Festivalul Mărțișorului de pe 2 martie în Sacramento, și pe 8 martie în San Francisco, își deschide ușile către toată comnitățile Est Europene din California.

”Ne aflăm la cea de-a VII-a ediție a festivalului. Este un eveniment care adună multă lume bună, iar evenimentul a devenit unul popular, care întrunește un program extraordinar de muzică și cultură românească: muzicieni, cântăreți, dansatori”, ne spune George Culea, organizatorul evenimentului.

George Culea, sau mai simplu, Jora, este un om cu o personalitate cât încape într-o viață. Fost campion de box, conducător la o școală sportivă în America, care a funcționat mai bine de 15 ani în San Francisco, fondatorul și sponsorul unei școli sportive pentru copiii dezavantajați în Ucraina, dar cu inima sa în Basarabia.

George are o dragoste mare pentru muzica și cultura românească pe care o aduce la viață în fiecare an, în martie, în California. ”Am patru frați muzicieni profesionali,” spune el. ”Îl cunosc personal pe muzicianul de rock, Valeriu Găină, și formația sa muzicală “Cruise”, care acum locuiește în Los Angeles, suntem de fapt prieteni buni de mulți ani. Îmi cântă inima de fiecare dată când îl văd la Festivalul Mărțișorului din San Diego. Eu când le povestesc celor de acasă că stau de vorbă cu Valeriu Găină, sau cu muzicienii de la Zdob și Zdub, când planificăm un turneu în America, ei se miră. Dar eu le spun că în America totul este posibil.”

Cei care vor merge să serbeze Mărțișorul și sărbătoarea Primăverii, vor gusta cele mai gustoase bucate naționale, mămăliguța și plăcintele nu vor lipsi de pe masa de sărbătoare, iar vinul de casă, marca Cabernet-Sauvignon, va fi servit din butoi, pregătit special din beciul său personal. La eveniment sunt invitați toți membrii comunității din regiunea Mării Negre, asta înseamnă că vor poposi și ucraineni, și bulgari.

Alegeri pline de dezamăgiri pentru moldovenii din SUA și Canada

”Și cum se împacă oamenii așa de diferiți, mai ales rușii și ucrainenii, după conflictul ucrainean din ultimii ani?” Îl întreb.

”Sincer să vă spun, eu sunt un om norocos. La Sărbătoarea Mărțișorului, lumea se adună pentru că locuiesc departe de casă. În plus, mă cunosc personal ca un foarte bun prieten. Ei vin în ospeție, de parcă ar fi ziua mea de naștere. Pare straniu, dar așa și este. Așa că nu apar conflicte, este ordine, mai ales că fiecare știe că eu sunt un fost boxer”, râde sub mustață George.

“Încercăm să creăm o atmosferă de aur la festival. Cei care ajung pe la noi își dau bine seama câtă muncă este depusă ca să organizezi un asemenea festival. Mulți ani la rând am finanțat cu bani din propriul buzunar, ca să organizăm un eveniment frumos, așa cum se cere după tradiție”.

De la Festival nu va lipsi îndrăgita artistă originară din Gorj, Ionela Guzic, care va susține o serie de concerte în Statele Unite ale Americii alături de artiștii din Orchestra Euphonos! Nu este prima dată când Ionela Guzic, o tânără foarte apreciată atât în România, cât și peste hotare, cântă în America.

Veste bună pentru comunitățile de români din Statele Unite ale Americii, care vor avea ocazia să asculte o voce frumoasă din Oltenia. Îndrăgită de public pentru talentul și originalitatea sa, Ionela Guzic a absolvit Facultatea  de Pedagogie Muzicală, apoi a urmat alte cursuri la București, după care a fost admisă la „Music Schools” din California, SUA.

Orchestra “Euphonos” este un taraf folcloric din San Francisco Bay Area care interpretează muzică populară din Moldova și România. Spectacolele lor sunt un adevărat “balsam” pentru suflet, în special pentru cei îndrăgostiți de muzică populară și de șlagărele vechi.

Pe 2 martie, ora 5.00 pm, interpreta Ionea Guzic, alături de formația “Euphonos”, va aduce multă veselie La Dolce Vita, 5560 Palm Ave Sacramento, CA. Prețul biletului este $30. Și încă un anunț important: cine ajunge fără a întârzia va servi vin de casă și bucate gratuite.

Pe 8 martie vă așteptăm în San Francisco! Pentru detalii, contactați (415) 850-3512.

Ionela Guzic va concerta muzică populară și în Seattle, în cadrul celui de-al VIII-ea festival anual “Balkan Night Northwest”, care va avea loc pe 2 martie.

Irina VanPatten

Comments

comments