Vă prezentăm pe cei doi avocați, un român și un american, care au făcut o echipă bună în avocatură. Ambii reprezintă imigranții români în cazurile de imigrări în California și Illinois. Este vorba despre Lavinia E. Vladu și Robert A. Perkins. Ironic sau nu, vor vorbi în revista HORA in America despre provocările legale prin care trec cetățenii români și americani într-o situație de divorț.

De multe ori, în biroul lor le pășește pragul imigranți, care se află într-o căsătorie dificilă cu un cetățean american. Deseori, aceștia nu cunosc care sunt opțiunile disponibile imigranților, care sunt căsătoriți, sau care au fost căsătoriți cu cetățeni americani, de a-și prelungi șederea în America, chiar dacă au divorțat.

Să începm cu Lavinia E. Vladu. Este avocată licențiată în Baroul București, practică avocatura din 2007, iar cinci ani mai târziu, a fost desemnată judecător la Jessup International Court, în statul Illinois. După ce l-a întâlnit pe profesorul de Imigrări, Robert A. Perkins, ca și clientă, prin prisma dosarului ei, a decis să își dedice cariera juridică, ajutând imigranții, aflați în situații similare, ca și a ei. Vladu este membră activă a comunității de români din statul California și Illinois, acceptată să obțină licența de avocat în Baroul California.

Colegul ei, Robert A. Perkins, practică avocatura din 1989, iar practica acestuia este bazată exclusiv pe legea imigrărilor, încă din anul 1993. Dl. Perkins a predat Legea imigrărilor la Universitatea de Drept din Illinois, fiind licențiat în Statul Illinois și în Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii, reprezentând imigranții pe tot teritoriul Statelor Unite. Din 1991 încoace, acesta reprezintă imigranții români în cazurile de imigrări.

Vom discuta despre situația în care imigrantul a fost petiționat de către un cetățean american, a obținut green-cardul  pe o perioada de 2 ani, dar divorțează în termeni de 2 ani. După aceea, discutăm despre situația în care cetățeanul american a depus actele pentru green-cardul imigrantului, însă cuplul ajunge la separare, înainte de interviul pentru green-card. La final, discutăm despre situația când cuplul nu a depus niciun act pentru green-cardul imigrantului, sau divorțul este intentat înainte de interviul pentru green-card, imigrantul dorește să obțină un statut întemeiat pe căsătoria de bună-credință cu cetățeanul american.

Prima situație: Imigrantul obține un green-card pentru o perioadă de doi ani, însă căsătoria s-a desființat, datorită faptului că partenerii s-au separat, ori au divorțat. Când imigrantul obține un statut permanent de rezidență, datorită petiției partenerului, iar aceștia au fost căsătoriți mai puțin de doi ani, ai opțiunea așa numitului “Green-Card condiționat” pentru o perioadă de doi ani.  

După aceea, imigrantul trebuie să depună Forma I-751, aplicația de înlăturare a condiției, pentru a tranziționa la green-cardul de 10 ani. Scopul acestei petiții este o a doua șansă, pentru a-i demonstra USCIS faptul că partenerii au avut o căsătorie validă, de bună-credință. Dacă partenerii sunt încă căsătoriți, depun împreună Forma I-751, cu dovezile aferente, pentru a demonstra faptul că aceasta a fost o căsătorie validă.

Din păcate, nu toate căsătoriile durează. În unele cazuri, cuplul se separă ori divorțează înainte de aniversarea celor doi ani, de când beneficiarul a obținut green-cardul condiționat. Când se întâmplă acest lucru, imigrantul/beneficiarul încă mai poate solicita înlăturarea condiției, prin tranziția la green-cardul de 10 ani, ulterior devenind cetățean american. Imigrantul trebuie să depună împreună cu Forma I-751 o cerere de “Derogare”, împreună cu partenera sau partenerul.

Această cerere îi conferă deținătorului de green-card dreptul de a renunța/scuza/grația de la cerințele de a depune împreună Forma I-751. Dacă petiția este acceptată, imigrantul obține green-cardul de 10 ani, iar după 5 ani poate deveni cetățean american, cei cinci ani fiind calculați de la data când a depus actele pentru primul green-card de 2 ani, asta chiar dacă au divorțat. Această cerere poate fi aprobată când cuplul divorțează și intentarea cererii de divorț este necesară pentru acest fel de petiție.

Deși sunt și alte moduri de a depune Forma I-751, nu numai când partenerii sunt separați ori divorțați, cea mai comună situație este să demonstrezi că partenerii s-au căsătorit în bună-credință, nu din motiv ca să obțină green-cardul. De obicei, noi solicităm clienților să ne dea o scrisoare, în care să explice cum s-au cunoscut și cum s-au decis să se căsătorescă, ce s-a întâmplat în timpul mariajului și ce i-a determinat ca să se ajungă la separare sau divorț.

În baza dovezilor, cazul poate totuși să fie aprobat, chiar și cu puține evidențe. De fapt, acum câțiva ani, am reprezentat o clientă din Phillipine, care a avut un green-card condiționat pe 2 ani, după ce s-a separat de soțul ei, după numai trei săptămâni de la căsătorie. Biroul nostru a reușit să aducă dovezi că aceasta a intrat în căsătorie de bună-credință și a reușit să își păstreze green-cardul.

Americanii au consumat într-un an jumătate de milion de litru de vin moldovenesc

În a doua situație, cetățeanul american a depus actele pentru obținerea green-card-ului, însă imigrantul se separă înainte de proba pentru interviu. Am avut câteva situații când imigrantul solicita ajutor, datorită faptului că era programat pentru interviu, însa era separat deja de cetățeanul american. Din fericire, imigrantul încă poate obține un green-card. Legea spune că dacă mariajul a fost valid, atât imigrantul, cât și cetățeanul american, a intenționat să împartă aceasta viață împreună, este valid și pentru Autoritățile pentru Imigrări, chiar dacă, ulterior, aceștia s-au separat, sau căsătoria a devenit invalidă.

Separarea este relevantă numai pentru determinarea faptului dacă, într-adevăr, căsătoria a fost una validă sau ba. Dacă imigrantul poate demonstra că mariajul a fost de bună credință, Autoritatea pentru Imigrări poate să elibereze imigrantului green-cardul, deși partenerii sunt separați la data interviului.

Hai la HORA in America!

Dincolo de tiparele unei noi reviste în SUA, "HORA in America", veți înțelege că această inițiativă este concepută exact pentru tine, și nu doar pentru că avem o comunitate de români talentați, dar și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Abonează-te azi și simte pulsul Americii! Online – https://sowl.co/49TO1Tipar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZD

Posted by HORA in America on Sunday, October 28, 2018

În situația  a treia, imigrantul nu a depus niciodată actele pentru obținerea green-cardului în baza căsătoriei, iar acum se separă, divorțează sau este deja divorțat. Aceasta este cea mai dificilă dintre cele trei situații. Imigrantul poate petiționa singur pentru obținerea Green-cardului, dacă demonstrează că s-a căsătorit de bună-credință și a fost victima unui atac sau altui fapt criminal, în timpul căsătoriei. Petiția trebuie depusă înaintea termenului de doi ani de la intentarea divorțului.

Sunt câteva nelămuriri în comunitatea imigrantului cu referire la acest tip de petiții,denumite petiții VAWA, cerând imigrantului să demonstreze că a fost lovit fizic, sau că are un raport de la Poliție. Acest lucru nu se aplică tot timpul. Astfel cum am menționat mai sus, legea descrie “cruzime extremă”, ale căror reguli pot include, dar nu este limitată la “exploatarea psihologică sau sexuală” 8.C.F.R.  & 204.2©(i)(vi) & (e)(1)(vi).

Cum puteți obține o viză de imigrant în SUA pentru soț/soție, copii, părinti?

De exemplu, am avut un caz când un cetățean american și-a împins partenera, în timp ce se certau. Înainte, au fost mai multe episoade de abuz psihologic, când el își bătea joc de ea, o ignora sau o făcea să se simtă că nu este bună de nimic. Nu a existat niciun raport de Politie sau vreunul psihologic, dar am îndrumat clienta să meargă la psiholog, pentru a demonstra și a obține dovezi că soțul ei a cauzat suferința mentală. Am reușit să obținem și scrisori de la prieteni și familie, care demonstrau abuzul mental, și faptul că aceasta a intrat de bună-credință în căsătorie. Acest caz a fost câștigat cu petiția depusă doar de către imigrant.

Există multe situații când un imigrant poate să locuiască în America și să își păstreze green-cardul după ce s-a căsătorit cu un cetățean american, chiar dacă mariajul s-a terminat, sau nu mai funcționează. Legea este foarte generoasă în acest sens.

Dacă vrei să obții o evaluare a cazului tău, poți suna la biroul nostru, la numărul de telefon 888-439-4560, sau poți accesa online la www.ImmigrationProfessor.com Reprezentăm clienți pe tot teritoriul Statelor Unite.

Descarcă ediția online din ianuarie aici.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments