Parlamentul R. Moldova

Alegerile parlamentare din 2019 se apropie, iar diaspora este încă apatică, pentru că numărul de înregistrări este destul de mic. Pentru diasporă au fost acordate trei mandate la alegerile parlamentare din 2019, care urmează să fie desfășurate în baza sistemului mixt pe 24 februarie.

Diaspora va avea un rol decisiv în alegeri, pentru că pentru prima dată în istoria politică, vom avea 3 reprezentanți în Parlament, unul din SUA și Canada, altul din Europa de Vest și Europa de Est. La fel, pentru prima dată vom avea și doi deputați aleși din regiunea transnistreană. Dar aceasta depinde de opțiunea pe care o vom alege, pentru a ne manifesta ca factor electoral, or, spre deosebire de ceilalți alegători, noi, cei din diasporă, avem mai multe opțiuni în acest sens.

Prima opțiune a diasporei este să se conformeze cu regulile ce au fost stabilite de către autoritățile responsabile de la Chișinău. Astfel, alegătorii din diasporă trebuie să accepte ideea că rolul care ne-a fost rezervat e mai puţin important decât cel al alegătorilor din ţară, deoarece vom alege doar trei deputați în circumscripțiile uninominale, pe când cei din RM (inclusiv din regiunea transnistreană) – 47.

Aceasta este o oportunitate cu adevărat unică pentru moldovenii care locuiesc în SUA și Canada, să putem avea propriul reprezentant în Parlament. Ca și cetățeni moldovean, care locuim în America, avem oportunități limitate de a ne exercita datoria civică de a participa la procesul democratic prin vot, doar din considerentul că va trebui să parcurgem distanțe mari la cea mai apropiată secție de vot.

Oleg Binzari, Miami

Așa că va trebui să ne resemnăm cu ideea de a parcurge zeci sau sute de kilometri, să stăm în cozi la secțiile de votare deschise în incinta misiunilor diplomatice ale RM peste hotare, neavând nici o siguranță că vom putea exercita dreptul de vot. Cei ce nu vor vrea să facă zeci şi sute de kilometri sau să stea la cozi, vor putea alege să se ocupe cu alte chestii în acea zi decât alegerile. Dacă diaspora va pleda pentru această opțiune, rolul nostru în alegerile parlamentare va fi unul neînsemnat.

“Votul este mai puternic decât un glonte”, ne zice Abraham Lincoln. L-am întrebat pe unul dintre conaționalii noștri din Florida, Oleg Binzari, ce părere are despre alegerile parlamentare și dacă se merită să ieșim la aceste alegeri sau nu.

“Nu este un secret că aspirațiile majorității politice actuale din Moldova este de a descuraja oamenii să voteze. Mesajul a fost clar când alegerile locale din Chișinău au fost anulate în această vară. Mesajul politicienilor a fost: noi decidem cine câștigă aici, indiferent de cine votează, deci comanda este: nu te deranja să vii la vot, votul tău nu contează oricum.

Acesta este mesajul și aceasta este așteptarea actualilor politicieni de la aceste alegeri. Diferența dintre alegerile locale și alegerile parlamentare este că comunitatea internațională va monitoriza și examina alegerile parlamentare mult mai atent. Deci, dacă doriți să trageți primul glonț în corupția moldovenească, cel mai bun pariu este să utilizați buletinul de vot”, ne explică Oleg Binzar.

Dacă vă decideți, totuși, să ieșiți la votare, trebuie să vă înregistrați online, ca să vă asigurați că aveți buletine necesare de vot. Vă aduceți aminte despre miile de alegători care așteptau în coadă la Londra și alte orașe europene și nu au reușit să-și exercite dreptul de vot la alegerile prezidențiale din decembrie 2016, doar pentru că oficiul de votare nu dispunea de buletine suficiente de vot?!

La ce ar trebui să te aștepți când vei intra în cabina de vot?

Veți primi 3 buletine de vot:

Pe primul buletin de vot, veți alege un reprezentant din circumscripția SUA și Canada. Chiar dacă încă lista candidaților, la acest moment, nu a fost anunțată, din 15 ianuarie ne puteți urmăriți pagina noastră de Facebook, HORA in America, unde vom reveni cu o listă a candidaților, în acest sens.

Pe al doilea buletin de vot, veți alege un partid politic, pe care doriți să-l reprezentați în Parlament.

Pe al treilea buletin de vot veți fi întrebat, în cadrul unui plebiscit, dacă sunteți de acord să reduceți numărul de legislatori de la 101 la 61 și dacă doriți să aveți dreptul ca să înlăturați un parlamentar din Parlament, dacă acesta nu-și îndeplinește responsabilitățile cum se cuvine.  

Ce trebuie să cunoaștem despre noul sistem mixt de votare?

Indiferent cât de mulți oameni votează, candidații vor câștiga. În cazul în care doar 10 persoane vin să voteze în circumscripția voastră, candidatul care primește majoritatea de voturi, devine în mod automat câștigător. Cu cât mai mulți oameni vor veni să voteze, vocea lor va fi auzită. Tot Oleg Binzari ne zice că democrația înseamnă mai mult de doi lupi și o oaie, iar oamenii buni trebuie să câștige.

Descoperă ce aspirații au românii ingineri de la Google

Îl voi cita aici pe Eric și Rachel Jones: ”Dacă oamenii nu vor vota pentru candidații buni, pentru că noi credem că oricum aceștia nu vor câștiga, la ce bun să mai candideze candidații buni?” Astfel, singura modalitate de a încuraja oamenii buni să candideze este să votăm pentru ei. Dacă vrei ca oamenii buni să fie aleși, trebuie să îți arăți sprijinul pentru ei.

Este firesc pentru ființele umane și este foarte specific pentru moldoveni să ne plângem. Dacă votați, aveți dreptul moral să vă plângeți și să cereți răspunderea de la persoanele pe care le-ați votat. Dacă nu ați votat, atunci nu aveți dreptul moral de a cere nimic și nici nu aveți dreptul să vă plângeți. Decizia dvs. de a nu vota este un vot în sine.

Americanii au consumat într-un an jumătate de milion de litru de vin moldovenesc

Până la urmă, putem face o diferență pentru cei care supraviețuiesc acasă în condiții proaste și cu salarii mizere, chiar dacă locuim la mii de kilometri depărtare și nu ne va costa foarte mult. Prin votul nostru, vom alege un legiuitor care va face o diferență în următorii patru ani. Cu atât mai mult, vom alege un reprezentant care ne va reprezenta în Republica Moldova.

Pașii care urmează să îi urmați, dacă doriți să vă exprimați votul:

  1. Mergeți pe www.inregistrare.cec.md și înregistrați-vă pentru a vota în SUA, introducând orașul în care locuiți. Înregistrările prealabile ar trebui să furnizeze informații pentru Comisia Electorală Centrală cu privire la locul în care majoritatea oamenilor intenționează să voteze și, astfel, să deschidă o secție de votare acolo. 
  2. Verificați pașaportul. Puteți vota numai cu un pașaport valabil. Pașapoartele expirate sau buletinul de identitate nu vor fi permise să fie folosite ca valori identice valide pentru a vota. Dacă pașaportul a expirat, puteți să începeți procesul de reînnoire a pașaportului.
  3. Stați informat și urmăriți candidații și campaniile acestora. Angajați-vă, analizați-i și contactați-i și puneți întrebări importante. Nu puteți contribui financiar la o campanie, deoarece legea limitează contribuțiile financiare, acestea provin doar din Moldova.
  4. Pe 19 ianuarie, CEC va publica locațiile secțiilor de votare în care ați putea vota.

Sursa: HORA in America

Descarcă ediția online din ianuarie aici.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments