Ioana Sălăjanu, Chicago

Încă de pe vremea când era doar o copiliță, Ioana Sălăjanu s-a văzut în sistemul juridic. A copilărit în Oradea și știe pe propria piele greutățile sistemului comunist. A emigrat cu părinții în Detroit. După o licență în Științe Politice în Michigan, Ioana s-a mutat în orașul vânturilor, Chicago. A candidat în 2018 la funcția de judecător în regiunea Cook County. Află detalii despre viața și aspirațiile ei la HORA in America

Chiar dacă nu a câștigat alegerile, această bătălie a poziționat-o ca fiind prima femeie româncă care a candidat pentru un asemenea post. Înfrângerea a motivat-o să continue să îmbunătățească viața copiilor prin programe sociale. Trăiește cu adevărat visul American alături de familia sa.

Copilăria în Oradea

Copilăria mea a fost foarte frumoasă, deși clar, că sub comunism erau foarte multe probleme. De exemplu, nu aveam apă, căldură, trebuia să stăm la rând pentru mâncare și la butelia de gaz. Așa că, nu aveam parte de foarte multe aspecte materialiste. Apreciam ceea ce aveam. Nu știu dacă vă aduceți aminte de gumele de mestecat din Ungaria. Când primeam o gumă de mestecat, parcă nu știu ce minune primeam, la fel și cu portocalele.

Pentru că nu aveam resurse materiale, foloseam foarte mult imaginația, mă jucam butuc, cu elasticul, prin gunoaie, ne jucam cu orice lucru care se putea transforma într-un joc creativ. Oamenii, pe vremea aia erau apreciați pentru ideile lor, nu pentru averi. Nu conta, ce mașină conduci, sau câți bani ai în bancă, omul era apreciat pentru cine era. Încerc, să îi învăț pe copiii mei, într-o lume extrem de materialistă, să aprecieze lucrurile mici și valoarea lucrurilor în sine. Cred că cel mai pozitiv aspect din copilăria mea era interacțiunea cu alți copii.

Viața grea din Detroit

Tata a emigrat în 1981, și intenționa ca să meargă în Canada, dar a traversat în Detroit. Viața de aici mi-a deschis ochii către o altă lume. Gândește-te, că noi am venit dintr-o țară foarte omogenă. America era o altă lume pentru noi. Eu nu sunt o persoană căreia să-i fie frică de dificultăți. Orice treaptă împresurată cu ghimpi e necesară ca să ajungi mai departe. Când oamenii se află într-o situație dictată de o anumită presiune, au două opțiuni: să vadă o problemă sau să vadă o soluție. Eu cred că sunt genul de om care vede soluțiile.

Cel mai mare factor care m-a influențat în Detroit a fost limitarea noastră financiară. Dar, cum ne-am descurcat în România cu foarte puțin, așa am putut ca să ne descurcăm și în Detroit cu puțin. Era un magazin de colț, unde lucra un nene de origine arabă. Și-a dat seama că nu stăteam bine financiar, și mi-a dat niște cupoane de mâncare, ca ajutor social. Plus, m-a direcționat către un birou de ajutor social.

Al doilea aspect era educația. Era o școală catolică vizavi de casa noastră. Eu nu mergem la școală. Mi-am dat seama că trebuia să merg și am bătut la ușă și i-am rugat să mă accepte. Fiind o școală privată, sincer nu știu exact cum s-a rezolvat ca să mă accepte fără să plătesc. Nu acesta era aspectul cel mai impresionant pentru mine. Când eram în clasa patra, aveam un profesor care mi-a schimbat viața integral. Eu nu vroiam să merg la ore, fiindcă în România am fost bătută în școală.

O experiență din asta clar că te marchează și poți să rămâi cu o perspectivă foarte adversă față de școală. Învățătorul acesta mi-a reabilitat impresia despre viața educativă, pentru că a avut atâta încredere, încât m-a determinat să obțin încrederea de sine! Mi-a zis un lucru care a fost ca un ghid pentru restul vieții și ca un colac de salvare în acea perioadă. Îmi aduc aminte de vorbele lui: “Ioana, educația este singurul lucru care nimeni nu ți-o poate lua”. Cred că asta a fost piatra mea, care mi-a adus echilibru.

Științe Politice și Dreptul

Toată viața mi-am dorit să fiu avocat. Aveam foarte mulți juriști-avocați în familie. Nu sunt sigură dacă asta m-a influențat sau nu, fiindcă sora mea nu a ales o profesie juridică. Poate că încă de la o vârstă tânără, mi-am dat seama că sistemul judiciar îți poate schimba viața în bine sau în rău. Științele politice este calea pe care mulți avocați o iau ca să ajungă la a doua facultate, cea de Drept.

Află de la avocații români cum poți obține o viză permanentă de muncă în SUA?

În America nu poți să aplici la studii în Drept, fără să fi completat o facultate anterioară. Am obținut o diplomă în Științe Politice de la University of Michigan, din Ann Arbor, Michigan. Am aplicat la mai multe facultăți de drept, inclusiv la Loyola Law School în Chicago, care mi-a oferit o bursă bazată pe notele mele de la prima universitate, așa am ajuns eu în Chicago.

Sufletul meu totdeauna a înclinat către drepturile omului. Cred că este foarte important să faci ceva în viață mai mult decât să obții o profesie, să contribui cu ceva în societate ca s-o îmbunătățești. De aceea, mă implic mult în activități legate de copii. Facem un parteneriat între școlile primare din Statele Unite și școlile din România.

Educația este un factor foarte important în viața mea, care îmi ghidează multe aspecte. Am fost expusă la o lume globală de la o vârstă tânără, fapt care m-a influențat și mi-a deschis larg mintea. Programul ăsta este unul în care copiii scriu scrisori din clasa treia, iar peste doi ani, vin să viziteze o școală în America pe un termen de 10 zile. Acesta e felul meu de a contribui la societatea noastră. Ofer cât pot și copiilor din România și sper ca să influențez pozitiv viața oamenilor.

Hai la HORA in America!

Dincolo de tiparele unei noi reviste în SUA, "HORA in America", veți înțelege că această inițiativă este concepută exact pentru tine, și nu doar pentru că avem o comunitate de români talentați, dar și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Abonează-te azi și simte pulsul Americii! Online – https://sowl.co/49TO1Tipar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZD

Posted by HORA in America on Sunday, October 28, 2018

Partener în oficiul Ring and Sălăjanu

Am devenit parteneră la o firmă, Bryce Downey Lenkov în 2012. Apoi am continuat la Rock Fusco Connelly. Foarte multă muncă, o perspectivă pozitivă și cu un stil de a practica avocatura eficient. Încerc să rezolv cauza oamenilor cât se poate de repede, să nu piardă timp și bani prin tribunal. Fiecare cauză, indiferent de valoare, dacă este de o mie de dolari, sau de 250 milioane de dolari, are aceeași valoare pentru mine și depun același efort. Încerc să fiu cât se poate de sinceră și să-i fac pe clienți să înțeleagă de ce au ajuns unde au ajuns și de ce ar fi bine să termine cât se poate de repede.

Candidat pentru funcția de judecător în tribunalele din Washington DC și Illinois

În 2017 am decis ca să candidez pentru funcția de judecător în Cook County, o regiune geografică foarte mare, aproape cât  statul Rhode Island. Am decis să candidez pentru că am vrut să fac o schimbare. Aș fi fost prima româncă, imigrantă, în Statele Unite să fi făcut acest pas. Am trei băieți, de zece ani, de opt ani și de patru ani. Orice este posibil în Statele Unite, dacă muncești.

Am vrut să le dau speranțe tinerilor din ziua de azi că se poate avansa. La fel, a fost și o inspirație pentru oamenii care au trăit în comunism și au venit aici să vadă cum comunismul nu a avut puterea să distrugă un om, dar a creat o putere în mine ca să lupt, să avansez. Am vrut ca să creez o percepție mai bună despre români și să pun pe hartă românii la un alt nivel.

Comunismul în România

Asemenea experiență a fost una din cele mai umile din viața mea. Am fost expusă la niște proceduri și reacții cu care nu m-am confruntat mai devreme. Am învățat că un om poate ca să ducă mult mai mult decât crede. Am învățat că trebuie să lupți foarte mult pentru ceea ce  îți dorești, și să nu te lași bătut. Am învățat cât de puternică poate să fie o mișcare de genul ăsta și câtă influență și speranță poate să creeze pentru alți oameni. Am învățat ca să accept o ‘pierdere’ ca pe un punct pozitiv, pentru că am creat un drum, care nu a mai fost călcat de vreo româncă. Am învățat că trebuie să fii deschis să poți să atingi oamenii.

Am fost uimită la reacția oamenilor din toată lumea. Am primit mesaje de la părinți care mi-au mulțumit, care au înțeles ce încerc să fac, și mi-au mulțumit pentru drumul care încerc să-l creez pentru tineri. Mi s-a spus de la oamenii mai învârstă că ei își trăiesc o realizare prin eforturile mele, care nu au putut-o realiza în timpul comunismului și că ei credeau că au ajuns în America la o vârstă prea înaintată să-și realizeze visurile.

“Crede. Schimbă. Alege”, sloganul promovat de Oleg Bînzar într-un spot publicitar

Cred că foarte mulți m-au votat pentru experiența de viață pe care o am. Chiar pot să zic că sunt un pic din fiecare om, fiindcă am trăit aproape toate nivelele de societate și am trecut prin perioade grele, cu care orice om se poate asocia. Cred că unii m-au văzut ca o față nouă a unui sistem rece.  

Doina Calcea

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din februarie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments