Pentru a eradica corupția în sistemul judiciar, procurorii și judecătorii ar trebui să fie aleși de către popor, astfel, nu vor deservi intersele celor care au fost investiți în aceste funcții. Acest model funcționează bine în SUA și este o bună practică care merită să fie aplicată și în Moldova. Ideea a fost lansată azi de Oleg Bânzari, candidatul diasporei la alegerile parlamentare, într-un live pe Grupul de Facebook, Moldoveni în SUA, relatează Moldova Times.

Un aspect pozitiv din această campanie pe care o implementează Comisia Electorală Centrală este că băncilor li se cere să prezinte zilnice rapoarte financiare despre tranzacțiile care sunt efectuate de pe conturile candidaților electorali, fapt ce demonstrează o oarecare transparență, declară Oleg Binzar.

Potrivit lui Binzar, soluționarea problemelor nu trebuie să vină din afara țării, dar R. Moldova trebuie să depună eforturi pentru a ieși din impas. “Unirea cu România nu înseamnă că problemele țării vor fi automat rezolvate. Voi continua să fie mereu un candidat independent și nu voi adera la vreun partid, dar voi face alianță cu blocul ACUM, nicidecum cu PD, PSRM sau SOR”. Din cei 51 de deputați independenți care vor ajunge în Parlament din alte circumscripții, va colabora cu cei care promovează aceleași valori.

Oleg Binzar

“Am făcut mii de km ca să ajung la Washingtin DC la alegerile precedente și să lupt împotriva comuniștilor, am votat pentru partidele democratice, ca peste un timp, să-mi dau seama că m-am dezamăgit. Nu îmi pare rău, dar cred că schimbările vor apărea dacă va veni o altă clasă politică. La următoarele alegeri, am zis, ori nu mai merg la vot, ori mă înaintez personal”, explică Oleg Binzar.

Potrivit observațiilro sale, în SUA se exportă politica murdară din Moldova, ceea ce l-a dezamăgit profund, fapt pentru care încearcă să facă contrariul, adică să exporte politica morală și etică din SUA. Crede că a condus o campanie pozitivă pentru a merge înainte cu demnitate, iar sistemul mixt îl privește drept un model pozitiv, deși unele asepcte ar putea fi îmbunătățite.

Nu merg în Moldova pentru a ajunge în funcție, mi-aș fi dorit să fiu implicat în politica americană, dar nevoia de a mă implica în politica moldovenească devine mult mai mare. Persoanele fac poltica și nu politica persoana, de aceea, nu mi-i teamă să mă murdăresc.

“Diaspora trebuie să fie reprezentată de diasporă, iar candidatul la aceste alegeri trebuie să fie acea persoană care a locuit în SUA cel puțin trei ani ca să înțeleagă mentalitatea, sentimentul de a începe totul de la zero, și să fie ulterior în pielea oricărui cetățean care a părăsit R. Moldova. Cu părere de rău, diaspora va fi reprezentată doar de 3 deputați, în timp ce aproape un milion de oameni, adică 30% din populație ar merita o reprezentare proporțională, pentru se face schimbări esențiale”, a afirmat Oleg Binzar.

“Crede. Schimbă. Alege”, sloganul promovat de Oleg Bînzar într-un spot publicitar

Binazi afirmă că ar aduce mai mulți americani în Moldova pentru a se implica în proiecte sociale. Deși schimbarea mentalității este imposibilă, este primul pas pentru a găsi soluții pentru R. Moldova. Potrivit lui Binzar, beneficiul de a avea un candidat cu rădăcini americane este de a putea utiliza relațiile și conexiunile din viața politicii SUA, care să facă loby pentru țara noastră.

“CREDE, ALEGE , SCHIMBĂ, este sloganul și scopul meu, să încurajez pe oameni să creadă, ca și mine, sunt supărați și nu mai cred că în Moldova lucrurile vor merge mai bine. Din contra, atunci când oamenii vor crede, vor acționa. Pentru a schimba corupția, trebuie să scoți toți politicienii vechi din sistem”, a conchis Binzar.

Comments

comments