imagine simbol / www.Monster.com

Seattle | Irina VanPatten Totul s-a întâmplat într-o zi foarte neobișnuită, cu o ocazie fericită, de fapt, la nunta vărului meu, aici în America. Adică, a doua zi după nuntă, când duminica ne-am strâns flămânzi la bucătărie după o noapte de dans și veselie. Era prea multă mâncare rămasă, două frigidere pline. ”Așa se fac nunțile la moldoveni,” m-am gândit, ”cu deșeuri.” Dar n-am spus nimic, și bine am făcut, căci vărul meu avea alte planuri.

”Tu ce faci azi?” Îl aud cum vorbește la telefon cu un prieten. ”Ian, ia-ți femeia și copiii și veniți la noi, că avem vreo trei cazane de sarmale rămase și un beci cu vin.” Și tot așa, de patru ori. Două ore mai târziu, ne-am trezit cu masa de douăzeci de persoane plină cu moldoveni tineri, de vreo 25-30 de ani, adunați împreună cu familiile lor sau fără, generația nouă de emigranți din Moldova. Eram unica la masă cu un soț american, și dintr-o generație mai în vârstă. Între mine și vărul meu sunt circa 15 ani diferență. Totul a început de la un bărbat, Grișa, cu o simplă întrebare:

”Irina, chiar te rog să-mi spui, dar sincer, fiindcă ai un soț american, și pentru că vreau să înțeleg: de ce americancelor nu le plac bărbații noștri? De parcă avem coarne, nu altceva.”

”Când spui că ele nu te plac, ce ai în vedere? Nu le place cum arăți, cum te porți, cum faci dragoste?”

imagine simbol

Tinerii s-au oprit cu bucatele în gură: curioși, dar totodată șocați. Nu cred că au auzit cândva ca cineva de vârsta mea să le vorbească atât de direct. Parcă mă aflam în America, dar în același timp discuția m-a aruncat înapoi în timp, când eram acasă la mama, și nu-mi aduceam aminte ca mama mea să fi vorbit cu noi atât de deschis. Înțelegeam de unde vin, dar nu eram să-i las acolo, căci întrebarea care-l frământa pe Grișa, pe care el singur nu putea s-o formuleze, era despre feminism, așa că am continuat:

”Ești un bărbat tânăr, zvelt, cu o engleză perfectă, adică prima impresie nu este o problemă. Ce se întâmplă după a doua-treia întâlnire?”

”Iaca nu înțeleg de ce sunt așa de independente și insistă să plătească singure pentru cină, de parcă eu nu sunt bărbat.”

”Dar de ce te irită? Femeia, în general, nu trebuie să depindă de nimeni. Eu de exemplu, sunt în stare să plătesc pentru mine la un restaurant. Eu nu am nevoie ca un bărbat, care-l întâlnesc pentru prima dată, să-mi plătească cina.”

”Păi, asta fiindcă voi, feministelor, nu vreți să dați,” Grișa răspunde înflăcărat.

”Ce înseamnă ”vreți să dați, nu vreți să dați?” Ce, suntem în secolul XIX? Poftim și răspunsul pentru tine, Grișa, despre problema ta cu americancele. Crezi că acesta este visul lor: o cină pentru sex? Te supără faptul că ele pot pleca de la masă când le place, și tu nu ai control asupra lor.”

Atunci, în momentul acela, mi-am dat seama cât de mare este distanța dintre mentalitatea lor veche de acasă și mentalitatea mea nouă de aici. Acasă, o astfel de atitudine ar fi obișnuită, și numai am da din umeri: ”Ce să-i faci? Asta e! Așa sunt bărbații.”

Dar aici bate la ochi, fiindcă avem exemplul femeilor care au deschis un drum înaintea noastră. Așteptam ca Grișa să arunce furculița spre mine. Dar se vede că anii petrecuți în America l-au învățat ceva. El s-a gândit un pic și a răspuns:  

Irina VanPatten

”Poate ai dreptate.”

”Femeia trebuie să aibă o independență personală,” am continuat. ”Asta începe atunci când ea nu este dependentă financiar de un bărbat. Atunci când poate avea grijă de sine cu bărbat sau fără.”

”Cum așa?” Sare indignată o nevastă tânără pe nume Viorica, care ședea lângă soțul ei. ”Eu cred că bărbatul trebuie să câștige suficienți bani ca să aibă grijă și de femeie, și de familie. Eu am doi copii mici, eu cresc copiii acasă.”

”Sigur că el trebuie să aibă grijă de familie, căci n-ai să crești singură copiii care-i aveți împreună. Dar împreună sunteți parteneri egali și aveți aceeași voce la masă.”

”Voi ce vreți, o cârpă de șters pe jos, sau un bărbat?” Mă întreabă Viorel, soțul Vioricăi.

”Greșit. Bărbații cârpă / petică nu mă interesează deloc. A avea părerea mea și a discuta de la egal despre deciziile majore în familie, cum ar fi educația copiilor, despre cum cheltuim banii, unde cumpărăm casă, este ceva normal într-o familie sănătoasă.”

Discuția s-a aprins după aceea, și a continuat adânc până în noapte, schimbând temă după temă: femeia și cariera, bărbatul și datoria de tată, bărbatul și amanta, femeia și amantul. Mă găseam câteodată una împotriva a 5 bărbați, câteodată și soțiile săreau în apărarea soților să mă contrazică. Dar de la un subiect la altul, găseam și câte-un aliat. În această sală de cină era microcosmul comunității noastre, unde, pentru același comportament, bărbații și femeile erau judecate diferit.

Viața țesută din povești de dragoste, cu VIOLETA STOICA

Dacă un bărbat căsătorit cu copii lucrează ore lungi la birou ca să câștige mai mulți bani, el este capul familiei, dar dacă femeia alege să-și facă o carieră, ea își abandonează familia. Dacă un bărbat se poate duce la un club și alege o femeie drăguță pentru o noapte, el este Casanova, dacă o femeie face același lucru, este o curvă. Dar dacă spune ”nu” unui bărbat care o strânge de bucă, atunci doar se preface a nu fi o curvă. Dacă bărbatul dă cu pumnul în masă, atunci este ”bărbat”, dar dacă femeia își susține părerea sa și face lucrurile așa cum ea le consideră corect, atunci ea este o cățea.

Am descoperit că unele femei nu cred în puterile lor proprii și așteaptă ca un bărbat să aibă grijă de ele. O gândire care ne taie calea spre succes și adaugă ulei la focul intoleranței când vine vorba de femeile independente. Ca și cum femeile independente pun în pericol toată ideologia lor patriarhală. Dar în noaptea aceea, totul s-a hotărât pașnic. Deși fiecare vorbeam cu sufletul la gură, am continuat discuția, fără a trânti ușile. Nu știu dacă am schimbat părerea cuiva, dar am observat că discuția a fost sinceră.

Cât de mult avem de învățat unii de la alții, atât femeile, cât și bărbații! La sfârșitul serii, cel mai mare oponent al meu s-a apropiat să-mi strângă mâna și să îmi mulțumească pentru o seară interesantă. Poate așa și începem, de la un dialog despre ce vor femeile și ce cred bărbații? O conversație despre egalitate și independență, care poate începe cu un pahar de vin și mâncare gustoasă, rămasă după nuntă.

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din martie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments