Rodica Rusu, o tânără jurnalistă cu aproape zece ani de experiență în mass media și TV, a decis să candideze pentru funcția de deputat și să reprezinte cetățenii din SUA și Canada în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, fiind susținută de Partidul Șor.

Recent, pe situl White House a lansat o petiție în mediul online, prin care le solicită moldovenilor din SUA să subsemneze ideii de a proclama 5 octombrie Ziua Vinurilor Moldovenști în SUA. Potrivit ei, vinurile noastre reprezintă un buletin de identitate pentru fiecare persoană care pleacă din Moldova. Așa cum Statele Unite este o țară multiculturală, care îmbină perfect culturile și nașionalitățile din toată lumea, această sărbătoare ar demonstra o dată în plus că tradițiile pot fi păstrate indiferent de granițe. Pentru asta, însă, sunt necesare 100.000 semnături, exact numprul necesar care l-ar acumula de la toți moldovenii care locuiesc astăzi în SUA.

Petiție online înaintată de Rodica Rusu la Casa Alba

A ales Circumscripția nr.51 pentru că îi este mai aproape de suflet, aici a învățat și a muncit prin intermediul programului Work and Travel. Potrivit ei, a obosit de promisiunile și minciunile clasei politice din ultimii 20 de ani și a așteptat prea mult această schimbare. În acești ani, a avut ocazia să descopere o clasa politică de care a rămas profund dezamăgită.

“În ultimii ani, politicienii nu au făcut decât “rebranding”, migrând de la un partid la altul, negociind în interese personale și mizând în continuare că noi, cetățenii, o să le mai dăm votul de încredere. Eu am decis să mă las de criticat în fața televizorului, în special la emisiunile de business de acum doi ani și am decis să fiu eu schimbarea de care avem nevoie, acționând cu fapte concrete. Atunci când cei capabili să facă schimbări aleg să nu o facă, triumfă cei răi.

Merit un vot de încredere, în primul rând, pentru faptul că nu am făcut parte din actuala și fosta guvernare și acest aspect este important. Guvernanții actuali, atât cât și foștii, sunt prea compromişi ca să mai merite o șansă. Deși mai sunt și din cei care pretind că sunt dintre cei noi, de fapt, sunt un “rebranding”, conținutul a rămas același.

În al doilea rând, am studii în finanțe și bănci, jurnalism și comunicare și experiență de muncă mai bine de 10 ani. O persoană care dorește să ajungă în orice instituție de guvernare trebuie neapărat să posede capacitățile absolut necesare pentru orice formă de guvernare sau administrare.

Am dorința și determinarea de a schimba lucrurile spre bine, cu ajutorul și încrederea acordată de diasporă. Potențialul moldovenilor aflați peste hotare nu este valorificat. Diaspora contribuie enorm la economia țării, dar nu participă deloc sau foarte puțin la actul de guvernare.

Rodica Rusu, candidată la alegerile parlamentare din R. Moldova

Dacă e să mă refer anume la SUA și Canada, această circumscripție îmi este mai aproape de suflet. Acum 10 ani, am fost și eu studentă, am mers spre a-mi îndeplini visul american prin intermediul programului Work and Travel.

Ce folos că foștii guvernanți au experiență politică, dar care ne-au adus la sapă de lemn? Haideți să nu mai alegem politicieni, ci profesioniști, din diferite domenii, capabili să vină cu proiecte viabile și de succes pentru oamenii din țara noastră.

Mandatul de deputat mă va ajuta să pun în aplicare o agendă care se bazează pe necesitățile oamenilor și este elaborată împreună cu ei. Este o abordare simplă, dar eficientă. Din discuțiile pe care le-am purtat, inclusiv cu prietenii și cunoscuții stabiliți în SUA și Canada, dorul de casă e ceea ce-i leagă pe toți. Ținem, tocmai de asta, să oferim posibilitatea celor plecați peste hotare să revină acasă cât mai des, beneficiind de zboruri directe  și tarife accesibile.

Moldovenii stabiliți cu traiul în SUA au enunțat necesitatea unui proiect de a deschide centre cultural-educaționale în acele orașe unde locuiesc cei mai multi conaționali. Aceste centre ar putea oferi posibilitatea imigranților să-și aducă copiii aici la școli de duminică, unde ar avea cursuri de limba romană. La fel, ar putea beneficia de asistență juridică gratuită.

#VOTE_RODICA_RUSU

#EuNuSuntPoliticianDupa ce am anunțat candidatura mea la alegeri pe circumscripția 51, SUA și Canada, mulți comentatori au sărit cu fraze de genul: Ce ai tu cu politica, da tu nu ești politician, da ce o să faci tu in Parlament?

Posted by Rodica Rusu on Wednesday, January 30, 2019

Voi căuta ca cei din diasporă care investesc acasă să simtă beneficiile fiscale. Sunt exemple funcționale și aplicabile chiar și în țara vecină, România. De-ar fi dorința guvernanților, mai multe proiecte de acest gen ar fi prins deja roade.

Nu fac parte din acea clasă de guvernanți, care, ani de zile, a stors din țara noastră tot potențialul financiar direct în buzunarele proprii. Cel puțin, pentru asta merită să acordați un vot de încredere unui candidat nou. Am și o echipă în spate, care a demonstrat că a putut să realizeze și să implementeze proiecte la nivel de țară, fără a se afla la guvernare.

Descoperă “secretele emigranților fericiți” cu Bogdan Suceavă în California

Noi, cetățenii, trebuie să alegem oamenii care au demonstrat deja că pot crea condiții mai bune de trai nu peste 10 ani, ci într-un termen mai scurt, prim disciplină, determinare și capacități profesionale. E timpul ca toată gașca de politicieni de la Chișinău să fie schimbată, să vină alți oameni, capabili și dornici să aducă bunăstarea în țară și să convingă astfel cetățenii săi, plecați la muncă în străinătate, să revină acasă.

Startul campaniei mele electorale a stârnit atât de multe comentarii sexiste, câte nu mi-aș fi imaginat vreodată. Din păcate, mai judecăm oamenii după aparențe și sex. Pe unii îi interesează mai mult mărimea sânilor, picioarelor, decât CV-ul sau capacitățile profesionale. Vreau să cred că odată ce mai multe femei intră în politică, aceste stereotipuri se vor anihila. Pentru că femeile au demonstrat și demonstrează, de-a lungul anilor, că se descurcă de minune chiar și în cele mai “bărbătești” joburi”.

Comments

comments