Google, Silicon Valley

Sunt mulţi români care lucrează la Google, la nivel mondial. Angajatul ideal este omul potrivit la momentul potrivit. Poate sună derizoriu, dar nu este deloc aşa. Este foarte important să fii la momentul potrivit cu C.V.-ul, care niciodată nu este o pagină goală, cum ar fi cel al lui Mihai Maruseac, relatează HORA in America.

Inginer cu experiență în ingineria de mașini în industria software, Mihai Maruseac și-a croit recent calea spre Google, acolo unde sute de mii de ingineri din toată lumea aspiră să aducă o contribuție într-o lume globală. E un merit extraordinar al Google că reuşeşte să aglutineze oameni ambiţioşi şi inteligenţi.

Mihai este un adevărat profesionist în Haskell, C și Python, Informatică, Bash și OpenGL, iar la Google lucrează cu o echipă titanică să dezvolte un soft special, Tensorflow, o bibliotecă pentru inteligență artificială și rețele neurale, folosită atât pe plan intern în Google cât și în exterior, de exemplu pentru experimente cu mașini autonome, sau cu programe capabile să joace jocuri la nivel de expert Tensorflow.  

Mihai Maruseac

Natalia Ghilașcu: La ora actuală, Google deține 70 de birouri în peste 40 de țări și este cel mai folosit motor de căutare din lume. Ce valorezi cel mai mult în această companie?

Mihai Maruseac: Deschiderea. Ca angajat al Google, am acces la (aproape) toate codurile lor. Deci, chiar dacă lucrez la Tensorflow, pot să văd, de exemplu, cum sunt implementați algoritmii în YouTube sau Search. Desigur, există câteva restricții, zone de coduri, unde doar cei care lucrează acolo au acces, dar, în majoritatea cazurilor, pot vedea orice. În plus, pot să dedic 20% din timpul în care lucrez pentru Google pentru a lucra la proiectele altor echipe, proiecte de care sunt interesat sau la idei noi.

Natalia Ghilașcu: Ce poți spune despre softurile la care muncești zilnic și ce impact aduc pentru ingineria IT?

Mihai Maruseac: Tensorflow este prima bibliotecă de rețele neurale, care a oferit posibilitatea oricui să folosească software eficient pentru a realiza aplicațiile AI. A început la Google acum mulți ani și a trecut prin multiple schimbări, dar acum 3 ani, a devenit publică și accesibilă oricui și progresează în urma feedbackului primit de la utilizatori. În prezent, există și alte biblioteci similare (PyTorch de la Facebook, de exemplu), din punct de vedere al performanței, Tensorflow este în continuare cea mai bună alegere.

Natalia Ghilașcu: În prezent, Google are peste 50.000 de angajaţi, dintre care cei mai mulţi lucrează la sediul general al companiei, aflat în California. De ce tinerii aleg Google și ce avantaje îți oferă această companie în cariera și dezvoltarea ta de inginer?

Află de la avocații români cum poți obține o viză permanentă de muncă în SUA?

Mihai Maruseac: Faima companiei, beneficiile oferite unui angajat, dar și posibilitatea de a lucra în proiecte care aduc un impact imens în diverse domenii, de la căutare până la inteligență artificială, mașini autonome, eradicarea bolilor. Foarte multe inovații ale Google sunt distribuite public, drept materiale de cercetare și, astfel, se generează progres în mai multe domenii de activitate.

Natalia Ghilașcu: România produce mii de ingineri iscusiți în întreaga lume, inclusiv și la Google. Cu ce ar putea contribui aceștia în următoarele decenii pentru țara de unde au făcut primii pași în această industrie?

Mihai Maruseac: Talent există și sunt sigur că majoritatea românilor care lucrează pentru companii străine ar putea face enorm pentru România, dacă ar avea ocazia și dacă nu s-ar promova incompetenți și corupți în țară, de la Parflament și Guvern și până la cea mai mică poziție în aproape orice companie.

Natalia Ghilașcu: Înainte de a ajunge la Google, ce softuri ai experimentat și care a fost valoarea acestora?

Hai la HORA in America!

Dincolo de tiparele unei noi reviste în SUA, "HORA in America", veți înțelege că această inițiativă este concepută exact pentru tine, și nu doar pentru că avem o comunitate de români talentați, dar și dornici să aducă schimbări în sistemul american. Abonează-te azi și simte pulsul Americii! Online – https://sowl.co/49TO1Tipar (prin posta) – https://sowl.co/RY5ZD

Posted by HORA in America on Sunday, October 28, 2018

Mihai Maruseac: În calitate de inginer IT, lucrez cu multe produse software în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi. Sunt cercetător la UMass Boston. Aș putea să sugerez alternative pentru Open Source în majoritatea cazurilor. De exemplu, Photoshop și Lightroom nu sunt neapărat necesare, GIMP și Luminance oferă aproape toate oportunitățile folosite în majoritatea cazurilor.

Natalia Ghilașcu: De ce ai decis să te alegi cu un doctorat în informatică, pe care l-ai luat de la Universitatea Massachusetts, Boston?

Cum puteți obține o viză de imigrant în SUA pentru soț/soție, copii, părinti?

Mihai Maruseac: Pentru că mi-a plăcut și îmi place să fac cercetare și aș fi mers la doctorat și în România, dacă nu era această clasă incompetentă și alte furturi academice.

Natalia Ghilașcu: Acum cinci ani, la Universitatea Politehnică din București ai făcut un Master în inteligență artificială, să înțeleg că ești pasionat de acest subiect în mod special?

Mihai Maruseac: Desigur, folosesc inteligența artificială zilnic și lucrez pentru produse de AI.

Natalia Ghilașcu: Care este istoria ta legată de continentul American și cum îți întărești rădăcinile românești?

Mihai Maruseac: Particip la multe întâlniri cu alți români stabiliți aici și, în rest, comunic prin Facebook. Dar, să fiu sincer, cu regimul de muncă ales acum doi ani, aceste rădăcini nu se întăresc, ba dimpotrivă. Mai ales când văd oameni pe care-i respectam pentru intelectul lor când eram încă în România, dar acum sunt membri PSD sau au ajuns să susțină coaliția de la Guvernare.

GOOGLE FACTS:

Pentru a susține o cauză ecologică, Google arendează în mod regulat capre pentru a tunde iarba, o vedere pictorească a muntelui dinspre oficiul central. Angajații susțin că e o bună ocazie de a crea o atmosferă calmă și relaxantă pentru ei, caci pot fi admirate doar uitându-te pe geam.

Google utilizează un instrument Web numit foo.bar, care îi ajută pe manageri să recruteze noi angajați, în funcție de ceea ce căută ei online. Dacă Google vede cum căutați termeni de programare specifici, cum ar fi Python, ei ar putea apoi să vă ceară să vă înscrieți pentru un nou job.

Angajații Google din SUA primesc beneficii după moarte care le garantează partenerului de viață suma de 50% din salariul decedatului, suma fiind oferită unui membru din familie pentru o perioadă de 10 ani.

Google a oferit zonei Mountain View Wi-Fi gratuit. În 2006, compania a decis să furnizeze întregului oraș Mountain View, unde se află sediul principal al companiei, Wi-Fi gratuit ca să încurajeze căutările pe sistem.

Descarcă ediția online din ianuarie aici.

Pentru a fi la curent cu afacerile comunității de moldoveni din SUA și alte noutăți despre românii talentați din SUA, abonează-te chiar azi la revista HORA in America! Poți primi revista tipărită și acasă. Nu pierde nicio ediție importantă! 

Comments

comments