125 de secții de votare, dintre care 42 în cadrul misiunilor diplomatice vor fi deschise peste hotarele țării la alegerile parlamentare din 24 februarie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova.

În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetăţeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secţiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot – 2,5 milioane de buletine.

Pentru prima dată vor putea vota cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Croaţia, Georgia, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite. Reprezentaţii diasporei vor putea acorda sprijin în desfăşurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcţionari electorali. Doritorii pot contacta ambasadele şi consulatele, precum şi Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Numărul secţiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie şi Irlanda. În acelaşi timp, numărul secţiilor va creşte în SUA cu 70%, în Federaţia Rusă cu circa 40%, în Portugalia şi Spania cu 25%, în Franţa şi Italia cu câte 16%, iar în România cu 9 la sută. În plus faţă de majorarea numărului secţiilor de vot în regiunile dens populate de către diaspora, va fi extinsă şi aria de exercitare a dreptului la vot.

Circumscripția pentru Statele Unite și Canada va avea 14 secții de vot, iar în această circumscripție vor putea participa 70 de mii de cetățeni, dacă ar fi să înmulțim numărul de 5000 de alegători care pot vota la numărul de secții.

SUA și Canada vor fi reprezentate de un deputat în Parlamentul R. Moldova

În Circumscripția la vest de Moldova (50) vor fi deschise peste 84 de secții de vot. Circumscripția va cuprinde majoritatea statelor din Uniunea Europeană. Astfel, dacă ar fi să înmulțim numărul maxim de buletine (5000) la numărul de secții ar ieși un număr maxim de alegători de 420 de mii.

Circumscripția la est de Moldova (49) , ce cuprinde Federația Rusă, Turcia și Israel va avea aproape 27 de secții de vot, asta însemnând un număr maxim de 120 de mii de alegători care ar putea participa la vot în această circumscripție.

Potrivit ministrului de externe, Tudor Ulianovschi, în țările în care locuiesc un număr mare de moldoveni au fost mărit numărul de secții de votare, însă liderii partidelor politice nu sunt de acord de repartizarea multor secții de votare, care au fost adăugate doar pentru statistici, iar CEC nu a luat în considerare cifrele reale ale alegătorilor.

În 2016, la alegerile prezidențiale, diaspora s-a confruntat cu mai multe dificultăți. Cea mai mare nemulțumire a fost generată de epuizarea buletinelor de vot în mai multe secții de votare de peste hotarele țării. Analizele arată, însă, că localitățile unde a ales Guvernul să deschidă secții suplimentare nu sunt neapărat cele mai potrivite, în lista acestora nefiind localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot în 2016.

PSRM și-a exprimat indignarea față de decizia Guvernului, de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse în ajunul alegerilor parlamentare din țară. PSRM consideră necesară deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă, care potrivit lor, ar fi proporțional cu numărul moldovenilor din această țară.

Potrivit ACUM, cea mai gravă situație este în Italia unde în loc de 12 secții de votare care ar fi necesare, au deschis doar una singură (Ravena). „Alte 3 deschise sunt doar pentru ”statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători).

În SUA, peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde numărul de moldoveni este foarte mic.

Urnă de vot

„Să nu uităm că în 2016 am avut un buletin, dar acum vom avea patru buletine. Deci, timpul de votare va fi de 4-5 ori mai mare, dar majorarea numărului de secții este de doar 25%”, a punctat Ștefan Gligor.

„Încă mai există timp și posibilitatea pentru a fi discutată și revăzută alocarea resurselor. Din nota informativă a Ministerului de Externe nu am înțeles care au fost argumentele”, a adăugat directorul de program Promo-LEX, Pavel Postică.

Mai multe detalii despre adresele secțiile de votare peste hotare le puteți citi aici.

Comments

comments