PHOTO: Vadim Ghirda/Associated Press

Ministerul rus de Interne a declarat că a fost lansată o schemă de spălare a banilor, în care a fost implicat liderul influent al Partidului Democrat din Moldova, cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare din Moldova, reltează FOX News. 

Moldovenii vor merge la alegeri duminică, un scrutin care îl va determina pe liderul Partidului Socialiștilor să meargă împotriva Partidului Democrat și a coaliției de opoziție pro-UE.

Ministerul rus de Interne a declarat într-o declarație vineri că investighează o schemă de spălare a banilor prin intermediul a două bănci rusești, despre care consideră că a fost organizată de unii dintre cei mai bogați oameni ai Moldovei, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. Plahotniuc este liderul Partidului Democrat și rămâne unul dintre cei mai influenți oameni din țară. Poliția rusă declară că a deținut un cetățean rus în legătură cu acest caz.

În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei”, se arată în comunicat emis de Ministerul rus de Interne. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, consideră că dosarul deschis de ruși împotriva președintelui PD, Vlad Plahotniuc, cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ar fi „o intervenție abuzivă a Federației Ruse în încercarea de a influența rezultatul alegerilor parlamentare”.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat sâmbătă că pot avea loc provocări la secțiile de votare, care se vor deschide duminică în Rusia la alegerile parlamentare din R. Moldova.

Într-un interviu pentru NTV-Moldova, liderul moldovean a sugerat că guvernul condus de Partidul Democrat a decis să-și recheme ambasadorul în Rusia, Andrei Neguta, pentru a facilita eventualele încercări de a întrerupe votul în Rusia.

Alegeri pline de dezamăgiri pentru moldovenii din SUA și Canada

“Ei [guvernul moldovean] a reamintit ambasadorului pentru a transforma votul în haos, pentru a forța alegătorii să boicoteze procesul [electoral]”, a spus Igor Dodon. Pentru alegerile parlamentare de duminică, Moldova a deschis doar două secții de votare la Moscova și două în cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt-Petersburg, relatează Agenția TASS.

Rusia este o destinație populară pentru lucrătorii migranți din țară, iar numărul de deținători de pașapoarte moldovenești pe teritoriul său este de zeci de mii. De aceea, se așteaptă cozi lungi la secțiile de votare din Moscova și Sankt-Petersburg, unde se află majoritatea cetățenilor moldoveni din Rusia, a spus Dodon.

Observatorii internaționali și Ministerul rus de Externe au criticat organizarea unor alegeri parlamentare anterioare, organizate în 2014, pentru cozile lungi și numărul insuficient de buletine de vot. În acea zi, tulburările de masă au fost împiedicate la Moscova, unde o mulțime supărată era pe punctul de a asalta o secție de votare.

Alegătorii vor alege în mod direct 51 de parlamentari, în timp ce ceilalți 50 de parlamentari vor fi aleși prin intermediul listelor de partid, o metodă care favorizează cele două partide mai mari. Un alt factor de luat în considerare este că există până la un milion de alegători – aproape o treime din electorat – care lucrează și locuiesc în străinătate, în principal în UE și în Rusia, și care nu li s-a oferit dreptul să voteze din cauza pașapoartelor expirate.

Amintim că recent, Facebook a desființat 168 de conturi false și 28 de pagini care ar fi încercat să influențeze alegătorii din Moldova.

Comments

comments