Cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în SUA si Canada au votat și continuă să-și exercite azi dreptul la vot azi la cele 12 secții la algerile parlamentare din R. Moldova. Circa 50 mii de buletine de vot au fost rezervate pentru alegătorii din Circumscripția 51, însă prezența de urnele de vot se estimează la doar opt mii. Pina la ora 3 pm ora de Vest, au votat cca 3.700 de alegatori in Circumscripria 51. 

Dulciuri drept recompensă pentru cei care au avut pașapoarte expirate și nu au putut vota

La secția din Washington DC, unii cetățeni au adus chiar și dulciuri pentru cei care au avut pașapoarte expirate și cărora nu li s-a permis să voteze, așa cum CEC a anunțat că aceste persoane nu vor avea drept de vot. “La Washington primii 20 cu pașapoartele expirate primesc un doughnut pentru perseverență. Nu fi gindac, ieși la vot!”, scrie Inga Afanasieva pe profilul de Facebook.

Viorel Savva și Dumitru Alaiba au îndemnat alegătorii care au pașapoartele expirate să scrie contestații în adresa comisiei unde s-au prezentat și i-a îndemnat să urmeze pașii legali pentru a fi înregistrate.

Mulți moldoveni s-au solidarizat în această zi pentru a oferi un loc liber în mașină pentru a se deplasa spre secțiile îndepărtate, iar alții au avut mari bătăi de cap până au găsit adresa indicată, pentru că nimeni din aceste secții noi nu a depus eforturi să informeze despre locul votării.

Chiar și Valeriu Ghilețchi, despre care s-a vehiculat că s-a bucurat de spijinul comunității creștine din SUA prin deschiderea celor mai multe secții de vot în incintele bisericilor, a publicat un video informativ din orașul Kent, ca să-i ajute pe alegători să identifice mai ușor această secție de vot.

Moldovenii din Boston, care au votat la secția din Springfield, 76 Bridge Street, Agawam, MA 01001;

La secția din Agawam din Sprinfield, Massachusetts, trebuia să mergi pe ușa din spate a clădirii, unde cu greu puteai întâlni vreun alegător. Potrivit celor care au ajuns să voteze aici, este vorba despre o secție de votare adiacentă unei biserici, una din multele secții de votare deschisă în orașul cu cele mai puține înregistrări prealabile din partea alegătorilor.

În cele din urmă, moldovenii din Boston s-au deplasat preț de două ore ca să-și exercite dreptul la vot. La această secție de vot a fost înregistrată deja o contestație din partea unui moldovean, care avea pașaportul expirat, motiv pentru care nu a reușit să voteze.

Secția de votare din Asheville, Carolina de Nord, Emanuel Moldovan Church

Pustie se arată și secția din Carolina de Nord, Asheville, unde autoritățile moldoveni s-au bătut cu pumnul în piept să deschidă o secție nouă de votare în incinta bisericii Emanuel Moldovan Church. Până la ora 3.00 aici votaseră circa 200 de oameni, iar circa 10 au trebuit să facă cale întoarsă pentru că aveau pașapoartele expirate și erau dezorientați. Susținătorii ACUM i-au îndemnat să scrie contestații și să ceară membrilor comisiei un formular de la CEC.

Viorel Savva, candidat independent la alegerile parlamentare

Candidații electorali au îndemnat alegătorii să iasă la vot, așa cum participarea la urnele era destul de mică în majoritatea secțiilor de vot din SUA. Priintre primii a votat canididatul independent Viorel Savva la secția din Chicago, care a fost cel mai activ în această campanie în cele peste 50 de livuri transmise alegătorilor pe Facebook. Costumul elegant al acestuia fusese transmis de prietenii din New York.

Dumitru Alaiba, candidatul bocului ACUM a votat la oră matinală în New York și a anunțat susținătorii să treacă pe la Starbucks să servească o cafea. Acesta a scris că crede în victorie și a îndemnat cetățenii să fie mai activi, în special în ziua alegerilor.

Valeriu Ghilețchi, candidat independent, secția de votare din or. Kent, WA

Candidatul independent, Valeriu Ghilețchi, a votat împreună cu familia sa la seția de vot din Kent, statul Washington. La aceeași secție de vot a mers și candidatul independent Alexandin Patron, care ne-a comunicat că în toate cele 12 secții vor fi prezenți observatori care să monitorizeze alegerile.

Alexandrin Patron, candidat independent la alegerile parlamentare

Așa cum zborul lui Oleg Binzar a fost amânat spre Otawwa, unde inițial planifica să-și exercite dreptul la vot, a mers în cele din urmă la secția din Sacramento. La ora 3.00 pm, aici votaseră circa 200 de persoane.

Chiar în ziua alegerilor, candidatului i-au scăpat lacrimi, iar într-un mesaj emoționant a vorbit că nu a fost una dintre cele mai simple campanii, iar alegătorii au asistat la multe atacuri și denigrări, nu neapărat îndreptate asupra sa.

Oleg Binzar, candidat independent
Rodica Rusu, candidatul Partidului SOR la alegerile parlamentare

Rodica Rusu, candidata Partidului ȘOR, a votat în această dimineață la secția din Atlanta, Georgia. Până la ora 3.00 pm, la urnele de vot de aici s-au prezentat circa 150 de cetățeni moldoveni, ceea ce era sub așteptările candidatei, care s-a arătat mirată de prezența scăzută a alegătorilor din această secție.

Moldovenii din Philadelphia au reușit să meargă la cea mai apropiată secție de vot din New York, ca și la scrutinele precendente, aceștia știu să se mobilizeze de minune, de altfel, ca și cei din Miami, unde nici la acest scrutin, nu s-au bucurat de vreo secție de vot.

Secția de votare din New York
Alegătorii din Washington DC alături de candidatul independent, Gheorghi Grozav
Dumitru Alaiba, candidatul Blocului ACUM alături de susțiătorii săi în NYC

Moldova Times va reveni cu alte detalii despre modul în care se desfășoară alegerile parlamentare în diapsoră, iar dacă aveți poze, noutăți de la secțiile de vot, vă rugăm să le expediați pe adrea redacției [email protected]

Comments

comments