Roman Palancică, candidat la alegerile parlamentare

Roman Palancică, candidatul pentru alegerile parlamentare din partea diasporei din America de Nord, vrea să faciliteze un regim mai simplificat de vize dintre R. Moldova și SUA sau Canada. Este stabilit cu traiul în Virginia, iar în 11 ani a reușit să pună pe roate mai multe afaceri în domeniul pieții imobiliare din SUA. Vrea să aducă inovațiile și bunele practici în R. Moldova, pentru ca și copiii lui să se poată mândri de țara unde s-au născut bunicii săi. 

Moldova Times: D-le Roman Palancică, de ce ați decis să vă lansați în campania electorala din 2019?

Roman Palancică: M-am înscris în această cursă electorală pentru a realiza niște obiective care coincid cu solicitările și dificultățile vieții noastre cotidiene de aici, din perimetrul geografic al Circumscripției nr. 51 – Statele Unite ale Americii (SUA) și Canada. Sunt mereu motivat și încerc să mă implic ca să îi ajut pe cei de acasă. Locuiesc în SUA, sunt căsătorit, recent am devenit tată, iar împreună cu soția, ne dorim să-i oferim copilului nostru un viitor frumos, ca atunci când va deveni mare, să se mândrească de țara unde s-au născut părinții și buneii, adică Republica Moldova.

Moldova Times: Cum a decurs procedura de înregistrare a candidaturii și colectare a semnăturilor?

Roman Palancică: Am urmat toate procedurile legale de înregistrare, dar procedura de colectare a semnăturilor a fost relativ complicată, având în vedere că minimul celor 500 de semnături încercam să le colectez exclusiv în Circumscripția nr. 51, iar listele de subscripție au fost completate individual de către fiecare susținător. Totuși, colectarea a fost o experiență importantă pentru mine, într-un termen scurt, am interacționat cu foarte mulți conaționali și asta m-a ajutat să-mi formulez și mesajului programului meu electoral. Am fost doar trei persoane implicate în grupul de inițiativă și pot afirma că acest proces reprezintă o platformă importantă pentru a-ți organiza strategia electorală.

Moldova Times: De ce considerați că sunteți un candidat potrivit pentru a reprezenta diaspora din SUA și Canada în Parlament?

Roman Palancică: Faptul dacă sunt potrivit urmează să fie decis de către alegătorii din Circumscripția nr. 51. M-am înscris în acest scrutin electoral având o motivație puternică, nefiind impus de cineva și nu sunt un “satelit” al cuiva în tot acest proces. Vreau să fac ceva util pentru diasporă și aș fi onorat să o reprezint, pentru că mă identific 100% cu aceasta. Am succese pe plan profesional și îmi doresc să transpun aceste experiențe pozitive în viața socială a conaționalilor noștri, care locuiesc permanent sau temporar în America de Nord și cu care eu, de fapt, conviețuiesc.

Moldova Times: Care este experiența politică și realizările la care ați ajuns până la acest moment?

Roman Palancică: Din păcate, backgroundul meu politic este doar acesta pe care îl exersez în acest scrutin electoral. Totuși, având o formare în domeniul științelor politice, am fost mereu interesat de acest subiect și am urmărit îndeaproape evenimentele politice naționale, din SUA și cele internaționale. Vreau să evidențiez, că pentru multe din ele am retrăit, iar din cauza multora, am suferit. Actualmente, dețin și sunt co-fondator al mai multor afaceri în SUA în domeniile real estate investment și dealer operations, iar cea mai mare satisfacție pe care o am, este faptul că, devenind antreprenor în SUA, am oferit posibilitatea și altor conaționali să fie angajați ai echipei și să beneficieze de toate oportunitățile de aici.

Moldova Times: Dacă mâine vă alegeți cu un mandat în Parlament, care sunt primele 5 puncte de pe agenda dvs pe care le veți propune sau veți schimba?

Roman Palancică: Agenda mea inițială din Parlament va deriva din programul meu electoral:

  1. Voi asigura la nivel de stat definirea clară și recunoașterea prin lege a statutului diasporei moldovenești din SUA și Canada;
  2. Voi influența ca la nivel de stat să fie abordate autoritățile din SUA și Canada în vederea obținerii regimului de vize simplificat și facilitat pentru rudele și apropiații moldovenilor stabiliți în SUA și Canada;
  3. Voi releva la nivel de guvern, astfel încât să identificăm o soluție logistică mai sigură și avantajoasă pentru transmiterea și/sau recepționarea efectelor personale (colete, scrisori, bunuri) pe traseul SUA, Canada – Republica Moldova și invers;
  4. Voi invita guvernul de acasă, ca prin intermediul ministerului de resort, să intervină prin intermediul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova ca să schimbe atitudinea corpului consular (de multe ori agresive, uneori – ignorante) la solicitările legale ale compatrioților aflați peste hotarele țării;
  5. Voi influența autoritățile naționale de acasă în vederea introducerii pentru următoarele scrutine a votului la distanță pentru compatrioții de peste hotare (ex. votul electronic, votul prin corespondență).

Moldova Times: De ce alegătorii din SUA și Canada ar trebui să vă aleagă anume pe Dvs?

Roman Palancică: Alegătorul este liber și independent în opțiunea lui electorală. Candidații fac acțiuni electorale ca să convingă cât mai mulți alegători, ăsta e jobul candidaților în această perioadă. Totuși, consider că sunt oarecum avantajat pentru această opțiune, fiindcă fac parte din aceeași comunitate cu alegătorii de aici, trăiesc aceleași provocări zilnice, și de ce nu, am și succese pe plan profesional, care aș vrea să le aplic și pentru ei. Trecutul sau prezentul meu personal, profesional sau social nu indică nicio compromitere.

Moldova Times: Alegeți trei adversari politici din circumscriptia #51 pentru a le adresa o întrebare.

Roman Palancică: Nu am nici un adversar politic, iar candidații din Circumscripția nr. 51 îi consider pe toți competitori sau insideri electorali. Dar, aș vrea să dau o întrebare tuturor candidaților: “Credeți că reprezentarea instituțională a unei comunități se poate realiza la distanță? Dacă da, atunci, Vă rog să enumerați câteva modalități”. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Mulțumesc MoldovaTimes.com pentru această posibilitate de comunicare, Vă aștept la Vot pe data de 24 februarie și nu uitați că “Sunt mereu alături de Voi pentru un VIITOR mai promițător!”

Comments

comments