Artur și Sandra Andronic, proprietarii Restaurantului Moldova din Newton

Restaurantul moldovenesc din Boston, Newton, aduce faimă prin bucatele sale unice și tradiționale românești. A ajuns în topul celor mai bune restaurante noi în clasamentul The Boston Globe. După ce și-a deschis larg ușile, acum doi ani, i-au pășit pragul mii de americani, dar și cetățeni moldoveni care locuiesc în această regiune. Pe Yelp, este cel mai cotat restaurant moldovenesc, care acumulează 5.5 puncte din 6 posibile, anunță HORA in America.

Despre restaurant a menționat și Kevin Stillmock, antreprenor de televiziune din SUA, care zice că Moldova este  unul dintre cele mai bine păstrate secrete de pe pământ. “Și nu sunt singurul.” Proprietarii Artur și Sandra Andronic au emigrat în Statele Unite cu cinci ani în urmă și au devenit interesați de schimburile culturale americane. Odată intrat în restaurant, ai senzația că ai ajuns pe un tărâm similar celui din Moldova, imagini roșii de dealuri, flori și câmpii moldovenești atârnă pe pereți.

Artur și Sandra Andronic, managerii restaurantului, te întâmpină cu multă căldură și ospitalitate. Ei spun că poziționarea pe piața americană a început cu mult înainte să-și deschidă restaurantul,  atunci când a pus bazele planului de afaceri pe hârtie. Ideea este de a aduce publicului american o artă culinară absolut nouă.

Logoul restaurantului moldovenesc din Newton

“Faptul că restaurantul activează de mai mult de 2 ani este un succes enorm pentru noi, așa cum nici eu nici Sandra, soția mea, nu am avut vreo experiență în domeniul alimentației publice”. Odată deciși că orice afacere își are riscurile sale, de la deschiderea localului, sunt mereu gata să întâmpine oaspeții în fiecare zi. Cu studii bune în administrarea afacerilor, cei doi tineri au reușit să obțină toate autorizațiile necesare, care le-a luat mai mult de un an.

Cel mai mult, se bucură de reacțiile publicului vorbitor de limba română, care le confirmă faptul că au reușit să creeze un loc unde ei se simt ca acasă. Așa au reușit să cunoască comunitatea de români și moldoveni din Boston, pe care o credea mult mai mică.

De la evenimentele organizate pentru comunitatea din Boston, nu lipsesc cele mai alese sărmăluțe, plăcințele umplute cu brânză, cartofii, varza, și alte bucate care le topesc inimile celor care le gustă. Din meniu nu lipsește nici mămăliga, supa de pui cu tăieței sau zeama. Toate acestea sunt preferate de către americanii care au auzit despre Moldova.

Meniu copios de la restaurantul moldovenesc din Newton

Artur Andronic ne spune că a lucrat intens să-și extindă restaurantul de la 30 de la 80 de persoane și acum au reușit să deschidă o sală nouă pentru public, care deja funcționează din luna decembrie. Au planuri ambițioase pentru viitor, dar preferă să trăiască ziua de azi, să învețe lecții importante de business și să-și mărească și cifra de afaceri.

“Am introdus servicii de catering, inclusiv pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, Revelion, Paști, Thanksgiving. Am obținut și licența de alcool și acum putem servi vinuri și divinuri moldovenești și tot felul de băuturi tari. Acum oferim și business-lunch-uri corporative în orașul Boston și în împrejurimi, am crescut echipa de angajați de la de la 10 la 20”, ne explică Artur despre realizările din cei doi ani de gestionare a restaurantului.

Consulate la Chicago, Seattle și Calgary pe banii candidatului diasporei în primul an de activitate

În afară de români și americani, în ultimul timp le trec pragul și cei din culturile asiatice, cum ar fi indienii care preferă bucatele vegetariene, lucru care i-a surprins pe cei doi manageri. “Cu foarte multă muncă, am reușit să transmitem mesaje despre arta noastră culinară unui public larg și divers, cu servicii de înaltă calitate. Aici este foarte ușor să comunici cu cei străini, informațiile sunt mult mai accesibile. Suntem totuși imigranți aici și încercăm să creăm ceva nou”, explică Artur.

I-am întrebat, desigur, prin ce se deosebește restaurantul moldovenesc din Boston de afacerile culinare similare în alte orașe americane, ca New York, și Los Angeles. Răspunsul a fost unul destul de simplu, indiferent de locație, atât timp cât se găsește spirit antreprenorial și dedicație în afacere, oriunde ai activa, America este un tărâm foarte deschis către micii antreprenori.

Plăcinte ca la mama acasă de la Restaurantul Moldova din Boston

“Ne bucurăm mult când aflăm că mai sunt doritori de a duce faima bucatelor tradiționale în lume, mai ales când asta se întâmplă în diferite colțuri ale lumii, nu doar în SUA”, ne spune Sandra Andronic. În ceea ce privește factorii de succes, satisfacerea clienților este una vitală în SUA. O lecție pe care o cultivăm în fiecare zi este că “nu poți avea clienți bucuroși dacă sunt deserviți de o echipă proastă.

La fel, antrenarea, investirea și aprecierea angajaților este un factor de succes în afacerile bazate pe servicii”, conchide Artur. În privința angajării personalului, aceștia preferă să acorde prioritate celor cu experiență, mai ales cu experiență în gastronomia europeană sau est-europeană, iar chelnerii să poată vorbi atât româna cât și engleza.

Iată câteva comentarii scrise pe Yelp de cei care au pășit pragul restaurantului Moldova:

“Fără îndoială, cea mai bună mâncare est-europeană pe care am gustat-o în Massachusetts. Este autentic, gustos și frumos prezentat. Dacă nu sunteți sigur ce să comandați, încercați sarmalele”.

“Cu excepția bucatelor gătite de mama în Moldova, desigur, acest meniu este cel mai bun, pe care l-am încercat vreodată în SUA. Aici pe loc se gătesc, cârnăciorii, sosurile, plăcintele și multe alte bucate oferite din partea gazdei. Bucatele sunt servite într-o atmosferă modernă cu o mulțime de vinuri moldovenești”.

Descarcă ediția online din ianuarie aici.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments