Gabi Ursu, Chicago

Cele mai puternice și colorate vise le au copiii, pentru că aceasta este vârsta când sunt sădite semințele unei personalități valoroase în oamenii de succes. Vom discuta despre visul unei copile din Chicago la doar opt ani, și nu este unul deloc simplu, relatează HORA in America.

Își dorește să ajungă gimnastă olimpică în SUA și să câștige medalia de aur. Pentru a-și vedea visul împlinit, Gabi Ursu se antrenează până la 30 de ore pe săptămână la bare, bârnă și sol în sala de gimnastică din Naperville, suburbia orașului Chicago. Astăzi, la vârsta ei, a devenit una dintre cele mai bune 100 de gimnaste din echipa națională a Statelor Unite.

Cel mai mare sacrificiu pe care-l face Gabi este timpul și copilăria. Nu este un copul ca ceilalți, nu reușește să privească televizorul, sau să petreacă timpul la jocurile video. De multe ori, trebuie să lipsească de la festivitățile de familie, sau la zile de naștere ale prietenilor săi, în afara celor de la sala de gimnastică. Nu are timp să danseze sau să cânte, în schimb, nu ar schimba pentru nimic experiența prin care trece zi-de-zi.

Gabi Ursu, competiții sportive în SUA

Începuturi grele – ușoare

A început gimnastica la doar trei ani, după multe încercări ale părinților ei la diverse activități sportive, muzică, sau dans. Vlad și Cristina Ursu au fost norocoși să ajungă, în cele din urmă, într-o sală de gimnastică pentru copii mici, Naperville Gymnastics Club. Aici, un instructor excepțional i-a descoperit talentele fiicei lor.

În timp de ceilalți copii se rostogoleau pe podea, eu încercam să stau nemișcată în mâini, ne spune Gabi. “Exact în acel timp, antrenorul principal trecea foarte întâmplător pe alături, m-a observat cu câtă sârguință încercam exerciții mai complicate, s-a uitat la mine puțin, după care a ieșit din sală să-i găsească pe părinții mei”. Spre seară, Gabi află de la părinții ei că antrenorul și-ar dori să o transfere într-o clasă mai avansată. “Din câte știu eu, astfel a început drumul meu spre gimnastica la nivel profesional”, ne zice fetița cu emoții mari.

Patru antrenori se ocupă azi de tânăra campioană, pentru a obține performanțe naționale. Este vorba de Keith Carter, proprietarul sălii de antrenament, Mattew Delk, antrenorul principal și pe sărituri pe vault si paralele inegale. Brittany Jackson si Shannon Murphy sunt ambele antrenoarele la bârnă și sol.

Părinții micii campioane spun că acest sport necesită foarte multă muncă și perseverență și cunosc performanțele copiilor model, care au ajuns campioni olimpici, cum ar fi Simon Biles, Shawn Johnson, Nastia Lukin și Shannon Miller. În privința concurenței, nu le-a fost frică niciodată de obstacole și greutăți. La început, Gabi a fost membră a echipei Naperville Gymnastics, iar de anul trecut, face parte din echipa națională “USA Top’s National Team”, una mult mai prestigioasă, cu o concurență foarte dură.

Gabi Ursu în competiții sportive americane

Din 4800 de fete din Statele Unite, care au trecut testările pentru a se califica, doar 100 au reușit să treacă în ultima etapă. În decembrie, am avut ocazia să mergem, la un antrenament național, unde, din nou, am fost remarcați de antrenorii olimpici din Statele Unite. “Aceasta a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din cariera mea de gimnastă”, se laudă Gabi.

Cele mai tari emoții

Emoțiile cele mai mari au fost când a urcat pentru prima dată pe podiumul de concurs, pe atunci avea cinci ani. “A fost o experiență foarte frumoasă, deoarece la acea vârstă, nu realizam cât de complicată poate fi orice competiție, nu prea realizam valoarea scorurilor pe care le primeam. Atunci era o experiență diferită de felul în care mă prezint acum, o făceam mai mult din plăcere și din joacă. Acum simt o mai multă responsabilitate și presiune de a performa la maximum”, ne explică Gabi.

După cinci ani de antrenament, părinții campioanei au pierdut și numărul exact al medaliilor pe care le-a obținut copila lor în colecția premiilor. “Cred că s-au adunat peste 100, niciodată nu le-am numărat”, zice Vlad Ursu, “dar cel mai important premiu, este, desigur, cel cu glob de sticlă, snowglobe”, râde Gabi. “Pe atunci, eram cea mai mică de pe podiumul de concurs și totuși am reușit să iau cele mai mari note. Globul stă mereu în camera mea, la cel mai vizibil loc, să-mi aducă aminte de emoțiile pozitive pe care le-am primit în acel moment, atunci când a început cariera mea de gimnastă, pe care le voi păstra pe tot parcursul vieții mele”.

Am întrebat-o pe Gabi dacă și-ar dori să-și petreacă viața de copil, pentru că acum, antrenamentele ei durează 30 de ore pe săptămână. “Sunt zile și mai bune și mai rele, dar în ultimii cinci ani, am reușit să înțeleg că sacrificiile pe care le fac sunt pașii pe care trebuie să-i parcurg pentru a-mi vedea visul realizat. Nu-mi lipsește timp să fiu copil, deoarece în sala mea de gimnastică îi am pe prietenii cei mai apropiați, avem jocurile noastre, avem sărbătorile noastre, iar prietenele mele sunt cele mai dedicate susținătoare”, ne explică Gabi.

Copilărie vs performanțe

Toate antrenamentele copilei necesită foarte mult timp, spune Cristina și Vlad Ursu, care au ajuns în SUA acum 12 ani în urmă. “Ne aflăm la o distanța de 30 de minute de sala de gimnastică. Câteodată parcurgem această rută de 2-3 ori pe zi în ambele direcții. Uneori e foarte greu să reușești cu temele pentru acasă, deoarece spre seară suntem cu toții extenuați, dar totuși, cunoștințele academice ale copiilor sunt pe primul loc și apoi vin cele sportive”, ne explică Cristina.

Traseul copiilor din România care se duc la fân, apoi vin la “coding”

Potrivit mamei sale, Gabriela nu a mers vreodată la antrenament fiind forțată, ea a fost mereu cea care îmi spunea că nu poate să lipsească de la antrenament, când părinții îi propuneau să meargă la cinema, sau la un teren de joacă. Sala de sport și gimnastică a devenit terenul ei de joacă, unde se simte cel mai bine.

“Lacrimile ei mereu au fost din cauza frustrării că nu îi reușea vreun element, sau nu făcea ce-și punea în gând. Gimnastica artistică are 10 nivele de dificultate, acum Gabriela este la nivelul 8, având doar 8 ani. Ea se numără printre puținii copii de vârsta ei, care a ajuns la acest nivel de performanță. Nu poți ajunge la așa succese făcând ceva fără plăcere și fără dragoste față de sport. Pentru ea, gimnastica niciodată nu a fost vreo lipsă de copilărie, este o altă metodă de a petrece copilăria, diferit decât alți copii”.

Doina Calcea

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din februarie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments