Mesajele lansate în campaniile electorale pot sustrage drastic dorințele și deciziile alegătorilor. În această campanie electorală, am citit și analizat multe mesaje, unele populiste, altele mai realiste. Sergiu Gherman, avocat în Miami, fostul Consul Onorific al Republicii Moldova în statul Florida, ne vorbește despre studiile care stau la baza alegerii noastre ca cetățeni și cum subconștientul ne poate juca festa?! 

Alegeri in Moldova

“Știința pune sub dubiu conștiinciozitatea alegătorului care crede că votează pentru candidatul “său.” Studiile sugerează că mesajele lansate de campaniile electorale pot sustrage drastic din aspectul volitiv al deciziilor. Robert Sapolsky, profesorul de neuro-biologie la Universitatea Stanford, susține cu fermitate că deciziile alegătorilor sunt complet iraționale, fiind supuse barajului influențelor subliminale.

Prin anii 1860, votarea părea mai clară. Dacă alegătorul ajungea la secția de vot fără ca să fie înjunghiat sau împușcat de susținători ai candidatului opus, și cu buletinul propriu, decupat de acasă din ziar, și dacă reușea să treacă prin mulțime ca să urce pe o platformă plasată pe peretele clădirii, și strecura buletinul printr-o fereastră în mâinile judecătorului electoral – votul era calculat.

Republica Moldova

Acum pare mai complicat, în Moldova cel puțin. Nu mai este nevoie de cuțit sau de pistol ca cei de la guvernare să-și asigure votul. Guvernanții de pe lângă Bâc și-au perfectat metodele de influență, dovedind că sunt în stare să anuleze alegerile prin fiatul judecătoresc, sau/și schimbă exprompt întregul sistem de vot.

Adițional, precum arată exemplul reușit al Partidului Democrat din 2014, partidul cu aspirații la majoritatea parlamentară, are posibilitatea de a șantaja alți candidați, ademenindu-i în partidul lor. Să nu uităm de crearea unor partide, care mimează că ar fi în opoziție cu PD. O astfel de gangsteriană politică moldovenească, bineînțeles că îngreunează discernământul alegătorului.

Mai avem și partea subconștientă, care nu cooperează întocmai cu rațiunea alegătorului. De exemplu, mai multe studii arată că dezgustul, cum ar fi cel de la mirosul neplăcut, stă la baza preferințelor de cauze social conservative. Alții votează cu stomacul.

Sergiu Gherman, fostul Consul Onorific al Republicii Moldova în statul Florida

Un studiu a analizat peste o mie de audieri în cadrul consiliului de administrație a închisorilor, pe o perioada de zece luni. Dosarele prizonierilor, audiate după o pauză de masă, aduceau prizonierului o șansă mult superioară să iasă la libertate, dacă judecătorul era mai sătul și mai odihnit.

Apoi, alegătorii tind să voteze pentru experiență sau competență. Un studiu arată cum candidații, aparent competenți, și nu în realitate competenți, au câștigat alegerile cu 68% din voturi. Iar asta până când vei vota un candidat care implementează în mod competent lucrurile cărora te opui. Un alt studiu, din 2014 de la Cornell University, sugerează că oamenii sunt mai susceptibili să creadă afirmații care au un iz de știință, cum ar fi dacă informația este însoțită de un grafic.

Diaspora nu va putea vota în baza actelor expirate la alegerile parlamentare

Iarăși irațional, dar când alegătorii consideră doi candidați cu poziții identice, ei tind să aleagă candidatul care arată mai bine fizic. Incredibil, însă studiile arată că aceleași părți ale cortexului frontal sunt activate atunci când persoana evaluează frumusețea unei fețe ca și atunci când evaluează bunătatea morală a unui act.

Cu ce rămânem? Subconștientul se manifestă constant la suprafața deciziilor pe care le adoptăm. Cu cât suntem mai conștienți de ele, cu atât mai bine le controlăm. Votați, și votați responsabil.

Descarcă ediția online sau tipar a revistei HORA in America din februarie.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments