea. Pentru asigurările de mașini sau pentru case, chiar dacă plătim polița, nu primim nimic înapoi, nici măcar reduceri de preț, și pe lângă asta, în fiecare an sau la reînnoire, trebuie să te aștepți la o majorare de preț. În schimb, cu o asigurare de viață “whole life”, “IUL” sau “Term”, aveți două polițe combinate în una singură.

Asta înseamnă că prețul pentru o asigurare de viață și “Face amount” îl stabiliți cu brokerul, și acumulați “cash value”. Beneficiile pentru “Face amount” se pot obține doar când persoana a decedat. Printre altele, la un anumit moment din viață, cu toții vom deceda, în schimb, banii merg către persoanele beneficiare din poliță.

Banii acumulați din “cash value” se pot obține oricând de către autorul poliței, se recomandă doar atunci când aveți o necesitate urgentă, sau când vă pensionați. Atunci e cel mai potrivit moment să vă plimbați prin lume, să cumpărați o mașină nouă, sau să vă achitați rata de împrumut la bancă pentru casă.

N.G: Astăzi cu ce experiență vă lăudați în domeniul asigurărilor în SUA, a fost un început anevoios?

S.D: Cele mai bune experiențe le dețin când persoana asigurată alege un pachet de cel puțin 100/300/100, adică vătămarea corporală pentru fiecare persoană / vătămare corporală pentru fiecare accident / daune pentru proprietate în fiecare accident întâlnit.

Doar cu o asigurare bună puteți fi sigur că nu scoateți bani din buzunar, sume imense, iar pagubele accidentului vă scutește să fiți dat în judecată. În cazul asigurărilor pentru viață, vă ajută să recuperați banii care s-au acumulat în timp și puteți să-i folosiți în orice scop, să achitați școala pentru nepoți, să vă permiteți să călătoriți în lumea întreagă, să plătiți banii rămași pentru casa sau mașina, pe care le-ați luat cu împrumut.

Natalia Ghilașcu: Care sunt 5 motive pe care trebuie să le iei în calcul când ai o afacere cu mai mulți angajați și trebuie să te asiguri cu o poliță de business?

S.D: Prima regulă este să obții polița “Practice Employees Liability” pe lângă “Workers Compensation” și un program săptămânal în care angajații optează pentru “safety program”, indiferent de numărul angajaților, fie ei 2 sau 100.

Sunteți asigurat când angajatul vă cheamă în judecată, indiferent de poziția sau statutul de care se bucură, 1099 sau W-2. Deținând polița WC și PEL, este un indicator pentru angajați că patronului îi pasă de angajați și demonstrează loialitate. De asemenea, beneficiați de scutiri medicale în cazul unui accident sau boală în perioada de muncă. Dacă angajatul pierde parțial sau total integritatea corpului său, polița WC vă asigură salariul drept compensație pentru că ați obținut o dizabilitate.  

imagine simbol, asigurări în SUA

N.G: Cu ce cazuri v-ați întâlnit când clienții s-au bucurat că au scos o sumă de bani din buzunar pentru a-și asigura afacerea?!

S.D: Este o expresie aici în America – “get what you pay for”. Deținând o poliță de asigurare de pe eșichierul bun la foarte bun vă asigură să nu pierdeți afacerea. În acest caz, când are loc vreun accident, banii pe care patronul îi plătește Agenției de asigurări nu mai contează.

De exemplu, să examinăm situația unei familii cu doi copii, care merg la facultate, soția lucrează contabilă, soțul este activ în domeniul construcțiilor, au trei mașini, dintre care una este plătită și celelalte împrumutate, o casă care au cumpărat-o câțiva ani în urmă. Dacă unul din capii de familie decedează, restul familiei rămâne doar cu un venit, care trebuie să acopere plățile pentru mașini, universitatea copiilor, cărțile de credit, care nu sunt achitate încă și împrumutul pentru casă.

Polița pentru viață, în acest caz, poate să ajungă la o suma de sute de mii de dolari. Imaginați-vă cât de mare poate fi povara doar pe umerii unei singure persoane să plătească toate astea. Dacă nu le plătim la timp, putem pierde mașinile (confiscate) sau chiar casa pe care o plătim de câțiva ani. Aici vine momentul când polița de asigurare vă poate plăti împrumutul pentru casă, puteți menține copiii la facultate, vă plătiți mașinile și cărțile de credit.

Pentru a obține beneficiile pe “Face amount” de $500,000, această poliță ar costa $200 pe lună, care în timp, acumulează “cash value” în contul tău, plus un commission de 6-7% comparând cu cel de la bancă, care vă oferă doar 1% sau 2%.

N.G: De obicei, polițele de asigurare sunt cele mai costisitoare?!

S.D: Este recomandabil să ai agentul personal în asigurări, care să te poate ghida cum e mai bine să obții o poliță de asigurare mai accesibilă, care să întrunească mai multe tipuri de asigurări. Asigurările obținute online sau prin telefon nu au valoare, pentru că se efectuează la viteză (Geico). Trebuie să chibzuiești care casă este mai trainică, una care este construită într-o săptămână, sau în 2-3 luni? La fel e și cu asigurările, repede faci, repede pierzi.

N.G: Care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac prietenii sau cei din comunitatea de români atunci când doresc să economisească bani pe seama Agențiilor de Asigurări.

New York-ul văzut de la înălțime, cu Anna Maria Candraman

S.D: Trebuie să evitați companiile de asigurări fantomă (Adriana Insurance, Vavanesa, etc), pentru că nu ai siguranță, chiar dacă costă ieftin. Dacă dorești doar să obții “liability policy”, nu ești în siguranță.

N.G: Cât de mare este încrederea pe care clienții Dvs o au atunci când aleg compania Dvs față de celelalte companii concurente?

S.D: Încrederea se câștigă în timp, iar consultările pe care le ofer gratuit îi ajută să înțeleagă mai bine problema. În același timp, unul din beneficiile SAV Insurance este atunci când clienții se pot încrede în propriul agent, care este alături de voi 7 zile pe săptămână. Cu compania pe care o administrez, clienții economisesc timp și își soluționează problemele, pentru că îi reprezint pe fiecare caz.

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din martie.

Hai în HORĂ să descoperi comunitatea de români din SUA și alte noutăți despre profesioniști și oameni talentați! Abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments