Mobilizarea diaspoei la algerile parlamentare in Moldova

Comunitatea moldovenilor din SUA începe campania de mobilizare la alegerile parlamentare din R. Moldova, care vor avea loc duminica viitoare la cele 12 secții de votare deschise pe teritoriul SUA. Așa cum nici la acest scrutin, autoritățile moldovenești nu au depus suficiente eforturi pentru a deschise secții de votare în zonele aglomerate unde locuiesc cetățenii moldoveni, diaspora a decis, totuși, să-și exercite dreptul la vot. 

Prima inițiativă vine din Mimai, acolo unde au s-au înregistrat prealabil circa 30 de moldoveni. Pe rețelele de socializare, membrii comunității scriu că se pornesc din orașul Hallandale, FL pe 23 februarie la ora 7.00 pm spre cea mai apropiată secție de votare din Atlanta, la Lawrenceville Baptist Church, 165 S Clayton St, Lawrenceville, GA 30046.

“Transportul nu ne costă nimic, facem doar share la benzina. Indiferent pe cine votați, ce viziuni aveți, toți sunt bineveniți. Buna dispozitie este unica cerință. Pentru a va rezerva locul, puteti contacta la numarul 310-490-5534″, scrie Vasile Filat pe pafina sa de Facebook.

Biserica Bapritstă, 165 S Clayton St, Lawrenceville, GA 30046

Cei care vor merge cu autobuzele arendate de către susținătorii candidaților, vor trebui să parcurgă o distanță de 700 mile în circa 10 ore. Acesta e motivul pentru care nu toți sunt încântați de această decizie, ne spune Filat. 

Potrivit lui, comunitatea din Orlando a adresat o solicitare la CEC, însă cerințele lor au fost ignorate. “Ei deschid secții unde le convine, părerile noastre, din păcate nu conteaza, noi le-am fi oferit și zece oficii, așa cum au procedat oameni de afaceri și cu inițiativă din alte state, dar se vede că nu s-a dorit acest lucru”, ne comunică Vasile Filat.

De această dată, inițiativa vine din partea unui susținător pentru candidatul independent Alin Patron, fiind aspru criticat în presă și de oponenții săi politici că ar juca cărțile Patridului Democrat.

Alte inițiative de mobilizare ale electoratului din Miami, Tampa și alte orașe din Florida sunt puse pe roate și de susținătorii candidatului independent, Oleg Binzari, stabilit cu traiul aici de 20 de ani. Cei care vor dori să ajungă din Tampa spre Atlanta, îl pot contacta pe Vitalie Miron (813)405-6392. 

La alegerile parlamentare din anii precedenți, familia candidatului mergea în Washington DC, așa că exercitarea dreptului la vot, care presupune bani cheltuiți pe bilete de zbor sau pe curse lungi nu mai este o noutate pentru cetățenii noștri. 

“Va trebui să ne resemnăm cu ideea de a parcurge zeci și sute de kilometri, să stăm în cozi la secțiile de votare. Avem oportunități limitate de a ne exercita datoria civică la procesul democratic,”, ne spune Oleg Binzar. 

Secție de votare, Emanuel Baptist Church, 128 Brickyard Rd, Asheville, NC 28806

Alți moldoveni din Miami planifică să ajungă în ziua alegerilor să voreze și în alte orașe. Anna Panovici din Miami ne-a comunicat că împreună cu prietenii și-a procurat deja bilete tur-retur spre Carolina de Nord, unde vor vota pe adresa 128 Brickyard Rd, Asheville, NC 28806, o secție deschisă în incinta bisericii baptiste moldovenești, Emanuel.

Aminitm că dacă diasporă ar fi cunoscut despre posibilitatea de a înainta cereri și oferte către Ambasada Moldovei pentru a deschide secții de vot în localitățile lor, așa cum vedem o practică des întâlnită în acest scrutin, organizarea noilor secții de votare din SUA rămâne pe seama multor moldoveni de afaceri și membri ai comunității religioase.

125 secții de votare peste hotarele Moldovei vor fi deschise doar pentru statistică

La acest scrutin, comunitățile din Miami, Denver sau Boston, unde numărul de înregistrări prealabile a depășit cu mult localitățile care vor avea secții de vot, au rămas dezamăgite, ca și în anii precedenți. Moldova Times a solicitat Ambasadei Moldovei să prezinte criteriile după care au fost decise înființarea secțiilor de votare, însă, deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

Pentru circumscriptia din SUA și Canada vor candida socialistul Gaik Vartanean,democratul Ghenadie Morosan, Viorel Savva, Valeriu Ghilețchi, Valentin Ganea, Petru Neaga, Oleg Binzar, Gheorghe Grozav, Roman Palancica, Alexandrin Patron, Dumitru Alaiba din partea blocului „ACUM”, Ana Vasilache și Rodica Rusu de la Partidul „Șor”.

Comments

comments